2016. november 7., hétfő

Damaszkusz: ahol gyermekek haltak

Szíriában, Damaszkuszban találat ért egy óvodát, és gyermekek haltak meg a támadás következtében. A bombatámadás „végeredménye” a támadótól függetlenül szomorú. Mert a gyermekek aligha tehetnek a háborúról. Mégis gyakran válnak az értelmetlen pusztítás elszenvedőivé. A gyermekkatonák pedig, esetleg, az elkövetőivé.

De a gyermekkatonák is inkább áldozatok. Még az ő haláluk esetében is nagyon nehezen fogadható el az, hogy „megérdemelték”. A kicsik, az ovisok esetében pedig semmi sem mentheti a gyilkosságot. Az sem, hogy a háború már csak ilyen. S az sem, hogy a támadó ez esetben nem az IS volt, hanem, a hírek szerint, Assad erői. A halott gyermekek szempontjából ez aligha számít. S nem csak a most találatot kapott óvodában, hanem a háborúkban általában. Az összes háború összes gyermekáldozata felesleges áldozat. Volt, marad, és lesz. A gyermekek halálát és szenvedését semmilyen indokkal, és fellengzős ideológiával nem lehet indokolni.

Ahogy, épeszű körülmények között azt sem kellene különösebben indokolni, hogy adott esetben menekül, aki tud. Egy országban, egy olyan országból, ahol eddig a lakosság fele kényszerült az ilyen-olyan hadászati ténykedések nyomán az otthona elhagyására. Természetesen tudom: sok kanapéhős, és videojáték-virtuóz szerint mindenkinek ott kéne maradni. Ha lőnek, akkor is. Ha maradása esetén elrabolják a család lányait szexrabszolgának, akkor is. Ha biológiai pajzsként használnák a gyermekeit, és a család jövőjének várományosa a romok alá temetve hal meg, akkor is. Mert, hogy is képzeli azt, hogy menekülni akar.

Nézem a tudósítás illusztrációit. A véres játékokat, a sérült gyermekeket. S közben annak ellenére, hogy tisztában vagyok a hatásvadász célokkal, nehéz szabadulni a hatásuktól. Ahogy attól a gondolattól is, hogy remélem: most sokan elégedetten csettintenek. Nem csak Schmidt Mária, Bayer Zsolt, hanem a mezei „migráncsozók” is. Elvégre az ovi áldozatai teljesítették az elvárásaikat. Egyszerre kettőt is. Egyrészt ott maradtak, és nem gyarapították a menekültáradatot. Másrészt, végleg ott maradtak. Tehát a jövőben sem fogják gyarapítani a menekültáradatot. Mert Szíriában, Damaszkuszban találat ért egy óvodát, és gyermekek haltak meg a támadás következtében.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése