2015. március 9., hétfő

Lajos leleplezést lebegtet

Simicska Lajos nőnapi megemlékezése Orbán Viktorról egy kis ügynöközés volt. Előállt a nagy leleplezéssel, ami szerint annak idején, amikor még fiatalok voltak, a mostani miniszterelnök jelentett róla a honvédségnél. Bár, azt is mondta, hogy elhitte harminc évig, hogy Orbán Viktor „nem írt alá”. Most azért megrendült az ő bizodalma.

Mert Simicska Lajos, mint idén született magyar állampolgár, megmondja a napi tutit. Lassan napisimicskát lehet majd kérni az interneten, és amit nem simicskáznak meg előtte az nincs. Vagy nem lesz. Pár milliárdért megoldják majd okosban az okosok. S itt van a napisimicskák bökkenője. Az a fránya hitelesség, ami olyasmi, mint a „fogoly dilemmája” című játék. Aminek különben, ha valaki jól belegondol nincs valós megfejtése. Nem véletlenül használják tréningeken a felvetést. De ennek majd jól utána-olvas az, akit érdekel. Már csak azért is, mert így kapásból tévedhetek. Az említett játék kapcsán. Meg persze Simicska Lajos kapcsán is.

Akiről az emlékeim azt súgják, hogy nem volt fogoly az elmúlt néhány évtizedben. Még csak egzisztenciális fogoly sem. A dilemmája pedig legfeljebb az lehetett, hogy fogoly legyen a vacsora, vagy a kaviár is megfelel? Simicska Lajos kérem nem a nyomorgók egyikeként tengődött. Még csak nem is az orbáni hatalom ellenszelével szembe vizelve gazdagodott. S aligha fog holnap megjelenni valamelyik fővárosi aluljáróban a kövezeten fekve, illetve kiflivéget guberálva. Simicskáról az emlékezet valami olyasmit sugdos, hogy nagyon is Orbán kegyelméből lett milliárdos. Ami mögött a pletyka egy pártfinanszírozási kereszt-megállapodást is sejtet. De pletykákra ne adjunk. Nyilvánvalóan nem lehet benne egy szemernyi igazság sem. A pletyka különben is veszélyes fegyver. Különösen  az lehet akkor, ha a pletyka alapjainak birtokosát kipenderítik a húsos-fazék közeléből. Beszélhet minden félét. Még akár azt is, hogy Orbán Viktor annak idején jelentett róla. Alsó hangon harminc évvel ezelőtt. Most meg Putyin azzal zsarolja. A vakbelünk meg csendesen kuncog.

Első hallásra. Másodikra talán nem. Mert pontosan tudni vélhetjük, hogy Orbán Viktor köréről Simicska Lajosnak igen közeli információi lehetnek. Aki a kondér mellett ül, arra ugyanis a szaft is könnyebben fröccsen. Az információ cseppecskéi is. Miközben tehát az egyik oldalon az egészet beseperhetjük a sértetten kipenderített üzlettárs pletykájának, a másik oldalon a Lajosnak igen pontos képe lehet a mai miniszterelnökről. A katonaság hónapjaitól, a kollégiumi éveken át napjainkig. Ha ő mond valamit, akkor akár el is hihetjük. Legalább egy részét. Még akár a napi ügynöközésnek is. Ami különben csak azért lehetne zsarolási potenciállal rendelkező ügy, mert a közhangulat azzá teszi. Jórészt éppen a fideszes kommunikációnak köszönhetően. A hétköznapokban ugyanis aligha érdekel sokakat. Akár tönkre tette annak idején a karrierjét egy-két „jóbarát”, akár nem. S nem azért, mert vitatnám a bizalommal való visszaélés romboló hatását. De az elmúlt évtizedeket, az elmúlt lehetőségeket a „nagy leleplezés” sem adja, hozza vissza.

Ezt, gyanítom Simicska Lajos is tudja. Pontosan annyira, ahogy a hatalom kedvezményezettjeként keresett milliárdokat sincs kedve szétosztani az aluljárókban guberálók között. Továbbá gyanítom, hogy Orbán Viktor, de még Putyin is tudja. Az ügynöközésnek lehet hangulatkeltő hatása, de nincs valósan ütős zsarolási potenciálja. Ebből a szempontból gyököt vonva a miniszterelnökkel kapcsolatos napisimicskából egy sokkal zűrösebb kép rajzolódhat ki a zavaros alján. Az ugyanis csak az egyik oldala a dolognak, hogy Moszkvában vannak-e akták a beszervezési iratokról. Sokkal kínosabb lehet esetleg, ha a jelentésekről is vannak másolatok. Az aláírás tényének talán nem, de a jelentések tartalmának már lehetnek nagyon kínos következményei. Ha Simicska Lajos sugalmazásának azt a részét tartjuk meg, hogy az orosz fél nyomást képes gyakorolni a miniszterelnökre, akkor valószínűbb, hogy nem egy szem aláírás az akta tárgya. Ha pedig ez igaz, akkor ez erősen túlmutathat a katonaságnál esetleg illegálisan elfogyasztott féldecik számának jelentésén.

Ugyanakkor Simicska Lajossal kapcsolatban is talán fel lehetne vetni azt, hogy ha már elkezdett kitálalni, akkor borítsa ki az egész tálat. Neki is lehetnek esetleg olyan információi, amik segítették az elmúlt időszakban. Akár egy tényszerű felsorolással is kezdhetné, hogy pontosan mikor, milyen üzletben nyert, milyen áron, és mennyit. Mielőtt még az ellenzék szentet csinál belőle.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése