2016. január 24., vasárnap

Anyázni csak pontosan, szépen, gondolkodni nem érdemes

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc, megtartotta tegnap a maga évértékelőjét. Az interneten végighallgatható volt, és alighanem minden további nélkül atomjaira is szedhető a pártelnök véleménye. Beleértve az ország helyzetéről, a kormányról, illetve az annak elnökéről megfogalmazott mondandót.

Egyet sem kell vele mindenben érteni. Miért is kellene? Ennek ellenére meglepett, amikor egy olyan cikkcímmel találkoztam, amely alig a beszédet követően, de sebtében elhajtotta Gyurcsány Ferencet a „p*csába”. Egyszerűen szembejött a cikk címe a Facebook-on, miután egy ismerős kommentelte az egyik megosztását. S annyira prosztó volt, hogy kíváncsivá tett. Ebből a szempontból tehát célszerűnek is tekinthető kommunikációs manipuláció olyan cikkcímet adni, ami nemi-szervvel, salakürítéssel, és hányással kapcsolatos. Amellett azért is célszerű lehet ilyen címet adni, mert legalább a tartalom kapcsán sem okvetlenül táplálunk magas követelményeket. Mondom ezt annak ellenére, hogy pár korábbi írás megalkotásakor magam is használtam e szavakat. Tehát nem ítélem el kapásból a cikket jegyző Molnár Bálintot sem. A nevét remélem jól írtam. Mert a „kolozsváros”-on a másolás lehetősége le vagyon tiltva. Így szokásomtól eltérően link-ként nem is teszem be a forrást az írásba. Az ember alkalmazkodjon a szerző elvárásaihoz. Ha az oldalról másolni nem lehet, akkor minek? Hivatkozni képekkel fogok a lényegesebb pontokra. Pötyögje be a Google-ba az, aki akarja.

A körülményes felvezetőért ezúton is elnézést kérek. Maradjunk a „gyurcsánymenjenapicsába” írásnál. Amit alig a beszéd elhangzása után közzé tettek, és a szerzőtől elvárható, hogy valami nagyon ütőset, és nyilvánvalót tálaljon indokként. Prosztóilag. Az írás elejéből megtudjuk, hogy „jajjafidesz” és „jajjajobbik”. Ez igaz, de ez nem igazán DK-függő. Vagy ha igen, akkor sem mostani lelemény. Olvassunk tovább. Jön Bokros Lajos pártjának emlegetése. Valamint az általuk szervezett, azóta lezajlott tüntetés ismertetése. Kezdek gyanút fogni, hogy Gyurcsány, noha sok mindenről tehet, de Bokros Lajosról talán nem. De sebaj. A kitartás szép erény, és meg is hozza a gyümölcsét. Megtudjuk, hogy a szerző közel egy órás kínszenvedéssel reagált Gyurcsány évértékelőjére. Melyre hivatkozva különben az Origo cikke van alálinkelve. Tehát nem élőben hallotta, hanem egy portáloldal végigolvasása tartott egy órát? A megfejtés egyszerűbb. Az Origo, igaz szerkesztett formában, folyamatosan kísérte a beszédet. Ne cikizzük tehát a „kolozsváros” szerzőjét azért, amiről nem tehet. Azért, hogy nem tudta, nyilván technikai okokból egyenesben hallgatni a neten. Talán efeletti boszankodástól hajtva is picsázik egy kicsit.

Ellenben csak célhoz érünk. Egyrészt megtudjuk, hogy a mazochista szerző, a kínszenvedést követően hiányolta a 2015-ös év értékeléséből a MoMa mostani tüntetésére felszólító lánglelkű buzdítást. Viszont sokalja a reszelt sárgarépát. Esetleg nem is szereti. Gyurcsány meg képes a fiát is azzal etetni. Skandallum! De tényleg! Feri! Tényleg szedd össze a cókmókod is indulj oda, amit ez a kifinomult ízlésű szalonnabitorló javasolt. Tudod! A π, az! Az tehet mindenről. Meg a DK. Meg a magyar poligon ló. A permanens túloldalával. Amelynek az egyik oldala nyilvánvalóan az, hogy a „kolozsváros” (a szalonnához hagymát is kérünk) szerzője szerint megbocsáthatatlan bűn, hogy Gyurcsány Ferenc nem biztosította támogatásáról Bokros Lajost. Vélelmezve, hogy ezt azért nem tette, mert nem állhatott a színpadra. S ezért jelöli ki a cikket jegyző Molnár Bálint a DK elnöke számára a női nemi szervet kényszertartózkodási helyként. Ennyi! Megtudtuk a minden titkok igazságát: „Többek között ezért ennyire reménytelen ez az ország: mert egy ilyen Gyurcsány Ferenc ilyen módon akarja megmenteni azt Orbán Viktortól”.

A végére mi maradt? Az említett cikkből nem sok. Lassan az országból sem. Ezért tök jó, hogy egy tüntetésen nem a programot kéri számon az, aki szólni kíván róla, hanem egy másik párton azt, hogy miért nincs ott. Alkalmasint szerintem is jobb lett volna, ha a DK legalább a szimpátiájáról biztosítja Bokros Lajost. Akár ki is mehettek volna. S akkor nem ezren, hanem ezerkétszázan lettek volna jelen. Ez még mindig messze van ugyan attól az 1-2 százezertől, amely kívánatos lenne ahhoz, hogy tömegnek is tűnjön, de mégis közelebb. Ráadásul még azon is el lehet töprengeni, hogy a tüntetést most pártolók mennyire sárosak a választások szinte előre megfontoltnak tűnő elvesztésében. Mert a jelenlegi helyzet nem jöhetett volna létre, ha nem egy olyan vezérelvű, kétfejű ellenzék száll ringbe, amely programmal és nem ellenségképpel rendelkezik. Programmal az ország számára úgy, hogy nem azon osztja meg hónapokig az energiákat, hogy kivel nem ülnek le tárgyalni. De ez egy másik történet. Nem is ide tartozik talán. Már.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése