2014. május 17., szombat

Közhűtőszekrény Budapesten? Á, dehogy!

Forrás: gulfnews.com
A világban érdekes emberek és kezdeményezések vannak. Van, ahol gombócevő versenyben vesznek részt az emberek, míg másutt egy gombóc árából kellene egy családnak élnie egész nap. A rászorultak népes légiója igazán nemzetközi. Mint az idegen légió. Csak inkább a Láthatatlan légió mítoszbeli megjelenésére hasonlítanak.

Ráadásul vannak, akikben az önérzet erősebb, mint a kéregetési kényszernek való engedés. Míg mások nem hivalkodni akarnak, csak adni. E két csoport közti közvetítésre talált ki egy szaudi úriember egy előremutató kezdeményezést. A háza oldalán kialakította a közösségi hűtőszekrény egyik prototípusát. Mondom egyiket, mert könnyen lehet, hogy nem egyedi az ötlet. Azért sűrűn nem hallani ilyenekről. Az említett hűtőszekrénybe beteheti az adományozó az ételmaradékot, amit más kivehet, és elfogyaszthat. Az adományozó és az adományozott is lehet nyugodtan önérzetes, szégyenlős. Nem egymás szemébe nézve kell hálálkodni, illetve a hálálkodáshoz kínos-jóképet vágni. Idáig teljesen rendben is van a történet, és örülhetünk, hogy vannak, akik mások önérzetével is foglalkoznak. Még akkor is, ha nem az ősturulkeresztényi hagyományok földjén látták is meg a napvilágot.

Ellenben az ember csak elkalandozik, hogy mi lenne, ha mindez hazánkban történik meg? Azt akit kiteszi a hűtőszekrényt, alighanem hamarosan utolérné egy hatósági végzés, amelyben a kihelyezési engedélyt, az építési hatóságok hozzájárulását, és az ÁNTSZ megfelelő igazolását kezdenék számon kérni. Hamarosan alighanem megjelenne az illetékes önkormányzat kormány-közeli politikusa, aki hosszan fejtegetné a rezsicsökkentés áldásos hatását, ami még az ilyen közhűtőszekrény kihelyezéséhez is megteremti az energetikai hátteret. Majd megjelenne néhány ellenzéki felszólalás is, ami a szegénység kétségtelen jelenlevő problémájára koncentrálva használná ki a helyzetet. Hosszas beszédeket tartva a kormányzat elnyomó rendszeréről, amire imhol a bizonyíték. Az EP-választásokhoz közel természetesen a közhűtőszekrény unió-konformitását is hosszan megvitatnák. A nagy politikai tülekedésben alighanem csak a kezdeményezés lényege sikkadna el.

Nem feledkezve meg természetesen a hazai közviszonyokról sem. Például a szelektív hulladékgyűjtők tapasztalatai alapján lehet, hogy hamarosan tele lenne penészes kenyérrel, és két gombóc közt a döglött, vagy még éppen hogy élő macska is helyet kapna benne. Hamarosan szintén kiüresítve a kezdeményezést. De táptalajt adva az újabb politikai szólamkufároknak. Követelve a környék megfigyelését, vagy éppen tiltakozva a kamerázás ellen. Nyilvánvalóan éppen az anonim segítségnyújtás lehetőségét véve el. De akkor, ha a fenti forgatókönyv nem jönne be, akkor is elég kérdéses lenne, hogy valóban a rászorultak jutnának hozzá az oda került segély-tálakhoz. Hazánkban a szolidaritási hajlam sokszor látható megnyilvánulásai közepette nem az éhesebb, hanem a hangosabb jutna közelebb a tálhoz. A többiek pedig szemlesütve kullognának odébb. A járókelők pedig ott sem lennének. De a hűtőszekrény hosszas túlélése kapcsán sem vagyok optimista.

Nem fogadnék nagy tétekkel arra, hogy napok, vagy hetek alatt tűnne el. Kajástól, polcostól. Tokkal és vonóval. Úgyhogy nem is bánom talán nagyon, hogy Budapesten nincs ilyen ötlete senkinek. Jobb helye van ennek ott, ahol a burnuszban is emberek vannak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook