2014. október 20., hétfő

Részvételtelenség

Nem, kérem. Nem elírás a cím. Pontosan arról, szól, hogy ki kivel nem találkozik, illetve hol nem vesz részt mostanában. S még csak nem is abban a magánszférában, ahol a lemondott randevúk sora zajlik nap, mint nap. Ahol azért külön alkategória lehet azon találkozások sora, amelyek szóba sem kerülnek. De az még mindig magánügy. Maradjunk tehát a politikai megfelelőknél.

A napi politikában ilyen elmaradt találkozások sokszor jelzést hordoznak. Sokszor nagyon is komoly jelzést. Majdnem olyan komolyat, ami miatt annak idején külön elemző csapat figyelte a Brezsnyev elvtárs környezetében felbukkanók sorát. Valamint elhelyezkedésüket a slepp mintázatában. Ez a jelenség is megtalálható hazánkban, de kicsiben. A nagy Szovjetuniónak nagy szemlékre is futotta. Nekünk stadionpáholyok szotyizásai jutottak. Kis ország, kis köpködés. De inkább térjünk vissza ahhoz, hogy ki kivel nem találkozik. Jelesül érdemes a külügyminiszterre összpontosítani, ha már a napokban elcsúszni látszik az étolaj-mutyin. Nem mintha közvetlenül érdekelt lenne benne, de éppen olyan éleslátással szerepelt az ügyben, ahogy annak idején bulvárkacsának minősítette Schmitt Pál plágiumügyét. Aki, nem mellesleg, azóta sem találkozott a doktori tanáccsal. Habár lehet, hogy nem is kell majd neki.

Szóval Szijjártó Péter, a csalhatatlan külügyér. Aki például nem fog találkozni az amerikai külügyminiszterrel. Kár is lenne találkoznia talán. Nincs is miről beszélniük egymással talán. Bár Szijjártónak éppenséggel lenne talán miről. Számon kérhetné Obama elnök megnyilatkozásait, és jól megmondhatná a magáét. Mondjuk a portás előtt várakozó koldus pincsi-kutyájának. Neki talán még meg is merné mondani. S még nem is okozna a képességeit meghaladó szellemi kihívást. Talán. A pincsinek. Aki felismerné benne egy országos alfa szobai ölebét. Új ruhában. Ellenben az ismert programban az említett kiskutya nem szerepel. Ahogy az USA elnöke sem. Aki, úgy nem mellesleg Orbán Viktorral sem nagyon szokott túl sokat találkozgatni hivatalból. Akkor meg miért pont egy frissen kinevezett külügyminiszterrel csevegjen? Vele foglalkozzon a külügyi apparátus. Már akkor, ha megkapja a beutazási engedélyt. Így Szijjártó Péter találkozni fog Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral. Az is lehet, hogy Matolcsy György már titkos szeánszokon készítette fel az utazót az utóbbira. Így aztán lehet, hogy lesz ott piros pettyek számolgatása. Akárki meglássa. S még az is lehet, hogy Szijjártó Péter sok újdonságot fog hallani. Nem kizárt ugyanis, hogy az említett hölgy egy cseppet többet tud Európáról és Ázsiáról, mint a magyar külügyminiszter.

Így aztán már kellő korrepetálással vághat neki az USA északi szomszédjához vezető hadi utu reá megtételéhez. Habár aligha akar ott harcot hirdetni. Bőven elég lesz a puszta jelenléte is. Nem a harchoz, hanem a távolmaradáshoz. Mert a nemzeti nemzetieskedők nemzeti vezetőjének nemzeti külügyminisztere nehogymár itthon töltse október 23.-át. A végén még ki kéne mennie valami köztérre. Ami azért mégis macerás lehet, mert ott esetleg még felkészítetlen és agymosatlan népek is előfordulhatnak. Akikkel legalább olyan rossz lenne a miniszternek taliznia, ahogy az USA külügyminisztere vele nem tárgyal. Miközben lassan azért kezdhetjük figyelni a híreket.

A nemzeti ünnepeken ugyanis komoly tradíciója van a távolmaradásnak. Most még érdemes lehet megtenni a téteket, hogy melyik bátor kormánytag és talpnyaló melyik világszegletben fogja eltölteni a hosszú hétvégét. Szijjártó Péterről például már tudjuk, hogy Kanadában. Semjén Zsoltról még nem tudjuk, hogy hol ünnepel, de ő sem az itthon ülő típus. 2013-ban legalább is nem sikerült Budapesten maradnia. Orbán legutóbb a saját Szabadség-téri vízióját sem avatta. Úgyhogy lehet, hogy már szoktatják valahol a lovat a Semjén-hurcolási gondolathoz. A téteket lehet persze fokozni azzal, hogy a fővárosban ünneplő kormánytagok a kötelező jelenléten kívül még hány percet mernek az emberek közelében tartózkodni. Mielőtt halaszthatatlan ténykedésekre hivatkozva, és rendőrileg felvezetve elhúznának.

Habár még az sem kizárt, hogy idén az USA-kitiltások összehozzák a csapatot. Mert mégis jobb lehet rendőri felvezetéssel ünnepelni Budapesten, mint rendőri elvezetéssel, egy reptéren.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése