2014. május 28., szerda

Vélemény-exodus

Az alkotmánybírák ügyleti testülete, azaz az Alkotmánybíróság korszakos döntést hozott. Korszakosat, mivel újranyitja azt a korszakot, ami a publicisztikai öncenzúra egyik virágkora volt. No meg a falfirka-feljelentési felelősöké. Úgyhogy csak meggondolni eztán a megjegyzéseket.

Elvégre már akkor is számos jog sérülhet, ha valaki beírja egy internetes kommentbe: „Pityuka hüje”. Nyilvánvaló, hogy az összes Pityuka azonnal mehet feljelentést tenni, mivel megsértették a jó hírnevükhöz való jogukat. A nyelvi finomságok iránt elkötelezettek pedig azért, mert sérti a jó ízlésvilághoz való jogukat a pontos „j”-vel elkövetett hüjézés. A szellemileg sérült Pityukák pedig az egészségi adataik titkosságának megsértése miatt mehetnek bíróságra. Az AB legutóbbi döntése nyomán akár komoly zsebpénzt is leakasztva a tartalomszolgáltatóktól. Amennyiben azok hajlandóak engedélyezni a hozzászólásokat. A talányos testület ugyanis akként határozott, hogy a hozzászólásokat engedélyező akkor is felelős a megjelenő jogsértőnek talált beírásokért, ha az észlelését követően eltakarítja, moderálja.

Igazán remek megoldást nyújtva ezzel a troll-hadakat üzemeltetőknek. Elvégre nem kell mást tenni, mint teleírni sértő hozzászólásokkal egy oldalt, majd feljelenteni. Igazi demokratikus megoldásként kivédve az internetes vitákat. Amikkel különben is csak a baja van a hatalomnak. A szellemi abortusz bizottsága azonban immár megoldotta a vitákat generáló oldalak hazai kiiktatását. Lehet, hogy más rajtra készen is áll néhány gyülevész a visszaszámlálásra. Ha tehát ezt követően sorra zárnak majd be a vitafórumok, akkor nem kell csodálkozni. S megállapíthatjuk, hogy az Index, amikor átszervezésre hivatkozva megfojtotta a Polidilit, tulajdonképpen csak megelőzte a korát. Azon sem kell természetesen csodálkozni, hogy erősödni fog az öncenzúra. Míg néhányakban a korábban emlegetett feljelentgetési hajlam. Ami, a történelem szerint legalább olyan szép magyar hagyomány, mint a hátrafele nyilazással tarkított falnak rohanás.

Természetesen lehet ennek a zseniálisan antidemokratikus alaptörvény-polírozó döntésnek még egy következménye. Az, hogy a hazai blogrendszerek hipp-hopp kihalnak. Aki Pityukát vagy Vityukát le akarja hülyézni, majd bolond lesz egy hazai szerveren elhelyezett portálon megtenni. Azok úgyis hamarosan bezárhatják a kaput. Ellenben egy jó messzire bejegyzett portál még messzebb üzemelő szerverén közzétett írásra megjelenő kommenteknek kicsit nehezebben szegődhet a nyomába a lelkesen taláros gittegylet. Ahogy a Békemenet-megrendeléseket rendre teljesítő CÖF is elmehet zabot hegyezni, ha mondjuk a Fülöp-szigeteken szidják őket. Mert azért aligha a falfirka-szintű megjegyzések indították meg a hatalomnak gesztust tevő szíveket ott az AB-ben. Valószínűbb, hogy a hatalomnak igencsak csípte a szemét, hogy az a sok kommentelő szemét nem hagyja mindig közhelyekkel kiszúrni szemét. Rendre megsértve a hatalmi tényezők hülyeséghez való jogát, és rámutatva a közveszélyesen súlyos hazugságokra is.

Természetesen a feljelentések nyomán ezt követően is meg fogják állapítani az ejnye-bejnyézési koefficiensét a hozzászólásoknak. Csak az említett okok miatt esetleg kicsit nehéz lesz az elhallgattatás. Az orbanisztáni alaptörvény alapján immár kőbe vésett véleménycenzúra-jog ugyanis aligha lesz érvényesíthető ott, ahol az említett jogszabályoknak igen csekély a hatálya. A gazdasági nyomásra fizikailag kivándorlók nyomán tehát elindulhat a vélemények kinyilvánítását, ütköztetését lehetővé tevő portálok kivándorlása is. S persze a vélemények kivándorlása is. Az internetes sufnituningban gondolkodó, de a világháló természetéről halvány fogalmakkal sem rendelkező pszichojanicsár-pasák meg tényleg elmehetnek zabot hegyezni.

Andrew_s


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése