2018. február 14., szerda

Mikor kezdenek számolni a Fidesz hívői?

A választásokhoz közeledünk. Ebben a helyzetben akár kellemetlen, de még ügydöntő is lehetne az, hogy kormány közeléből egyre jönnek a lelepleződött hazugságokról a hírek. Most éppen a rezsicsökkentés kapcsán. Holott már az energetikai kampány kezdetén is létszott, hogy hosszabb távon korántsem a hatósági olló vágja le a lehető legtöbbet a családok költségeiből. Még akkor sem, ha elfogadjuk, hogy nem csak gáz beszerzési ára van benne a fogyasztónak küldött számlában.

Mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbb ezzel védte a mundér becsületét. Amely indoklás kétfenekűségének felismeréséhez elég belegondolni abba, hogy csőhálózat használatával kapcsolatos költségek nem egy esetben hatékonysági tényezőktől függnek. Ha a szállító, a szolgáltató szinte bármit kiszámlázhat, akkor nem igazán érdekelt a hatékonyság növelésében. Így alapvetően nem érdekelt a korszerűsítésben sem. Ugyanakkor még a MEKH közleménye szerint is csak az ár mintegy ötöde származik ezekből a költségekből, és közel a fele a tényleges gáz-ár. A kettő közt található a forgalmi adó, amelynek meghatározása a kormány hatásköréhz van közelebb. Ha magasan tartják, akkor a hatalom, az elvonásokon keresztül, mesterségesen drágítja az energia árát.

A nemzetközi árszínvonal alakulása alapján nagyon úgy tűnik, hogy valójában nem a gáz árát, hanem a lakosságot vágták meg a rezsiharc során. Meg át az ezzel kapcsolatos kommunikációban. Amely átvágási hullám magyarázhatja azt is, hogy miért Németh Szilárd lett a rezsiátvágási biztos. Ehhez az ő képességei kellettek. Mert olyan nem biztos, hogy valaki, aki csak egy picit is képes átlátni a valóságot, hajlandó lett volna az arcát adni ahhoz a maszlaghoz. Ahogy most is megvillant annak kapcsán, hogy az E.ON a piacilag indokolt áron, olcsóbban szeretne kereskedni. Ami érthetően szálka a hatalom szemében, mert kiemeli a kormányközeli alternatív valóság álságos voltát. Amellyel kapcsolatban Némethnek csak annyi a mondanivalója, hogy fogják vissza az agarakat. Mert azzal, ha a lakosság kedvezőbben jut energiához, azzal beavatkoznak, úgymond, a választásokba. Ami kétségtelen. De a tisztább energetikai, illetve hatalmi kép kirajzolása valószínűleg nagyobb érdeke lenne a társadalomnak, mint a hatalomhoz közeli vállalkozók zsebérdeke.

Nem a Fidesz és Orbán feltétlen híveinek, valamint a felcsúti gázszerelőnek, hanem a társadalomnak. Beleértve a Fidesz potenciális szavazóit is. Akiknek az energetikai számláját nem vállalja magára Orbán Viktor. Ha pedig magára vállalná, azt is a társadalom fizetné meg. Ahogy a benyelt és elszórt magánnyugdíjakat is. Ahogy az uniós visszafizetéseket is. Amikor ezek fedezetének előteremtése érdekében növelik, illetve nem csökkentik a társadalmi költségeket, akkor mindenki fizet. Akárkire is szavazzon egyébként. Egyébként valószínűleg ezért van pánik a kormánypárt környékén.

Az ellenzék a jelen helyzetben, a változásokra való felkészülés szempontjából eltékozolt hónapok után, nem biztos, hogy meg tudna nyerni egy választást. A sorra felbukkanó hazugságok, korrupciós szemfényvesztések nyomán azonban a Fidesz ettől még elvesztheti. Ha a potenciáis szavazóknak leesik a tantusz, hogy ők is vesztesei a helyzetnek. Amikor teavizet melegítenek, vagy amikor orvoshoz mennek. Amikor az oligarchában elosztogatott korrupciós pénzeket a közösből kell visszafiozetni. Amikor az orosz hiteleket nekik és unokáiknak is nyögni kell majd. Amikor rájönnek, hogy egy dolog imaláncot szervezni Orbán Viktor lelki üdvéért, és más dolog, hogy ettől még nyugodtan éhen halhatnak. Már amennyiben Orbánnak köztük, illetve a veje gazdagodása között kell válaszania.

Csak az a kérdés, hogy elkezdenek-e számolgatni a szavazók a választások előtt? Ennek késleltetése érdekében alighanem egyre újabb hatalmi gumicsontokra számíthatunk a közeljövőben. Durva kommunikációs offenzívűval

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése