2014. október 4., szombat

Válasszunk teknőspolgármestert

Forrás: Keveqiah
A média felelősségét sokszor szokták feszegetni abból a szempontból, hogy mennyire legyen tényfeltáró, és kiket hívjon be egy műsorba. Az utóbbi jutott eszembe azzal kapcsolatban, hogy behívták az MSZP aktuális hülyegyerekét az ATV-be. Még akkor is, ha Tóbiás József pillanatnyilag az elnök, és ki mást is lehetne egy választás előtt behívni?

Így a média és annak képviseletében Kálmán Olga igazán nem tehet arról, ha egy pártnak erre futja. Mert azért nem árt elfeledkezni arról, hogy egy közösség sok szempontból maga alakítja a sorsát. Igaz ez a Fideszre és igaz ez az ellenzéki formációkra is. Ha tehát a Fidesz egy szélkakas-diktátort szeretne, akkor az kap. Ha az ország lakossága nem képes ellene szavazni, akkor ne tegyen szemrehányást senkinek. Legfeljebb annak az ellenzéknek, amelynek majoritása legfeljebb arra képes, hogy egy polcelebet kicseréljen egy fogalomzavaros körmondatvitézre. Már akkor, ha elfogadjuk azt az öndefiníciót, hogy az MSZP képzi az ellenzék gerincét. Mondhatnánk: meg is látszik.

Mert mit láthattunk? Nem sokat. S hallani sem sokkal többet. A legvilágosabb szándéka a pártelnök részéről az volt, hogy valamiként túlélje a műsoridőt. Amire például szót alig vesztegetett az a párt programja az önkormányzati választásokra. Mármint az a tényszerű programja, ami alapján szerinte Bokros Lajos programja nem jó. Kifejtette, hogy Bokros Lajos azért nem jó Tarlós-alternatíva, mert konzervatív és nem elég baloldali. Tóbiásnak tehát alighanem halvány lövés nem volt arról, hogy nem a szeminárium levezető elnökét, hanem főpolgármestert kell választani. Olyat, aki egy ország fővárosát működteti. Jobboldaliaknak, és baloldaliaknak, illetve általában az embereknek. Ha tehát van egy városvezetési program, és ezzel kapcsolatban a pártelnök ideológiai érveket képes csak felsorakoztatni, akkor abból két dolog is következhet. Az egyik, hogy neki magának nincs a tarsolyában semmi. A másik, hogy képtelen felfogni egy önkormányzati választás tétjét és célját. A vita legfeljebb azon lehet ezt követően, hogy melyik vall nagyobb ostobaságra.

Már csak azért is, mert a baloldaliság általa adott értelmezésével is adós maradt. Az kevés, hogy szerinte az egyik polgármester-jelöltje baloldalibb, mint a másik. Ha ugyanis valaki minősít egy másikat, akkor ne neveket soroljon, hanem az érveit fejtse ki. Ha vannak. A kampány-vélemény azonban gyakorlatilag a „Bokros nem baloldali” mottóra korlátozódott. Amitől nyilván sokkal jobban fognak menni a buszok. Tóbiás szerint legfeljebb. Így aztán tényleg lehet választást nyerni és várost üzemeltetni. Tóbiás szerint legfeljebb. Mert az én olvasatomban rohadtul nem fog kevésbé rázni a kátyús út attól, ha akár Lenin összes műveit szavalják a baloldaliság jegyében. Vártam tehát, hogy legalább valami kis szikra erejéig megcsillan valami, amitől az ember úgy érezheti, hogy: igen, ezért kell az MSZP jelöltjeire szavazni.

Ez elmaradt. Az elnök ugyanis inkább lebeszélt mindenki a szavazásról. Elfelejtették ugyanis elmesélni nekije a pártjában, hogy vezetői elképzelés nélkül a puszta obstrukció nem vezet sehova. Az lehet szépen elképzelt teória, hogy a sok ügyes jelölt majd többségbe kerül, és mindent leszavaz, amit Tarlós előterjeszt. Aztán a bilibe lóg a fejük és felébrednek. Ezzel az elképzeléssel ugyanis súlyos probléma van. Az egyik legfontosabb, hogy a választás nem előre lefutott meccs. Amelyik résztávot pedig előre lefutották, ott a törvényeket nem az ellenzék számára kedvezően hozták. Az, hogy Tarlós kisebbségbe kerül, az tehát korántsem biztos. Főleg akkor nem, ha egy ellenzéki párt az erők megosztására, a program nélküli hablatyra, és eleve a vereségre alapozza a jövőképét. Ami ezek szerint inkább nincs, mint van neki. S ez utóbbi a másik nagy baj ezzel a világképpel. A főpolgármester majdani leszavazását tartani a célkeresztben csak akkor lehet, ha valaki nem akar nyerni. Az viszont ne ellenzéki pártot, hanem zsúrkocsit vezessen inkább. S végül, de nem utolsó sorban. Egy illiberális elvű hatalmi gócpont körül obstruktív ellenzéket játszani a történelem tanulsága szerint minősített ostobaság. Az illiberalizmus jegyében ugyanis bármikor kiiktatható ez az ellenzék.

Akár egy olyan törvénnyel is, hogy aki nem szavaz Tarlóssal az felségárulásért mehet a börtönbe. Az MSZP tutyimutyizmusa tehát már csak ezért is veszélyes.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése