2015. augusztus 5., szerda

Kocsis Máté és a démonok

Kocsis Máté a VIII. kerület felkenten kenetteljesnek nem igazán mondható polgármestere kirohant menekültügyben. A hatósági intézkedések és a szájkarate szintjén. Mert segíteni túl macerás lenne. Így inkább hivatalból elkezdett aggódni a II. János Pál pápa térbe keresztelődött Köztársaság tér állapota miatt. Mert teljesen nyilvánvalónak érzi, hogy a háborús övezetek menekültjei csak azért érkeznek Budapestre, hogy ezt a teret tönkretegyék.

A polgármester úr szerint az itt előforduló menekültek őrjöngenek, késelnek és szükségüket is végzik, ahol érik. A kirobbanó kritikájának alapjaként a Válasz.hu –n megjelentek szolgálnak, ahol komplett képgalériával is igyekeznek illusztrálni a téren kialakult áldatlan állapotokat. Nem vitatva, hogy a tényleg egetverő borzalmakat örökítenek meg a képek. Például játszótéri csúszdán vigyorgó és játszó gyerekeket, valamint padon ülő, és a menekültek jelentette életveszéllyel dacolva, nyugodtan üldögélő és nézelődő idősebb hölgyeket. Ezek a képek, a lezárt játszótértől eltekintve, szinte bárhol, bármelyik majálison is készülhettek volna. A célzatos és a menekültekből előzetesen is démonokat faragni igyekvő szöveg ellenére nem igazán látszik őrjöngés és késelés. Melyek fennforgása esetén lehet, hogy a fotókat készítő szaladt volna a leggyorsabban. Elfele a tértől. Miközben természetesen nyilván akadnak problémák a térfoglalás kapcsán. De ezek jelentős része valószínűleg humanitárius és közegészségügyi kérdés. Mely kérdések nyilvánvalóan frusztrálják a polgármestert, aki már a tűcsere-program leállítása kapcsán is tanújelét adta mélységes emberségének. Így érthető, hogy a megtelt köz-mellékhelyiségek is azonnali cselekvésre ösztönözték. Ha a humanitárius segítségig, a fülke-park bővítéséig még nem is jutott el, de azért már felszólított mindenkit, akinek bakancs vagy gumibot jutott, hogy fokozzák tevékenységüket. A több mobil WC nem is, de több közterület-felügyelő, rendőr és polgárőr lesz talán a tér környékén.

Illetve ez az állítás sem teljesen igaz, mert Főkert dolgozói szerint lesz több mobil-WC a területen. De a hírek szerint ez azért lehetséges, mert a Főkert nem kerületi, hanem fővárosi intézmény. Így nem okoz gondot a naponta ürített ürülékgyűjtők elhelyezése. S mert Kocsos Máté még nem az egész kerületet zárta le, így a civil segítők is tudnak enyhíteni a menekültek problémáin. Addig is, amíg a polgármester nem tart egy kis szünetet a halaszthatatlan közfeladatnak tekintett acsarkodásában. Ami nyilvánvalóan fárasztó feladat. Mert alanyi jogon utálni embereket, és az ezzel kapcsolatos, a belső feszültséget fenntartó folyamatos önhergelés nyilván energiaigényes. Egyébként még az sem kizárt, hogy sokkal fárasztóbb is lehet, mint kimenni és meghintáztatni egy gyereket a játszótéren. Azonban egy pillanatig sem vitatom, hogy a MIÉP-ből Fidesz-be pottyant polgármester ex-pártja felé fordult arculatán komoly macula lenne, ha az a gyerek nem kétméteres, szőke és kékszemű lenne. Hanem csak egy egyszerű menekült egyszerű gyermeke. Aki képes a budapesti köztereken előfordulni.

Mindamellett az is nyilvánvaló, hogy a közterületek a közé. Azaz mindenkié. S odapiszkítani a bokrok aljára nem jó, nem illik, és nem is egészséges. Így akár indokolt és üdvözlendő is lehet, hogy tranzit-területeket alakítanak ki a menekültek számára. Különösen akkor, ha ezek esetében a közegészségügyi infrastruktúrát is biztosítani tudják. Valamint a kellő védelmet a csapatban-bátran, a komplexusaikat a védteleneken kiélni kész, hungaro-kápók önkéntes csürhéi ellen. A közterületek védelme kapcsán tehát akár indokolt is lehetne Kocsis Máté aggodalmainak egy része. Az a része, ami a kerületi közterek tisztaságáért aggódó helyi vezető fejfájásának tudható be.
Igazán kár, hogy a Nagy Őszi Pisis Forradalom alkalmából, amikor a Fidesz frakciót vezette a kerületében, nem aggódott ugyanilyen vehemenciával a Kossuth tér tisztaságáért. De annak a pártnak a tagjától, amely párt házmestere szerint csak a más pártokban ülő volt MSZMP-, és KISZ-tag a komcsi egyáltalán érdemes meglepődni azon, hogy a Kossuth téren táborozók ürüléke számára rózsaillatú, és illatos volt, de bezzeg a menekülteké…


Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése