2016. január 14., csütörtök

Kormányfelszólítás a kormánypárttól

A KDNP már sokat megtett azért, hogy nevét a „bukottak még” kategóriába sorolhassuk. a Fidesz pillanatnyi állapotától függetlenül. Lévén, hogy gyakorlatilag már régen, még a választások előtt bedarálta a kormánypárt a státuszkeresztények kicsiny, de legalább hangzatos csapatát. Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, akkor Hollik István legfrissebb megnyikkanása legalább erre felhívta a figyelmet.

Már külsőségeiben is. A nyilatkozatáról ugyanis természetesen olvashatunk a KDNP honlapján. Ez tényleg természetes jelenség. Az azonban már nem kicsit vicces, ahonnan a párt honlapjának szerkesztője a hírt összebányászta. Mert mi is lehetne a forrása, mint az MTI, illetve a Fidesz honlapja. Annyira, hogy a megszólalásról készült képről is kiabál, hogy aligha egy szószéken készült. Hacsak a Fidesz-t nem nyilvánították hirtelen egyházzá. Esetleg a Fidesz klerikális platformja már nincs is beszélő viszonyba a saját képviselőivel? Annyira sem, hogy a képviselő a saját gondolatait mintegy alanyi jogon eljuttassa a saját pártjának honlapját szerkesztő webmesternek? Vagy ennél sokkal egyszerűbb magyarázat, hogy a képviselőnek ez nagyjából annyira volt a saját gondolatfüzére, mint egy széklábnak? Mely utóbbi esetben egész addig, míg ki nem cammogott a mikrofonokig fogalma nem volt, hogy mi a véleménye? De tényleg! Ennyire egybites ez a csapat?

De hagyjuk a külsőségeket. Próbáljunk a belbecsre is figyelni. Ami nehéz feladat, de nem teljesen reménytelen. Még akkor sem, ha a Fidesz intencióinak megfelelően, a KDNP-nek is mindenről, Brüsszel bevándorlás-politikájáról is, az MSZP jut az eszébe. Ettől eltekintve a kormányt szólította fel Hollik szájával a Fidesz és a KDNP, szóval a Fidesz és a klerikális Fidesz, hogy ne engedjen a nyomásnak. Elvégre a Fidesznek, nopláne a KDNP-nek ugyebár köze nincs a kormányhoz. Nyilván ezért is kell mintegy kívülről alá nyalva felszólítaniuk a kormányt. Mely felszólítás inkább felszopásnak tűnik. Függetlenül azoktól a jogi kliséktől, amelyek elvben független entitásnak kezelik a kormányt és azt a pártot, amelynek a kormányfő meglehetősen centrális képződménye. Miközben az ilyen aktusok pont azt a képzetet erősítik, amely alapján a Fidesz, illetve a kormány cselekvés-rendszere alig különbözik attól a korszaktól, melyben a vezetők egyetemre jártak, és társadalmilag szocializálódtak.

Cseppet sem először a Fidesz kormányzati történelme során. Mert emlékezhetünk arra, amikor hatalmi pozícióból szerveztek önmegelégítő nagygyűlést a Kossuth térre. Amin ugyebár az akkori felkonferáló szerint két millióan voltak. Mely bejelentés azóta is anekdotikusan szerepek a nyilvánvaló nagyotmondások tárházában. Azonban a számháborúktól függetlenül, még csak elgondolkodni sem kell sokat azon, hogy mely rendszerekre jellemző a hatalmi pozícióból szervezett, a saját nagyszerűséget hirdető nagygyűlések szervezése. Manapság elég távol-keleti irányba nézelődni. A hazai történelemből pedig felidézni a Marosán (Buci) György beszédeivel fémjelzett korszakot, vagy az azt követő évtizedek felvonulásait május elsején. Valamint azokat a spontán beszédeket, amelyekben mindenki egyetértett az előtte szóló párt-mókussal. Ha pedig mégsem, akkor több MSZMP-t, nagyobb pártaktivitást, és naponta növekvő szocializmust kért, követelt az MSZMP vezetésétől.

Hollik István tehát tulajdonképpen nem tett mást, mint folytatta ezt a haladó hagyományt. A kormányt alkotó pártok nevében megszólította a kormányt és felszólította az ország vezetését, hogy csinálja azt, amit amúgy is csinál. Úgyhogy igazán csak gratulálni lehet hozzá. Valamint a híveiknek is, ha ilyen, már a külsőségekre sem adó marhasággal megetethetők. Úgyhogy a KDNP honlapján teljesen helyénvaló a felhívás: „Több fényt!”

Tényleg az kellene!

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése