2014. május 7., szerda

Erőtengely Sneiderrel

Megjelent egy hír, hogy egy kapucnis ember rosszkor, rossz helyen volt. Aztán megjelent egy másik hír, hogy egy pártvezető szerint az előző hír csak elterelő hadművelet. Miközben a Ház mestere mellé egy verőember kerül segédnek. S mégis, legalább az erővonalak tisztulnak.

Az első hír ugyebár az, hogy Molnár Zsolt kapucniban tüntetett együtt a szkinhedekkel 1992-ben. Mintha csak ma lett volna. Közben eltelt vagy húsz év. Az emberek véleménye ennél rövidebb idő alatt is megváltozik. Orbán Viktor esetében például a teljes világnézete vett hátra arcot, és vált a csuhásokat imára vezénylő párt vezetőjéből hithű, konzervatív státuszkeresztény. Amit az sem ment, hogy nincs egyedül. De kétségtelen, hogy a kopaszok közé keveredni nem feltétlenül jó ómen. Régi mondás, hogy aki korpa közé keveredik, abból könnyen válhat disznóeledel. Így semmi meglepő nincs abban, hogy egy egész vaddisznócsorda helyezte szolgálatba magát a Molnár Zsoltra vonatkozó, hirtelen megtalált adatkupac láttán. Ebből a szempontból az, hogy fideszes figyelemelterelésnek tartja Mesterházy Attila, az alighanem a valósághoz közeli álláspont.

Molnár Zsolt „védekezése” is elhangzott az ügyben: „1992. október 23-án, amikor a Kossuth téren kifütyülték Göncz Árpád akkori köztársasági elnököt, nagyon rossz idő volt, a barátaival érkezett és semmilyen szkinhed nem állt a közelében”. Alkalmasint ez így harmatgyenge. Nem vitatva a valóságtartalmát, sokkal jobb lett volna egyszerűen visszakérdezni, hogy „a képről tessenek mutatni akár egy emberverő skinhedet”. Az utóbbi sem mentené a látszatot, de legalább kevésbé lenne magyarázkodás-szaga. Ez pedig talán megérte volna a kockázatot, hogy esetleg valaki tényleg képes egy egykori kopaszt megnevezni a képen. S ebben a helyzetben nem az MSZP elnökének helyzetértékelését dicséri, hogy beáll a magyarázkodók sorába. Igazán tökös megoldás alighanem az lett volna, ha ő maga visszakérdezi a korábbiakat, és az eredményig felkér Molnár Zsoltot, hogy tegye magát takarékra, és lépjen ki a közéletből. Megtartva, növelve azt a morális tőkét aminek mentén bárkit véleményezhetnek az előélete alapján.

Márpedig erre a tőkére igen nagy szükség lenne a Kövér László mellé beosztott legújabb alelnökök egyike miatt. Sneider Tamást ugyanis sikerrel beválasztották az Országgyűlés alelnökeinek a sorába. Lehet azon töprengeni, hogy milyen kormányzati zsarolásrendszer állt a jelölés puszta ténye mögött. Ahogy azon is lehet vitatkozni, hogy az említett figura kihordta a rá kirótt büntetést, és így a törvény szerint büntetlennek minősül. Morálisan ettől még rasszista verőember maradt. Olyan, aki sosem kért senkitől elnézést a múltjában előforduló rasszista megnyilvánulásokért. Még a magyarázkodások szintjén sem válva ki a Gestapo vagy az ÁVH pincéiben működő, a munkájukra büszke legények sorából. Tulajdonképpen méltó kiegészítője az MSZMP múlttal komcsizó házelnöknek, aki folyamatosan a nagyobb rend és fegyelem parlamenti megvalósítása mellett agitált már korábban is. S akinek a pártja négy kivétellel megszavazta az egykori verőlegényt alelnöknek.

Mert azért ez a poszt nem jöhetett volna létre a teljes jobboldali egységfront nélkül. A Jobbik egyedül nem lett volna képes megszavazni Sneider Tamás kinevezését. Ehhez kellett a Fidesz támogatása. Valamint a Fidesz teljes klerikális platformjáé is. Ami csak kiemeli a kormányzati szemforgatás jelentőségét. Pusztán emberiességi alapon is elvárható lett volna a KDNP tiltakozása a rasszizmus ilyen szintű kormány-erővé emelése ellen. A KDNP azonban hallgatott. S ez nem csak számukra, hanem a kereszténységre általában szégyen. Amit csak az egyházi főméltóságok elhatárolódása menthetne. A KDNP-től, a kereszténységet politikai haszonszerzésre kihasználó státuszkeresztényektől, és ad abszurdum a Parlamenttől. Figyelem tehát a híreket, hogy például Erdő Péter mit, és mikor nyilatkozik az ügyben.

Az azonban az egyházaktól függetlenül nyilvánvaló, hogy a Fidesz megtámogatta a Jobbikot. Igazolva a gyanút, hogy létezik egy háttérkoalíció a két párt között. Az LMP tartózkodása az ügyben pedig tulajdonképpen beleillik a korábban is már vélelmezhető Fidesz-Jobbik-LMP hatalmi tengely irányába. Nemet ugyanis az LMP sem nyomott a volt skinhedes figura parlamenti kinevezésére.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése