2016. január 30., szombat

Orbán beszéde Pistának jó lesz?

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Azt olvasom, hogy Orbán Viktor elment Bulgáriába, hogy hangoztassa: a nőket meg kell védeni az erőszaktól. S igaza is van. A nőket tényleg meg kell védeni az erőszaktól. Ahogy meg kellene tulajdonképpen mindenkit védeni az erőszaktól. Akárki is az elkövető. S akárki az áldozat. Ennek megállapításáért nem kellene Szófiába elutaznia Orbán Viktornak. Ha pedig problémát lát ezen a téren, akkor a belügyminiszterével kellene értekezni.

Aki még nem Európa egyesített belügyeiért felelős. Ahogy Orbán Viktor sem az Európai Császárság felkent uralkodója. Akármit is mondanak a hangok. Amelyek megsúghatnák neki azt is, hogy a nők elleni erőszak ellen akkor is lenne tennivaló, ha mindenki maradna a kies hazájában. Mert valami azt súgja, hogy egy olyan magas látenciával bíró bűncselekménycsoport, mint a nők ellen elkövetett fizikai, illetve pszichikai erőszak nem kifejezetten a menekültkérdéshez kapcsolódik. Még Németországban sem. Még akkor sem, ha a kölni eseményekben valóban részt vettek a frissen, vagy korábban érkezettek. S akkor sem, ha természetesen eszemben sincs felmenteni az elkövetőket pusztán azért, mert bevándorlók. Ahogy a hazánkban elkövetett nők elleni erőszakért is bűnhődjön az elkövető. Fajra, vallásra, beosztásra, és igen, nemre való tekintet nélkül. Ez azonban, mintha nem lenne teljesen konform azzal a nézettel, ami sokkal közelebb állónak látszik a jelen, szélsőjobb felé hajló politikai világképpel.

Azzal, amely egyenlőségjelet kíván tenni a nemi erőszakoló és a „migráns” közé. Ugyanúgy, ahogy hazánkban korábban is próbálkoztak a nemi erőszakot a cigányok privilégiumaként feltüntetni a fasisztoid bulvárszemetek. S ezen az sem változtat, ha a menekülthullám nyomán éledő rasszizmussal Magyarország nem számít egyedül levőnek Európa térképén. Annyira, hogy az összeesküvés-hívők nyugodtan felállíthatnák a teóriát: a menekülthullámot a szélsőjobboldali világ-összeesküvés uszította rá Európára, és a kölni erőszakhullám is az ő művük. Mert a szélsőjobb, a rasszizmust hirdető önbezárt mozgalmak kétségkívül haszonélvezői a kialakult helyzetnek. Nem kicsit, hanem alaposan. Ahogy a gyűlöletkeltésnek, melynek kezdete messze a kölni események előttre datálhatók, ugyancsak haszonélvezője a hazai szélsőjobb ugyanúgy, mint a permanens népvédelmet hirdető miniszterelnöki fun-klub. Amelynek szájalása arra vonatkozólag, hogy a németországi eseményekkel visszamenőleg indokolják meg tetteiket és döntéseiket az időutazás gyanúját veti fel. Vagy a puszta kifogás-keresést.

Ahogy a szófiai hakni sem szolgál mást. Ha ugyanis feltételezzük, hogy a nők elleni erőszak a menekültekkel jár, akkor például a vak-komondoros Balogh állampolgárságát is felül kellene vizsgálni. De erről gondolom szó sincs. Egyikről sem. Sem az említett felülvizsgálatról, sem a kizárólag menekültekhez köthető erőszakról. Ellenben az tudható, hogy a nők elleni erőszak szignifikáns hányadát a családon belül követik el, illetve ismerős az elkövető. A családon belüli erőszak megítélése kapcsán pedig még emlékezhetünk Varga István akkori fideszes képviselő elhíresült fellépésére. Aki jószerivel azt fejtegette, hogy az egészről a nők tehetnek, mert nem szülnek eleget. Ahonnan csak egy kis lépés eljutni odáig, hogy a családbarát párt képviselője szerint az asszony pofonnal is ágyra teríthető, ha nem „szolgál jól”. Holott 2012. szeptemberében még nem volt menekülthullám. Csak Fidesz.

Ahogy a szíriai, illetve afrikai menekültek 2013-ban is messze jártak még. Holott akkor robbant a Jobbiktól nem túl messze hullott Pista listájának a botránya. Amikor azért megszólalhatott volna a vészcsengő: a pszichikai nyomással, csoportnyomással kialakított szexjáték-helyzetek akár könnyed erőszaknak is felfoghatók. Majd jött a vak komondor esete Terikével. S bár Baloghot kizárták később a Fideszből, a parlamenti fizetése azért megmaradt. S ahogy 2012-ból, úgy 2013-ból sem emlékszem Orbán Viktornak a nőket, illetve a gyengéket általában védeni szándékozó, gyújtó hangú szónoklatára. Pedig megtehette volna. Szinte biztosan kapott volna hozzá mikrofont. Ha kell, élő mikrofonállványt is. S talán megérte volna, ha felszólal. Talán kevesebb alapja lett volna azoknak az internetes pletykáknak, amelyek háztáji vitákat vizionáltak a felesége napszemüveges fellépései mögé. De nem! Orbán Viktornak menekültek lettek, és szófiai fellépés, hogy hirtelen megtalálja a témát.

Elfogadva persze azt is, hogy az elesettek védelme egy miniszterelnök alapfeladatai között szerepel. Ott kell, hogy szerepeljen. Az elesettek nemétől, származásától, vallásától függetlenül. Ha ugyanis a védtelenek egyik rétegét kommunikációs pofozó-bábúnak használja a védtelenek másik rétegének látszatvédelmét emlegetve, akkor kilóg a lóláb. A kifogásokat kereső, pusztán hatalomtechnikai hóhányást folytató kommunikációs luftballont tartó patás lába. Még akkor is, ha a szöveg főpróbáját külföldön tartják meg. Bár az is lehet, hogy a nőknek is addig jó, amíg nem Orbán és csatlósai védik meg őket.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése