2015. március 12., csütörtök

Minden lap Ajkán?

Az vesse az első követ a Fidesz ajkai összejövetelére, aki nem tartana kampányrendezvényt egy választási helyzetben. Az arról olvasható közlemény demagógiát súroló mondatai is érthetőek. Alapvetően a híveknek szól. Nekik meg nyilvánvalóan ez kell. Ezt mutatta anno az országgyűlési választás eredménye is. A sorok közti részletek mégis érdekesek lehetnek.

Maga a választás arról fog mostanság szólni, hogy megszavazza az istenadta azt, aki Lasztovicza Jenő pozícionális utóda lesz. Nem a Fideszben, hanem a Parlamentben. Ahol még akkor is érzékeny veszteség lenne a hely elvesztése, hogy a szavazásokat nem biztosan veszélyeztetné. A kommunikációs értéke azonban vitathatatlan lenne egy újabb képviselői hely bukásának. Érthető tehát, ha a Fidesz igyekszik a köveket megmozgatni. Annyira, hogy talán még az országos hangulatkeltés is beleférhet. Amiért erre gyanakodhatunk, az a közlemény felütéséből is következhet: „Az április 12-i választáson eldől, hogy képesek leszünk-e megvédeni a rezsicsökkentést, végigvinni a bankok elszámoltatását”. Ami ugyan globálisan is marhaságnak tűnhet. De különben nem biztosan az. Már csak azért is, mert az eddigi gyakorlat pontosan jelzi, hogy mit jelkent ez fideszül. Különö9sen a második része.

A bankok elszámoltatása ugyanis jelenleg az állami erőfölénnyel történő következetes (vissza)élést jelenti leginkább. Nem is annyira a bankok, mint a pénzügyi szektor egyes szereplőivel szemben általában. Amiből a legerőteljesebb tust a nyitányban kétségtelenül a magány-nyugdíjpénztári  számlák elzabrálása, majd a pénz eltapsolása jelentette. A legfrissebb történések pedig gyakorlatilag nyílt koncepciós eljárásra emlékeztetnek. A miniszterelnök reggel egyetért a bilincsek csattanásával, a hatóság pedig csattintja. Tiszta száraz, az ötvenes éveket idéző szellemiség. Amikor rámutatással születtek az országnak ellenségek. Jobbára olyanok, akik a hatalomtól független úton próbálták meg az életet. Mert, miközben a bankokat továbbra sem kell szentnek tekinteni, a kormánytól független tőke alapvetően a szabadság egy fokát jelenti. Egyfajta döntési szabadságot. Nem véletlen az, hogy a bankokból, illetve általában az anyagilag hatalom-független vállalkozóból számos diktátor képzett közellenséget.

A jelenleg zajló befektetési botrányokkal kapcsolatban azonban Orbán Viktor letartóztatást sejtető „megrendelése” csak az egyik pontja a történéseknek. Az események időzítése lehet árulkodó. Az időközi választás szempontjából például kifejezetten jól időzített. Ha egy olyan párt-apparátust képzelünk el, amelynek lehetősége van a közhatalom befolyásolására, de amelyik nem mer kudarcot megkockáztatni egy választáson, akkor az egyenlet végén egy, a jelenlegihez hasonló helyzetet is megkaphatunk. A kormánytól nyilván teljesen független Matolcsy György vezette MNB éppen a legjobbkor tart nagy leleplezést. Éppen időben, hogy összes bajnaigyurcsányozozós frázist el lehessen lőni, és a cáfolatok az illetékes választás után keveredhessenek elő. Mert azokhoz nyilvánvalóan több adat, vizsgálat kell majd. Függetlenül attól, hogy a szakemberek önmagában az MNB ellenőrzési hatékonysága felett is eltöprenghetnek.

Ugyanakkor az eseményeknek van egy másik mellékszála, ami szintén komoly hatással bírhat. Még akkor is, ha közvetlenül nem az országgyűlésen, hanem a térségi erőkön keresztül hat. Az MNB nagy leleplezése nyomán, a zemberek megvédése érdekében természetesen, számos számla zárolásra került. Köztük önkormányzatok és civil szervezetek számlái is. Az utóbbiakért nyilván szelektíven fáj a hatalom feje, míg az előbbiek kapcsán akár pezsgőt is bonthatnak. Az önkormányzatok döntési függetlenségét ugyanis igencsak megnyirbálja, ha a zárolt számlák miatt a napi működésük is a kormányzat kegyelméből tartható csak fenn. A „jóságos” hatalombácsi tehát éppen időben, az időközi választáshoz igazítva lehet „nagyonjófej”. Nem feledve azt, hogy ugyanazzal a mozdulattal demonstrálhatja a hatalmát is.

Amikor Tuzson Bence a térség Fidesz-garantálta fejlesztéséről beszél akkor az említett keretben nagyjából arról szól, hogy: „vagy a jelöltünkre szavaztok, vagy éhen döglötök”. Csak annyira azért mégsem szakított a politikai korrektséggel a fideszes politikus, hogy a fenti mondatot a hallgatóság orcájába merje vágni. Még akkor sem, ha egyébként esetleg tényleg így áll a helyzet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése