2015. július 13., hétfő

ISIS, USA szamizdat-conteo

Tegyük fel, hogy azoknak is van némi igazuk, akik szerint az USA korántsem vétlen az ISIS előre törésében. Az előzmények és a gyarmatbirodalmak kialakulását ismerve, vagy akár Asimov műveinek a birodalmat érintő aspektusait olvasgatva egyfajta rendhagyó conteo is felállítható. Amolyan kis szamizdat-conteo.

Egyébként tényleg az USA tehet nagyon sok mindenről. Anno amikor az ifjabb Bush beszállt az iráni buliban, akkor azt mondtam, hogy az USA-nak kb. 10 éve van eldönteni, hogy nyíltan bevállalja birodalmasodást, vagy feloszlik, elsüllyed, fajsúlytalanná válik. Az akkori véleményem az volt, talán az indexes fórumarchívum valahol fellelhető, hogy a Busht követő elnök mandátumának a végére nyilvánvalóan látszani fog a döntés következménye. Látszik? Igen.

Az USA nyilvánvalóan birodalmasodik, és eközben pontosan annyit érdekli a szatellit-területek lelkivilága, mint az angolokat a hátsó-indiai törzseké. Európa eközben sajátos politikát folytatott annak idején. Afganisztánt anno pontosan ugyanúgy odadobták koncnak, mint ahogy anno elnézték Hitler első hódításait. S az USA pontosan ugyanúgy felhasználja a csatlós-államokat is a céljainak. A zászlótól teljesen függetlenül. A kinyilatkoztatásoktól is teljesen függetlenül. Kadhafi, Szaddam, meg a Szíriai rezsim nem azért volt rosszabb, mint a többi, mert embertelenebb volt. Az időközben kirobbant botrányok alapján az USA kihallgató-tisztjeinek legalább annyi vér szárad a kezén, és az iraki megszállás sem a vezérek diszkrét párbajáról szólt. Ellenben túl erősek voltak ahhoz, hogy a helyükön maradhassanak a birodalmi törekvésekkel szemben. S egy idő után megfizethetetlenek. Mert valószínűleg árultak olajat, elveket, de hazát nem.

Amúgy éppen ezért belefér a forgatókönyvbe, hogy szándékosan hagyták az ISIS-t felnőni, hogy elvégezze a piszkos munkát. Mert amikor majd egy elegáns drón-támadással felszámolják a vezérkarát, demonstratívan halálra korbácsolnak pár vezetőt, akkor mindenki fellélegezhet, üdvözülten üdvözölheti a hős felszabadítókat. Addig viszont a heterogenitásból származó potenciális ellenállást erősen meggyengíti, és fizikailag megsemmisíti.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése