2016. január 12., kedd

Szükség-vasfüggöny a gránit körül

Az egykor gránitba vésettnek hirdetett, majd zsírkőre karcoltnak bizonyult alaptörvényt egy újabb módosítással gyakorlatilag felfüggeszthetővé tennék a hírek szerint. Alapvetően a terrorveszélyre hivatkozva. Önálló tényállássá varázsolva a terrorveszélyt, és gyakorlatilag a totális kontrol bevezetését lehetővé téve erre az esetre. Amolyan kis-szükségállapotként. Az ellenzék meg szokás szerint... nyilatkozgat.

Az MSZP például azt mondja, hogy az előterjesztésből hiányzik a szakértelem. Holott valószínűleg nem hiányzik. Csak nem biztonságpolitikai, hanem hatalomtechnikai szakértelmet kellene keresni. Az már csak azért is valószínűleg meg van, mert a jelenlegi előterjesztést Lázár gyakorlatilag már szeptemberben bejelentett válsághelyzettel elkezdte. Aminek előzményét egy igen alapos szociológiai provokáció képezte a menekültválság kezelése kapcsán. A jelenlegi előterjesztés nyomán csak akkor érdemes bárkinek eljátszani a meglepődöttet, ha igazoltan a Marson tartózkodott időközben. S még azt sem lehet állítani, hogy az említett válsághelyzetig nem egy szépen kirajzolódó hatalomtechnikai ív mentén alakultak az események. Már a kerítésépítés kapcsán érezhető volt a nyomulás ebbe az irányba.

Miközben nagyon úgy tűnik, hogy a szükségállapot potenciális bevezetése felé elég régóta kacsingatott a hatalom. 2012-ben, holott akkor még nagyon messze voltak a menekültek hullámai, már megfogalmazható volt. Részben a Jobbik nyomulása, illetve a Gyöngyösi féle listázási szándék, és annak csak harmatgyenge kormányzati lereagálása kapcsán: „gárda meg vonulhat tovább, kikaparni a gesztenyét Orbán Viktor hatalmának biztosítására, melyet a választási törvények után már csak egy szükségállapot védhet meg talán”. Jelenleg, hogy a kör teljesen bezárható legyen, Novák Előd a Jobbik alelnökeként nyilatkozott a kérdésben. Arról, hogy alapvetően támogatja a frissen születettnek bejelentett előterjesztést az alaptörvény megpatkolásához. Gulyás Gergely pedig sietett kijelenteni, hogy „a Jobbik és az LMP konstruktívan állt a kérdéshez, támogatást mutattak”.

Eközben, talán a nagy sietségben megfeledkeztek arról, hogy egy ilyen beterjesztés a kerítésépítés kapcsán is árulkodhat. Arról, hogy a déli szarvas-csapda egyfajta hatalomtechnikai blöff-játszma részévé is vált. Ahogy Kovács Zoltán is megmondta a HVG szerint: „Egy kerítésnek akkor van értelme, ha a funkcióját el tudja látni”. Ha tehát a kerítés dacára most kis-szükségállapotot is indokoltnak lát a hatalom, akkor ezek szerint a terror-védelmi funkciót nem látja el tökéletesen. Akkor pedig csak találgathatunk, hogy mi lehet az a funkció, amire tökéletes lehet. Például annak függvényében, ha valósnak tételezzük fel azt a beterjesztési tartalmat, amely szerint „a nemzetközi egyezményektől eltérő határforgalom-ellenőrzést vezethet be”.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése