2015. július 23., csütörtök

Tusványosi monokli

Forrás: Transindex
Megnyílt a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusványoson. Amely rendezvénysorozat azért is figyelemre méltó, mert I. Feltsuthy Orbán Viktor ennek kertében szokta megmutatni az utat. Amerre mutat. Az idei nyitónapon azonban Németh Zsolt onnan küldött virtuális monokliján röhögött az, aki igyekezett jó képet vágni hozzá.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki rendszeresen valami olyasmit szedhet, amitől nem egészen tudja hol él, valamiért nem vette észre, hogy nem a sarki kocsmában támasztja a pultot egy korsó sör mellett. A már lehajtott tíz korsó után. Így aztán elengedte magát, és benyögte a mikrofonba az igencsak elcsépelt kocsma-viccet arról, hogy „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”. Ami mostanság már egy krimóban sem okvetlenül menő, de talán még mindig jobban elcsúszik, mint Pannónia Bölcsének soros dakota baromsága. Amelyek az utóbbi időszakban, talán az orvosok tanácsára szintén ritkulni látszanak. Talán Németh Zsoltnak sem ártana felkeresni azokat a medikusokat, akik rajta csiszolhatnák, az államvizsga előtt a tudásukat. Ártani semmiképpen sem ártana. A leendő dokiknak. Mielőtt komolyan veszik. Németh Zsoltot. Habár a múltja olyan, hogy nehéz lenne ez a művelet. Még szakképzett orvosok számára is.

Mert, pusztán egy gyors emlékfrissítés gyanánt, azt is Németh Zsoltnak hívták, aki az azeri baltás orgyilkos kegyelmi elengedése kapcsán nagyrabecsüléséről biztosította Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségét. Egy évvel később a török kormány erőszakos tüntetésoszlatását sikerült megdicsérnie. Míg tavaly, az előző tusványosi gyűlésen, ahol szintén övé volt a nyitó-szövegek egyikének lehetősége, egy hirtelen őszinteségi rohammal gyakorlatilag elismerte, hogy csak a potenciális Fidesz-szavazók számítanak határon túli magyarnak, a határon túl élő magyarok közül. Az idei nyitáson is a jó politikai érzékét mutatja, az említett beköszöntő kocsmafrázis. Talán az „asszony verve jóval” lehetett volna még lejjebbről indulni. Azok után, hogy napokig keringett a neten a kormányzati gyűlöletpropaganda eredményét bemutató szegedi diáklány képe.

Azért, ismerve néhány fideszes atyafi megnyilatkozását, azért Németh Zsolt így is elég mélyre került. Függetlenül attól, hogy a szervezők kegyelméből felszólaló hölgyek közül ketten is a védelmükbe vették. A Fidesz háza táján ugyanis többször tanújelét láthattuk, hogy az asszony tényleg nem ember némely pártharcos szemében. Elég csak Varga István elhíresült szövegére emlékeztetni, aki gyakorlatilag a megengedhetőnek tekintette a nőverést, ha az asszony nem szül eleget. Míg egy másik jeles elme szerint a szabad nőverés biztos záloga egy vak komondor. Isten nyugtassa békében. A komondort. De a Fidesz klerikális lobby-platformja szerint a frusztrációk forrása is a nőkben keresendő. Így, tulajdonképpen, nem meglepő, hogy Németh Zsolt a nők kárárra humorizált Tusványoson. Inkább az, hogy még nem jutott egyik kormánypárti zseni eszébe a nőket hibáztatni a menekültkérdésért, és esetleg azért is, hogy a Vénuszon rohadt meleg van. Mert különben simán megszavazhatnának egy kormány-előterjesztést a menekültek átszállítására Vénusz-ra.

Ugyanakkor nem érdemes arról sem megfeledkezni, hogy népünk bölcs vezére Tusványoson szokta kinyilatkoztatni azokat az elveket, amelyek megszabják a közeljövő retorikáját. Ahogy az oligarchákon alapuló hűbéruralmi és diktatórikus mutyizmust is ott keresztelte el a szerinte nagyon hangzatos illiberális demokráciának. Úgyhogy a külügyi posványfelelős nyitóvicce után talán várható lesz az orbáni vicc arról, hogy a menekültekről mégis a nők tehetnek. Meg az EU. Meg a Mars-lakók.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése