2014. október 17., péntek

Kleptoligarcha-elhárítás

Az amerikai elnök proklamációjára hivatkozva gondoltak egy nagyot a budapesti nagykövetségen és a látszat szerint egy csokorra való magyart sebtében kitiltottak az USA-ból. Holott lehet, hogy nem is tettek mást, mint ami kormányzati szinten most trendi. Korruptnak voltak gyaníthatóak. S azért lehet kormányzatilag trendi, mert vezető tisztségviselők is listatagok lehetnek.

A kitiltottak klubjában. Az egyik forrás szerint titok a kitiltottak listája, míg másutt Habony Árpádot és a NAV elnökét is érinti a kitiltás. Hamarosan meg is jelent az neten az is, hogy Habony Árpád és a Századvég vezetői testületileg kikérik maguknak a gyanú árnyékának vetületét is. Így, megelőzendő a hasbarúgásokat és pereket ezennel helyt adok itt is a cáfolatnak. Habony Árpádnak és tulajdonképpen senkinek semmi köze az egészhez. Az egészet André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője találhatta ki. Miután megfeküdte a gyenge gyomrát az igazi, nemzeti szürke-marhából készült zsíros pörkölt. Akár el is feledhetjük. A pörköltet. Szolidarításból például. A szegénység elleni küzdelem világnapján. Aki szegényekből legutóbb hazánkban is számosakat találtak állítólag. Márpedig a szegények sokasága legfeljebb korrumpálható egy tál levessel a válastáson. Igazán sehol nincs ahhoz, hogy egy Habonyt korrumpáljon. Tehát nyilván nem is korrumpálták. Szégyelljék magukat az amcsik. Méghogy kitiltás! Pfúj!

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy a kormányzati érintettség, és a kormányhoz közeli közéleti humanoidok érintettségének hiányát azzal gondolta Szijjártó Péter tárcája demonstrálni, hogy a nevezett követségi ügyvivőt berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM). De alighanem csak egy teára hívták meg. Meg különben is. Nem sötétített autó vitte, és meg sem verték. A lényeg nem is ez persze, hanem az, hogy Szijjártó Péter várja az amerikai kormánytól a magyarázatokat. Amivel persze fordítva ül az éjjelin. Egy ország ugyanis szuverén magánügyként engedhet be, vagy tilthat ki valakit. Az az amerikai demokrácia egy szintje, hogy indokolják is. S nem csak hazaárulóznak egyet, és szabadcsapatos harcot hirdetnek a vezéri démonok ellen. Amúgy lehet, hogy a külügyér ezért nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Nincs ő ehhez hozzászokva. A démonharcot ismeri, és azzal alighanem egyszerűbben megbirkózik. Vesz egy VIP-páholyt, esetleg egy stadiont, és fél kiló szotyit. Oszt jónapot.

Most rögvest nekiállt azt emlegetni, hogy ellenkező esetben az USA „magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben”. Még jó, hogy Szijjártó nem üzent hadat. Mert még megteheti! Kicsit nem figyel oda, aztán már hadat is üzen. Esetleg bojkottot hirdet Amerika ellen. Nem azért, mert azt hinném, hogy az USA a szentek gyűjtőhelye. Pusztán elgondolom, hogy jó pár olyan amerikai cég van bent az országban, ami néhány havi pénzforgalmából megvehetné Pannóniát. De minden esetre komoly gazdasági nehézséget támaszthatna. Ha tehát befolyást akarnának gyakorolni, azt tisztábban, szárazabban, kényelmesebben megoldhatnák némi gazdasági nyomásgyakorlással. Egyszerűen nincsenek rászorulva arra, hogy kitiltsanak néhány figurát nyomásgyakorlási céllal. Az legfeljebb a kocsmai összeesküvők szintje, hogy nem találják a szódást, de hadat üzennek a lovának. Elég silány képességekre enged következtetni, ha egy külügyminiszter ezen a szinten bír csak realitásérzékkel.

Már csak azért is, mert ezután a harcos kirohanás után mit fog kezdeni a szotyizásba belezsibbadt szellemiségű főnöke, ha tényleg előkerülnek bizonyítékok, hangfelvételek bizonyos korrupciógyanús ügyekről? A morális lépés persze az lenne, ha azonnal kiiktatnák az érintetteket a közéletből. Ha azonban a listák csak félig igazak, akkor is igen kínos lehet az ügy. Még akkor is, ha tudjuk: azonnal elkezdődik majd a hazaárulózás, a hamisítási kommunikációs kommandó-felvonulás. Megpróbálva legalább a híveknek beadni a keserű pirulát. De mert nem lehet tudni, hogy azok, akikről az amcsik tudnak valamit, mit tudhatnak a többiekről, aligha fog bármi történni. Puszta nyomásgyakorlásra már csak ezért is gyenge megoldás lenne a kitiltási lista összeállítása. Valószínűbb, hogy a lista tényleg arról szól, ami. A kleptoligarchák távoltartásáról. Nem támadásként, hanem önvédelemből. Legfeljebb van rajta tévedés, és nem szerepel rajta mindenki.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése