2015. augusztus 15., szombat

Horgosi dráma? Horgosi kacsa?

A migránsokkal kapcsolatban nyilvánvalóan meg van a veszélye annak, hogy felforgatók, titkosszolgák és fanatikusok keverednek közéjük. Az is nyilvánvaló, hogy ezek a kiszűrése nemzetbiztonsági érdek. Az azonban legalább annyira nyilvánvaló, hogy az említettek kiszűrése nem a menekültek globális elutasításával azonos. S akkor berobban az Alo híre, ami szerint megindultak az iszlámista hadak.

A Délhír is átvette. Már a címben is ezer, felfegyverkezett, Allah Akbar felkiáltással rohamozó marcona tömeget sejtetnek. Forrásként az említett egy szem tudósítás szerepel. Hatósági megerősítés nélkül. Ami csak annyiból furcsa, hogy a kerítésépítést az európai megváltás eszközének beállító kormány szócsövei szinte biztosan kapva kapnának az önigazolás lehetőségén. De szombat van, és nagyon meleg. Lehet, hogy ezért késett a hivatalos közlemény az esetről. Ne tételezzük fel, hogy olyan szintű sajtóetikai probléma lenne a tudósítás mögött, ami az egész esemény ignorálását tenné indokolttá. Miközben azért van néhány olyan momentum, ami azért jelzi a híreket közlők felelősségének annyiszor emlegetett szempontjait.

Például azt, hogy amennyiben egy drámaként beharangozott, ezernyi felfegyverzett fanatikus okozta drámai helyzethez egy annak ellentmondó képanyag tartozik, akkor legalább illik kicsit gondolkodóba esni. Az Alo közlése esetén márpedig ez a helyzet. A Tanjug képét olyan aláírással közlik, amely horgosi drámát emleget. Egy olyan képet, amelyen teljesen nyilvánvalóan nincs ezer ember. Ahogy nem kevésbé nyilvánvaló, hogy a mintegy félszáz embert mutató képen az emberek korántsem csak férfiak. Sokkal inkább egy olyan csoport, amelyben az asszonyok a csoport belsejében, védettebb környezetben vannak. Ami teljesen logikus akkor, ha egy inkább békében, esetleg védekezésre kényszerülve helyet változtató csoportot „adtak el” drámai tömegnek. Ráadásul a kapákkal felfegyverzett, habzó szájjal üvöltőknek nyoma sincs a képen. A lefényképezett férfiak kapa és kézifegyver helyett kartontáblákat tartanak. Amelyek egyikén a „Nem vagyunk bűnözők (We are not criminals)” felirat olvasható.

A tudósítást ezen kívül egy magányos rendőrautó mellett ácsorgó egyenruhás hivatott drámaibbá illusztrálni. Holott inkább a média-pancserséget mutatja be. Mert az világos, hogy egy valóban ezres tömeggel szemben a magányos rendőrnek legfeljebb menekülési lehetősége lenne. Ahogy erősen valószínű az is, hogy a fényképet készítő is gyorsvonati sebességgel futott volna messzire. A tudósítás és képanyaga tehát nyilvánvalóan hamisak. Egymáshoz képest mindenképpen.

Ami a legsanyarúbb az egészben az az, hogy miközben a szöveget, ami vagy hír, vagy kacsa rendre átvették a különböző oldalak, senkinek nem tűnt fel, hogy kép egész másról látszik szólni, mint a szöveg. Mert úgy tűnik: ha kielégíthető a migráns-démonokat látni vágyó vágy, akkor az háttérbe szorít minden mást.

Andrew_s

Update:

Azóta egyértelműnek tűnik, hogy kacsa. Nettó uszítási szándékkal a háttérben. Jellemző, hogy a kritikátlan hírátvételt még az Origó is címváltoztatással, és nem korrekcióval igyekszik leplezni. Az persze megint más kérdés, hogy most már mindenki okos és etikus. Utólag. A sajtóetika, a hitelesség meg sülyed tovább a mocsárba.

1 megjegyzés: