2014. október 23., csütörtök

Ki hazudik ma?

Varga Mihály, az internet-adóval mostanság elhíresült nemzeti pénzbehajtó alighanem haragban van Szijjártó Péterrel. Annyira, hogy talán legfőbb ideje lenne rendet tenni abban a közóvodában, amelyben Misike és Petik már beszélő viszonyban sincsenek. Viki-bácsinak igazán közé kéne mennie a nagycsoportnak és újraültetni a bandát. Akármennyire is fülének kedves az a tapsos ricsaj, ami olykor felhangzik az ő magasába.

A nagy népi haragra azért gondolhatunk, mert ugyebár még csak napok teltek el azóta, hogy állítólag kormányzathoz közeli népeket is kitiltottak az USA-ból. Akkor Petike kiállt és nagy garral követelte a csúnya amerikai bácsiktól az okokat, és bizonyítékokat, amiért ez a folt eshetett a NER makulátlan testén. Annyira, hogy Rogán Antalt, alias Tónit is megkérte, hogy erősítsen rá erre a követelésre. S még legutóbb is azon nyöszörgött a szegény pór-gyerek, hogy az amerikai diplomaták nem túl készségesek, amennyiben rajtuk kérik számon a hazai gazdasági bűnözésről szóló bizonyítékokat a vonatkozó hatóság helyett. Lehet, hogy Szijjártót mégis fogadnia kellett volna az amerikai külügyminiszternek. Akkor talán elmesélhette volna neki, hogy magyar földön a magyar külügyminiszter forduljon a magyar hatóságokhoz. Bár ehhez lehet, hogy az első sarki rendőr is elég lett volna Washington-ban. Azonban a lényeg nem is ez, hanem az, hogy Szijjártó Péter szerint adják már neki elő a bizonyítékokat. Mert ő tudja, hogy ott van a dobozban az építőkockák mellett, csak nem éri fel. Ésszel.

Erre aztán mit nem mer elkövetni a pénzügyekért felelős nagycsoportos? Hát nem ment el a kúthoz. Viszont tartott egy sajtótájékoztatót. Ezen bejelentette, „hogy a Vénusz étolajat előállító amerikai vállalat (Bunge Zrt.) vezetősége 2011. szeptemberében a magyar adóhatóságoknak információkat adott át a költségvetést károsító különféle jelenségekről”. Elismerve ezzel azt, hogy tényleg amerikai cég volt a bejelentő, és részben tényleg étolajon csúsztak el a kitiltásban érintettek. Egyben azt is elismerve, hogy legalább három éve tudhattak az illetékes vezetők az ügyről. Azt is mondta továbbá az „internetért-pénzt” akcióért is felelős közhivatalnok, hogy „a NAV saját felderítő tevékenységének eredményeként idén februárban 50 helyszínen tartott házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél”. Tehát két és fél évig latolgatták az ügyet, nyomozgattak, saját hatáskörben felderítgettek, majd hirtelen házkutatási lázban kulminált a vizsgálat.

Igazán cinikus vélemény lenne az, hogy a két és fél év alatt megpróbálták a lehető leginkább baksisra orientált forgatókönyveket, majd amikor ezek nem jöttek be, akkor akcióba léptek. Hasonlóan cinikus vélemény lenne, hogy ott tartottak házkutatást, ahol nem sikerült érvényesíteni a „nyugalomért-pénzt” elvet. Az se tévesszen meg senkit, hogy februárban a választási kampány finisében, a talán leginkább pénz-égető fázisban voltunk. Ez nyilvánvalóan a véletlenek gonosz összejátszása. Az azonban nyilvánvaló, hogy amennyiben Varga Mihálynak tudomása volt a nyomozásról, akkor Szijjártó Péter csak abban az esetben játszhatta a pökhendi bizonyítékvadászt, ha
A: teljesen hülye;
B: teljesen hülyének néz mindenkit;
C: Annyira nincs beszélő viszonyban Varga Mihállyal, hogy még a botrány kirobbanása után sem közöltek vele semmit.

S mindez független attól, hogy Varga Mihály azért szintén kérte az amerikai követségtől az esetleges további neveket. Miközben persze az is lehet egy alternatíva, hogy a gazdaságért felelős adóügyi miniszter egyszerűen blöffölt. Megpróbálva védeni valamelyest a mundér becsületét, most hirtelen kitálalt valamiről, aminek egy részét kitalálta. Vagy kitalálták számára. Ami talán azért nem valószínű, mert elég sok ponton támadható, ha ez szimpla blöff. S olyan kemény anyaghoz sem illene hozzászoknia, amitől ilyeneket kitalál.

Így aztán marad az, hogy a kormányzati nagycsoportban nagyon haragban lehetnek egymással. Legalább az amerikai útja előtt szólhattak volna Szijjártónak, hogy ne csináljon teljesen hülyét magából. Valamint az általa ott képviselt kormányzatból, és végső soron az egész országból.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése