2016. január 6., szerda

Szilveszteri erőszak, etika, arányok

A Németországgal kapcsolatos híreket jelenleg kétségtelenül azok vezeti, amelyek szilveszter éjjelén történtekkel, illetve nem történtekkel. Történt, mert kétségtelenül és vitathatatlanul zaklattak nőket a csoportokba verődött arab, illetve észak-afrikai, vagy ki tudja milyen, illetőségű csoportok. S nem történt, mert legalább ilyen kétségtelenül elmaradt a közmédia általi tájékoztatás az eseményekről. Egyik sem menthető. De...

Elmar Theveßen a ZDF részéről elismerte, és cseppet sem szépítette azt, hogy mulasztást követtek el, amiért a híradóban nem tájékoztattak az esetről. Ami azt jelenti, hogy a sajtóetikai hiba elismerésével nem várta meg, amíg erre egy etikai bizottság, vagy bíróság határozata kötelezi. Ami azért némileg eltér néhány más ország gyakorlatától. S ezen a ponton azok, akik hazánkban a német sajtó ezen mulasztása felett édelegnek, és cenzúrát, meg hasonlókat emlegetnek, nem ártana a hazai médiumok világában sem szétnézni. Valószínűleg találnának néhány esetet, amelynek kapcsán azt a bizonyos gerendát láthatnák a tükörben. Ami nem menti fel természetesen a ZDF-et, de kicsit árnyalja a hazai visszhangokat.

Amelyben azért a hírek interpretációja sem teljesen torzításmentes. Ami ugyanis a Blikk címe szerint úgy szól, hogy „Elhallgatta a német köztévé, hogy menekültek támadtak a nőkre”, az a kifejtés során korántsem ilyen egyértelmű. Még akkor sem, ha ez a címválasztás tükrözi az esettel kapcsolatban netre került videók olyan címszövegeit, mint például, „Germany Cologne - 1000 Migrants riot - 2016 Jan 04”. S egy percig sem vitatva, hogy menekültek is szép számmal lehettek a nőkre támadók között. Ahogy azt, a német rendőrség részéről nyilatkozó Wolfgang Albers –re hivatkozva, a BBC tudósítója is közölte: arabnak, illetve észak-afrikainak látszó fiatalemberekről van szó. Kölnben, illetve Hamburgban. Nyolcvan nőt inzultálva. A történtek kapcsán mintegy ezres résztvevői kört említve meg az elkövetői oldalról. Az egész országra nézve. Annak ellenére, hogy a híradások Köln, illetve Hamburg városát emelik ki.

S annak ellenére, hogy semmi nem menti, és nem mentheti fel a nők elleni erőszakot, a menekültekkel szembeni kiélezése a helyzetnek mégis felvethet legalább egy kérdést. Azt, hogy hány erőszak, illetve erőszak-kísérlet történt összesen Németországban? Illetve azt, hogy hány menekült férfi található jelenleg Németországban? Mert a menekültekkel szembeni hangulatkeltést azért egy kicsit árnyalná, ha kiderülne: az érkezettek többsége nem érintett a bűnelkövetésben, illetve az említett nyolcvanas szám nem a teljes halmaz. Különösen annak figyelembe vételével, hogy az ilyen jellegű cselekmények áldozatai nem minden esetben fordulnak rendőrhöz. Például akkor, ha az elkövető egy családtag, vagy a főnök a vállalati rendezvényen. Mely esetek elkövetőit ugyancsak a vádlottak padján illene üdvözölni. Amíg ezek az adatok nem válnak publikussá, addig kérdéses marad a menekültek közül kikerült bűnözők aránya. Ami abból a szempontból lenne érdekes, amiért a menekültek ellen az esettel kapcsolatban hazánkban megszólalók sem mind örülnének, ha az ultrákkal azonosítanák őket. S persze abból a szempontból is, hogy beosztásra, nációra való tekintet nélkül kerüljenek is a vádlottak padjára az elkövetők. De az adott esetben csak ők.

Az olyan komolytalan, néhány internetes kommentből kiszűrődő ötlettel, ami ezer ember által megtámadott pár tucat nőt vizionál, talán foglalkozni sem érdemes. Elég szadisztikus képet nyújtana ugyanis az ezer ember által megerőszakolt pár tíz áldozat képe. De szerencsére a netre felkerült képanyag sem ezt a képzetet támogatja.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése