2015. július 19., vasárnap

Hová lett Rostoványi?

A nagy menekült-ügyi média-boom mintha minden mást kisöpörni látszana a köztudatból. Ami azért jó a kormányzatnak, mert sok-sok vitorla kevésbé dagadó széllel hajtja feléjük a kínos kérdéseket. Néhány, több kérdéssel adós hivatalnoknak meg azért jó, mert nem a megválaszolatlan kérdésekkel zaklatják őket.

Ahogy Rostványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is felcsatlakozhatott a menekült-vonatra. Amennyiben mint iszlám-szakértő kapott szót az MTI híre szerint az M1 egyik műsorában, 2015. július 3.-án. Ahol beszélhetett az Iszlám Államról, és sok minden másról. S ahol nyilvánvalóan nem került szóba egy jóval korábbi téma. Ahogy nyilván azon a diploma-osztón sem merült fel a Budai Campus, illetve az egyetem sorsa általában, amelyre olyan nagy ember is hivatalos volt, mint hazánk teremfoci-szakértője: Szijjártó Péter. Habár külügyminiszterként jelent meg, de a stadionok országában szinte már egyre megy. Különösen a hazánk által learatott kétes értékű külügyi babérokra tekintve. A BCE rektora különben megszólalt az említett diplomaosztón. Szintén az MTI, július. 14-én kelt, híre szerint. Értelemszerűen a menekültkérdésről beszélt, és ismét kiemelte az Iszlám Állam vitathatatlan szerepét. Azzal is kár lenne vitába szállni, hogy a „menekültkérdés az EU egyik legnagyobb problémája lett, milliók kényszerülnek elhagyni az otthonukat, és e helyzet megfelelő kezelése továbbra is várat magára”. Amihez legfeljebb annyit tehetünk hozzá, hogy itthon is várat magára. Nem csak az ide érkező menekültek szempontjából, hanem a gazdasági exodus kormányának, a fiatalokat külföldre kényszerítő, ténykedésének szempontjából is.

Rektorként talán elvárható lett volna, hogy talán az utóbbi szempontnak is hangot ad a diplomások új generációjának szárnyra bocsátása alkalmából. Ám ennek nem nagyon van nyoma az egyetem saját közleményében sem. De az is elfogadható, hogy egy opportunista pozíció-túlélő eltekint ennek a feszegetésétől egy miniszter jelenlétében. Még akkor is, ha az adott miniszter, hozzá képest, alapvetően egy taknyos kölyök, aki a miniszterelnök ágytálcserélője, bocsánat személyes szóvivője, szerepéből nyalta fel magát jelenlegi a pozícióba. De az kétségtelenül nem elvárható, hogy az adott rendezvényen az egykori Kertészeti Egyetem, ma Budai Campus, sorsával kapcsolatos terveket ismertesse. Még akkor sem, ha ez utóbbival adós a rektor úr. Ahogy adós ennek kapcsán a Budai Arborétumot érintő tervek ismertetésével is. Holott talán elvárható lett volna, hogy a BCE vezetése, még a nyári szünidő előtt letesz az asztalra valamit. Ha már annyit ugattak az egyetem optimalizációs terveiről, meg arról, hogy állítólag milyen nagyszerűen elbeszélgetett a rektor és Palkovics-államtitkár úr. Jobbára egymás mellett. Amit júniusban nagyjából úgy lehetett összegezni, hogy:

„A csordogáló hírek alapján viszonylag egyszerűnek tűnik a képlet a szóvirágok mögött:
  • A kormányzat garanciavállalása: nulla;
  • A rektori szervilizmus: maximális.

Így érthető, hogy az említett nemzetközi intermezzo a menekültekkel kapcsolatban igencsak jól jöhetett Rostoványi Zsoltnak, a BCE rektorának. Az ugyanis a nevére keresve egyértelműen kiderül az MTI publikus közleményei alapján, hogy oda nem jutott el információ a BCE részéről az említett témában. De az egyetemnek abból a közleményéből sem sikerült valami utalást kibányászni, legalább a tervek elkészültéről, amely a Budai Campus Dísztermében történt doktori avatásról számolt be. Holott, az egyetemi oktatás nyári szünete előtt minden érintettel, a diákokkal szemben is az lett volna a morálisan elvárható, ha az intézmény rektora nem elsunnyog a nyári napmelegben, hanem a kopár szik sarjai közé csorgat némi információt a saját egyeteme jövőképét illetően. Már csak azért is, mert így aligha oszlatható el az az aggály, hogy sikerrel megtörtént egy, a Budai Campust feláldozó, háttéralku a rektor és a kormányzat között, és a nyári csendet nyugodtam megtörheti majd a buldózerek zaja.

Mert anno volt egy ilyen aggály. Az, hogy a kipattant botrány hullámait pusztán kibekkelni próbálja meg az egyetemi vezetés a szünideig. Annak érdekében, hogy minél kisebb hallgatói ellenállásra lehessen számítani. Ami egy érthető álláspont akkor, ha a rektori szék többet jelent, mint egy Campus, és van annyi fizetésemelés is, amennyiért egy nívós arborétum tönkretétele is az elsikkadó szempontok közé sorolódik. Amely gyanút egyszerűen eloszlathatott volna egy, a rektori hivatal nevében, az egyetem honlapján elhelyezett, a diákok és minden érdeklődő számára publikus közlemény a kormányzati tárgyalások állásáról. Akár a Budai Campus internetes oldalán is olvashatóan. Hogy senkit ne gyötörjenek a rektori gerincet érintő kérdések sem a nyári szünidő alatt.

Mely kérdések most éppen úgy nyitva maradtak, ahogy a Budai Arborétum sorsát illetően is csak gyanúk, feltételezések maradtak. De valamiért nyilván megéri mindez Rostoványi Zsolt rektornak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése