2015. augusztus 15., szombat

Fájdalomcsillapító élesztőkből

Forrás: The New York Times
Az élőlények genetikai anyagának megkeverésétől néha okkal, néha az ok nélküli pánikkeltés határán foglalkozik a közéleti média. Nem feledkezve meg azokról a szervezetekről sem, amelyek agitátorait életveszélyes lehet egy szakmai kérdéssel zaklatni. Mert gyorsan kiderül: életveszélyesen tájékozatlanok. Miközben a tudomány fütyül rájuk. Például akkor, amikor a fájdalom enyhítésének anyagairól van szó.

Mert a legutóbbi tudományos hírek egyike éppen erről szól. Arról, hogy a korábban speciális mezőgazdasági területeken, általában komoly óvintézkedés mellett megtermelt opiátokat immár lombikban is elő lehet állítatni. Amely ötlet különben nem is annyira új. Annyira nem, hogy növényi szövettenyészetek segítségével való előállításukkal már évtizedek óta próbálkoztak. Ebben az esetben a mákfélékből kivett szövetdarabka sejtjeit próbálták volna nagyüzemileg szaporítani. Ez azonban nem jött be. Annak ellenére, hogy a növényi szövettenyésztéssel foglalkozók számos más területen, például a növények vírus-mentesítésében, egyes növények mikro-szaporításában komoly eredményeket tudnak felmutatni.

A mákfélék lombikba-erőltetése helyett, kihasználva a géntechnológia fejlődésének eredményeit, egy Stanford-i kutatócsoport más irányból közelítette meg a problémát. Élesztőtörzseket „beszéltek rá” sikerrel a gyógyászati alapanyagok megtermelésére. Ami más bioaktív vegyületek esetében már sikerrel járt a különböző kutatólaboratóriumoknak munkatársainak. Egyes antibiotikumok előállítása pedig ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne ipari méretekben szaporított gombatenyészetek nélkül. Melyek között szintén szép számmal találunk eredetileg mutánsként azonosított törzseket. Ugyanakkor a pszicho-aktív anyagok ilyetén megtermelése jelentősen eltérhet a többi, korábban ismert anyagok előállításától.

Nem is annyira a mikrobiológiai, genetikai vetületei miatt. Az élesztők tenyésztésére jól kidolgozott technológiával rendelkezünk. A sörfőzdék világától, a mikrobiológiai laboratóriumokig bezárólag. Azonban az opiátokkal kapcsolatban igen komoly fenntartások merülhetnek fel a vegyületek jelleg miatt. Mert túl azon, hogy igen hatékony fájdalomcsillapítók, kábítószerként is szóba jöhetnek. Nem véletlen, hogy azon orvosok körében, akik rendszeresen használták betegeik kínjainak enyhítésére a morfiumot, komoly kockázata volt a személyes rászokásuknak is. De nyilvánvaló, hogy a kábítószerre rászokók gerincét nem az említett orvosok adják, hanem azok, akik különböző egyéb csatornákon jutnak hozzá a napi szívni, illetve szúrni valóhoz. Nem véletlen, hogy a mákfélékből nyert alkaloidok hozzáférését erős korlátokkal igyekeznek körbebástyázni.

Az olcsó és nagy tömegű előállításuk lehetőségének tehát meg van a maga veszélyes. Nem véletlen, hogy az említett élesztőtörzseket előállítók munkáját az amerikai drog-hivatal munkatársai is figyelemmel kísérték. Miközben maguk a kutatók is igyekeztek eloszlatni azt a véleményt, hogy ezután bárki, a házi sörfőzés eszköztárának bevetésével, olcsón és nagy mennyiségben állíthat elő kábítószert. Ugyanakkor, amikor a mérleg másik serpenyőjében azok szenvedéseinek csökkentése áll, akik fájdalma más módon nem enyhíthető. S akikkel szemben embertelenség lenne nem bevetni azokat az eszközöket, amellyel a napjaik megkönnyíthetők.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése