2014. december 24., szerda

Orbán a mikrofon-szeren

Forrás: Mandiner
Orbán Viktor, talán a Karácsonyon is megindulva felindult, és beszédet tartott. A hivatalosan közszolgálatinak, a köznyelvben királyinak nevezett televízióban, felvételről, le is adták. Ebből a legtöbb tudósítás azt emeli ki, ahogy a miniszterelnök az amerikai politika megítélését interpretálta. Ami kétségtelenül megéri az emlegetést.

De érdemesebb lehet kicsit távolabbról nekifutni. Az is minősíti ugyanis a helyzetet, ha egy interjút felvételről sugároznak. Nem csak Orbán Viktor, hanem bárki esetében felveti ugyanis azt, hogy az interjúalany nem meri bevállalni a közvetlen reakciók, a spontán kérdések és gesztusok felelősségét. Ezt a jelenlegi kormányfő esetében leginkább az hangsúlyozza, mert ő az, aki állandóan a falusi kocsmaszociológia erős emberét akarja eljátszani a maga kreálta hatalmi színdarabban. Márpedig a falu bikájától kiemelten visszás, ha nagyhangú kirohanásai, mások férfiasságának emlegetése után a haverokat küldi ki a kocsma elé. Miközben legfeljebb az ablakból drukkol az ököljogi szavazáshoz. Ahogy Orbán Viktor az általa nagy hangon pártolt törvényjavaslatok szavazásai esetén is többől kimaradt, mint szavazott. Bemutatva, hogy miként kell mások szurtos kezével verni a másét a csalánba. Miközben az ő keze se szurtos, se véres nem lesz. Tiszta kezű maradhat, mint a másokat mindig csak szóban utasító lágerparancsnok.

Az tehát teljesen világos, hogy a köztévének nevezett politikai komédiacsatornán előadott hakni kérdései spontán előfordulásúak voltak, hogy csak na! Valószínűleg hosszas előzetes felkészülés eredménye, és az alákérdezések kisakkozott eredőjeként előadva. A felvételről sugárzás azon előnyeit is kihasználva, hogy finoman megműthető minden, ami esetleg leleplező lehet. Egy gesztus, egy szájrángás, egy mozdulat, egy hangsúly. Az interjú tehát egy előre kiszámított színpadi előadássá válik. Ami számos authoriter vezető esetében megfigyelhető volt már korábban is. A köznép fölé elemelkedő VEZÉR, így, csupa nagybetűvel, nem engedheti meg magának, hogy az alattvalók körében is megfigyelhető spontán reakciók lebuktassák: éppen olyan gyarló senki, mint bárki a tömegben. A megrendezett interjú megrendezett előadásának puszta ténye tehát éppen olyan leleplező lehet egy művileg tisztán tartott kezű vezér esetében, mint Helene Bertha Amalie Riefenstahl egykori filmjeiben. Csak azokat senki nem hazudta interjúnak. Meg az említett hölgy tehetségét legfeljebb ugatják messziről a minapi előadás szervezői.

Amiért a fenti „tiszteletköröket” érdemes volt megfutni, az nem más, mint segít kicsit összefüggéseibe helyezni az elhangzottakat. Az ugyanis világos, hogy ilyen körülmények között az, amit Orbán Viktor elmondott nem más, mint az ő személyes üzenete. Nem az országé, de talán még csak nem is a pártjáé. Orbán Viktoré és személyes klikkjéé, a kiválasztott oligarchiáé. Amelynek a körében egyre inkább belecsúszik abba a szerepbe, ami a korábban már említett „I. Feltsuthy” jelzővel jellemezhető. Onnan fentről, ahonnan a nép, az állampolgárok többsége már csak statiszta. Szolgahad, amelynek tagjai legyenek megtisztelve, hogy Orbán Viktor von Feltsuth egyáltalán egy lapos pislantásra méltatja őket. S amely szemlélet korántsem új a kormányfő esetében. Nem véletlen, hogy komplexusai, személyiségi problémái régóta találgatás tárgyát képezik az interneten. Önmagában tehát az amit mondott, kijelentett az „interjú” során erősen súlyozandó lehet azzal, hogy ki és milyen körülmények között mondta-

Így az is, hogy éppen csak nem üzent hadat az USA-nak. Bár lehet, hogy lélekben már rég megtette. Mert a Felcsúti Pannon Királyság olyan komoly erőt képvisel, hogy meg se kottyanhat egy USA-szerű kis légypiszok rendre utasítása. Ott bent abban a belső világban, ahonnan olykor kitör néhány elementáris erejű ostobaság a külvilágba. Amiben azért felfedezhető a rendszer. Például, az is, ahogy éppen a nemzeti érzület kisajátításán, a hazafiság önhatalmú definícióján keresztül lassan kiszorítani igyekszik mindenkit, aki nem alkalmazkodik az OPNI-érett szemlélethez. Nem csak a hatalomból, hanem az állampolgári jogból is. Azt pedig kedvenc kukabúvára, Szakály Sándor jóvoltából tudjuk, hogy innentől lehetséges az akár gépfegyverrel elvégzett „idegenrendészeti eljárás” is. Mindenki ellen, aki nem ért egyet a Pannon Géniusz szemléletével.

Forrás: MTI
De egyfajta rendszer jól felfedhető abban is, hogy a most előadott Amerika-centrikus összeesküvés-elméletből a házelnökkel már kóstolót adatott a miniszterelnök. Kövér László nem is olyan régen hasonló ötletekkel állt elő a közhangulat puhítása érdekében. Előfújva a kommunikációs buborékot a vezére számára. Jól mutatva, hogy a bajuszos házmester sem más, mint valaki, akivel a csalánt veri Orbán Viktor. Ezért jellemző az a buborékos kép, ami készült róla. Legfeljebb a buborék anyagát tekintve tévesen. Gumiból kifejezőbb lett volna.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése