2016. január 17., vasárnap

Manipulációról, és ... ahonnan békében is menekülnek

Ha már született némi utánlövés a „Saul fia” kapcsán, akkor most tegyük le, egy kicsit, azt témát, és nézzünk szét a csontos-tálban. Már csak azért is, mert a „Köln+menekültek” cédulával ellátott darabot nem hagyják nyugodni a vizsgálatok befejezéséig. Lehet, hogy Kölnben sem, de az biztos, hogy hazánkban nem.

A legfrissebb, különben Fidesz-közeli vélemény szerint tudatos médiamanipuláció zajlott Németországban. Annyira azért nem manipulálták a híreket, hogy illusztrációként régebben és máshonnan származó videókat játszottak volna be, de minden nem lehet tökéletes. Az MTVA talán már szervezi a továbbképzéseket a német kollegáknak. Nem feledve, hogy olyan vélemény is ismert, ami alapján a német média tulajdonképpen semmit nem hallgatott el. Ami szintén lehet némileg túlzott megállapítás. Annak fényében, hogy nyilvános bocsánatkérés is történt az eset kapcsán. Azért a német közvélemény összességében nem a magyar filmhíradóból kellett, hogy tájékozódjon. Ami mégis azt jelzi, hogy az információk közkinccsé lettek. Először már január 2.-án is tudósítva az történtekről. Ezt követően tényleg érdekes lehet az a vélemény a Fidesz civiljei részéről, hogy tudatosan manipulált volt az, ami nem biztos, hogy manipulált volt.

Eközben, és jön a visszatekintő szakasz, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon a Fidesz egyes politikusai mennyire manipulálnak. Esetleg mennyire szeretnének manipulálni. Kósa Lajos az MTI tudósítása szerint például még két napja is olyanokat mondott, hogy a német média hosszú ideig hallgatott. Ami leginkább azt jelzi, hogy Kósa felült a környezetéből indult retorikának. De nem csak ebben. A kölni események kapcsán is a lázári refrént nyomta.  Mert olyan kijelentést is tett az MTI szerint, hogy pusztán a Fidesznek köszönhető, hogy a budapesti Szilveszter nem olyan lett, mint a kölni. Ami viszont fordítva is igaz kissé. A kölni Szilveszter alakulásában a magyar kormányzat sem feltétlenül ártatlan. A nyár végi és őszi eseményeket visszaidézve ugyanis emlékezhetünk rá, hogy a Keleti pályaudvarnál megrendezett népmegfélemlítési menekült-duzzasztás után gyakorlatilag transzparenssé vált az ország a menekültáradattal szemben. Amikor is buszok szállították a déli határról Hegyeshalom térségébe a menekülteket. Amikor tehát azt halljuk, hogy a kölni eseményekben részt vevőkből hányan jutottak ki Magyarországon keresztül, akkor érdemes erre a részletre figyelni. Valamint arra, hogy Orbán Viktor kormánya közel fél évig csak magyar nyelvű gyűlöletkampányokkal készült a kormányfő által már egy éve várhatónak jelzett menekülthullámra.

Így azoknak a meg nem valósult magyar fogadóállomásoknak, amelyeken kulturáltabban és szűrve lehetett volna átengedni a menekülteket, és amelyek árából plakátoltak inkább, közvetve szintén következménye a kölni eseménysorozat. Legalább is részben az Kósa helyében lehet, hogy jobb lett volna hallgatni a témáról. Még akkor is, ha sejtem: a Fidesz választmányi gyűlésén részt vevő híveknek teljesen megfelelt ez a felszólalás. Függetlenül a morális gyehennától. Hiányérzetük legfeljebb a „gyurcsányahibás” refrén elmaradása okán lehetett. Már akkor, ha tényleg feltétel a kormánypártban, az elvárt taps időzítésére alkalmas, perceknél hosszabb távú memória hiánya. Mely memóriahiány nyilvánvalóan történelmi párhuzamokra való emlékezést is gátolja. Biztosítva a tapsot annak, amikor a kormányzat gyakorlatilag a vezéri teljhatalmat biztosító szükségállapot kihirdetésének lehetőségén, illetve ennek megalapozásán dolgozik.

Amelynek kapcsán Kósa ugyancsak elereszt egy kommunikáció-manipulációt. Jelezve, hogy akinek ez nem tetszik, az azonnal átírja magát a szocialistákhoz. Mely szemlélet különben igencsak leleplező. Azért is, mert az „aki nincs velünk, az ellenünk van” szemlélete tipikusan a diktatúrákra igaz. De, részben ebből következően, azért is leleplező, mert ezzel gyakorlatilag nyíltan beismerte: a demokrácia a másik oldalon, az ellenzéknél keresendő. Azon, amelyik a kötelező és legfeljebb egzisztenciatemetésre alkalmas sorkatonaság eltörléséért is felelős. Ahogy azt Kövér László kiemelte a napi történések forgatagából. Abból az örvényből, ami a kötelező katonai szolgálat visszavezetése körül alakult ki. S amellyel kapcsolatban arra is érdemes emlékezni, hogy a Jobbik már szeptemberben egy önkéntes sorkatonaság felállítását javasolta. Amely, sok más egyéb mellett, ahogy a menekültek kapcsán már gondolhattunk erre is, akár a gárdaszerű izékben ma előforduló figurákat is legálisnak tűnő formációba foglalhatná.

Akiknek aztán egy szükségállapot során ugyancsak kulcsszerep is juthat a lakosság globális sakkban-tartása során. Meg persze a renitens, sorozott állomány féken tartásában, betörésében. Amit majd csak létrehoznak a sok ide-oda vándorló fiatal tenyész-kutricában tartása érdekében. A klerikális tagozat áldásával.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése