2018. február 17., szombat

Kampány: arccal a határ felé

Jó régóta tudjuk, hogy egy sikeres filmben jó, ha van legalább egy kutya. Meg legalább egy gyerek. Valószínűleg azért, mert tudják, hogy a kritikusok nem szívesen húzzák le azt a filmet, amelyben a rossz kritika a kibontakozó gyermeket, illetve a szüleit megbánthatná. Amikor a kormánypárt a családokat, illetve a gyermekeket rángatja be a határokon átívelő pénzkidobás-politikába, akkor valami hasonló számítás feltételezése tolakodhat előre.

Márpedig a legutóbbi hírek világa pont ezt sugalmazza. Mert ki mondaná jó szívvel azt, hogy a gyermekek szűrővizsgálatára sajnálja a pénzt? Ne is sajnáljuk. Egy háborútól porig rombolt ország gyermekeit humanitárius kötelessége minden embernek támogatni. Ja, hogy éppen a háborús övezetek menekültjeit használja a magyar kormány félelemkeltésre, és a menekült gyermekek támogatása kapcsán is csak fogcsikorgatást hallunk? Ez biztos azért van, mert itt a közelben is van ilyen ország. Nevezetesen Ukrajna. Valószínűleg járványok és éhínség tizedeli a lakosságot, és a gyermekek orvosi vizsgálatára sem pénz, sem orvos nincs. Talán már az ukrán nyugdíj-turizmust is az éhhalál előli menekülés váltotta ki az ott lakókban. Így igazán kár lenne, ha bárki belekötne abba, hogy a magyar kormány potom 17 millióval megdobta a Katolikus Karitász kárpátaljai egészségügyi programját. Mondjuk, ha az OLAF-jelentés szerint elsíbolt pénzekhez viszonyítjuk, akkor tényleg csepp a tengerben. Orbán ismeretségi köre a magánvagyonából is simán összedobhatta volna.

Tulajdonképpen nem is értem, hogy miért nem a saját zsebükből jótékonykodnak. Közpénzből búcsúcédulát vásárolni elég snassz. De az a lényeg, hogy elmondhatják: a magyar kormány megtámogatta a nyomorgó Ukrajnát abban, hogy kétszáz gyermek szűrővizsgálatát elvégzi a Katolikus Karitász. Ebből a szempontból kicsit furcsa, hogy külön kiemelik azt, hogy „a Katolikus Karitász nem nemzetiségfüggő egészségügyi programját támogatják”. Miből esetleg azt következtetést kellene levonnunk, hogy egyébként az említett szervezet nemzetiségfüggően segít bárkinek is? Ami annak a fényében, hogy Ferenc pápa kifejezetten nem egy esetben az elesettek általános megsegítésére hívta fel a hívőket, tényleg furcsa lenne. Mely pápai felhívás, egyébként, megfelel a kereszténység, illetve Jézus általánosan, az emberre érvényes tanításainak. Legfeljebb, például a menekültek, illetve az ételosztások kapcsán, a hazai, egyébként melldöngető harsánysággal kereszténynek hazudott,  politikának nem felel meg.

Az persze egy megint más kérdés, hogy Ukrajna mennyire szorul rá a támogatásra. De fogadjuk el, hogy egy nyomorgó, lepukkant ország a magyar rögvalóság bányászbéka-horizontjáról szemlélve. Mert ellenkező esetben azt is feltételezhetnénk, hogy a hazai oligarchiának egyébként aprópénzt, a hazánkban közmunkából élőknek ellenben elképzelhetetlen mennyiségű közpénzt pusztán azért dobták be a kalapba, hogy ezt követően közleményben reklámozhassa a hatalom önmagát. Mondjuk, a határon túl élők szavazatainak megszerzése érdekében. Ha esetleg az átjelentkezett nyugdíjasoknak adott baksis nem lenne ehhez elég. Ebben az esetben azonban nagyon is politikai indíttatású a kormány azon politikája, amely a máséval csalánt verők szavazatait szeretné biztosítani.

Ehhez képest Novák Katalin azt nyilatkozta, hogy a „határon kívül élők” ügye „nem lehet kampánytéma”. Miből az is következhet, hogy a kormány, de legalább Novák Katalin, ha már így beszólt a kormánynak, holnap kiad majd egy nyilatkozatot. Arról, amelyben felhívja a határon túl működő szervezeteket a magyar belpolitikába való be nem avatkozásra. A hazai pártok mellett, illetve ellen folytatott kampánylépésekkel való felhagyásra. A határon kívül lakókat pedig arra, hogy ne üljenek fel a magyar kormány osztogatásainak, mert nem számít a szavazataikra. Egyben felkér mindenkit, hogy még véletlenül se szavazzon a magyar belügyi kérdést jelentő választásokon.

Miközben arról sem kellene megfeledkezni, de azt már itthon, hogy Ukrajna nem szenvedett, szerencsére, atomcsapást, és itthon is bőven lenne helye a pénznek. Mert úgy tűnik elég hosszú sorok állnak ételért. Annak ellenére, hogy állítólag már többször is megszüntették a gyermekéhezést. Ahogy a gazdasági exodus sem látszik csökkenni. Aminek lassan annyi érintettje lesz, hogy a magyar igazi világnyelvvé válik. Mert egyre több, igazán jól képzett magyar fiatal fog dolgozni, mint itthon. Például a kórházakban.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése