2015. február 22., vasárnap

Schiffer? Nem troll és nem trójai

Fotó: MTI / Nagy Lajos
Veszprémben lezajlott az a szavazás, amely Navracsics Tibor helyére juttatott valakit a Parlamentbe. A számok pillanatnyi állása alapján nem a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. S talán ez is közrejátszottabban, hogy a Nemzeti Választási Bizottság módosította korábbi álláspontját a Kész-féle megtévesztési gyanú ügyében.

Tekintettel a szavazatok állására, az élet bizonyította be, illetve a választok a cetlikkel igazolták, hogy az ellenzéki oldalról valóban Kész Zoltán volt az esélyes jelölt. Ezzel matematikailag a fideszes kétharmad elbukott az országgyűlésben. Még akkor is, ha az egyes törvények megszavazásánál még bőven van lehetősége tobzódniuk az orbanistáknak. Már csak azért is, mert a legkülönbözőbb segédcsapatokra számíthatnak. Jó néhány esetben akár a Jobbikra is, mint olyan pártra, amelynek szólamaiból egyre többet büfög fel a kormányzat néhány képviselője is. Amellett kár lenne elfeledkezni az LMP-nek nevezett formációról, amelynek képviselői sokszor leginkább azt igazolták: a politika olyan amilyen, és az ő köreikben sem más, mint máshol. Nem vonva kétségbe azt sem, hogy nem egy esetben valóban rápirítottak a kormányzatra, és amit például a földmutyik kapcsán végeztek az példa értékű. Összességében azonban legalább annyi szívességet tett például Schiffer András pártelnök a kormányzatnak, mint amennyire ellenzékinek állítja be magát.

Talán pont ezért is lehetett foganatja egy olyan állításnak, amely szerint a veszprémi időközi előjátékában sem teljesen narancsmentesek az LMP mindennapjai. S amely állítással kapcsolatban egyelőre leginkább a Schiffer András kidagadt-nyakizmú vagdalkozása a legerőteljesebb érv. Amely vagdalkozást pont az teszi különben hiteltelenné, amilyen módon színre került. Azt ugyanis, elképzelésem szerint, elég egyszerű lehetne igazolni, hogy az LMP aktivistái csak az LMP tulajdonában álló autókkal közlekedtek, és ezen közlekedésük során soha nem is álltak meg egyetlen Kubatov-ficsúr mellett. Annyi időre sem, hogy egy névsort tartalmazó papírlap gazdát cserélhetett volna. Tehát elképzelem, hogy Schiffer András ezt az autós ügyet pillanatok alatt tisztázni képes minden csapkodás nélkül. A SéfKrajcár Étteremben készült fotóról meg sietett kijelenteni: „Hogy kik voltak még ott vadidegen alakok az étteremben, honnét tudjam?!

Mely kijelentés különben sokkal életszerűbb, mint az, hogy az LMP újbudai aktivistái kellenek egy veszprémi szavazáshoz. De még ezt is elhiszem. Elvégre egy kis, alapjaiban elég fajsúlytalan párt nyilván mozgósít minden utaztatható aktivistát egy ilyen eseményre. S azt tényleg nem lehet elvárni, hogy minden Kubatov-altivistát ismerjenek. Azt meg különösen nem, hogy felismerésük esetén kiverjék őket az étteremből. Az egy légtérben tartózkodás pedig (még) nem büntetendő. Minden pereskedés nélkül elintézhető lenne egy kézlegyintéssel, és azzal, hogy „Tényleg azt állítják? Hülyeség!” Minden pereskedés nélkül. Éppen azért mert épeszű ember nem várná el senkitől, hogy egy étterem minden látogatóját ismerje. Amikor Schiffer András nekiáll perrel fenyegetőzni, azzal pont ott van a gond, hogy túljátszani látszik a helyzetet. Dokkal inkább olyan látszatot kölcsönözve a helyzetnek, hogy előre el akarja hitelteleníteni azokat az esetleges felvételeket, amelyen esetleg tényleg mancsol egy Fidesz-aktivistával. Függetlenül attól, hogy ha mancsolt, ha nem, a pillanatnyi állás szerint narancsos bukta a veszprémi menü.

A pillanatnyi állás szerint, mert az LMP-vezér kirohanása nem csak arra lehet jó, hogy esetleges képeket, tanúkat hiteltelenítsen előre. Arra is kiváló előjáték lehet, hogy a győztesnek látszó Kész Zoltán győzelmét aláássa. Szinte felkínálva tálcán az okot, és indokot arra, hogy megtámadják a választás eredményét. Újabb megtévesztési gyanút jelentve be. Csak némileg elborult fantázia kell egy olyan forgatókönyvhöz, amelyben első lépés Schiffer András pere lehet. Már akkor, ha valóban perelni fog. Mert azért gyanítom, hogy ez a per sokkal inkább egy hirtelen megindulásból felindított lufi. Ami alatt, mellett, felett még lesz pár telefonhívás. Tehát per. Tanúként odarángatva bárkit, aki az illető étteremnek csak a közelében lehetett. A per ténye, és annak elhúzódása esetén az azt övező cirkusz önmagában hitelességi kérdéseket vethet fel. Céltáblává téve a Parlamentbe jutott új képviselőt. Amellett aligha kétséges, hogy akár csak a Schiffer-kirohanásban kétségessé tett Facebook-bejegyzésre hivatkozva késleltessék a hivatalos eredményhirdetést, és vizsgálódjanak kicsinyt. A Fidesz és a Jobbik eközben „csak úgy” rászállhat Kész Zoltánra. Elérve, hogy mire a választási bizottság, mindenki nagy meglepetésére, megsemmisíti az eredményt, addigra biztos lábakon álló jobboldali jelölt legyen arrafele. Vagy legalább ne legyen más.

De, természetesen eszembe sincs azt állítani, hogy az LMP vezetőjének ilyen céljai lennének a perrel való vagdalkozással. Előre le is szögezem, hogy a jövő minden eseménye, ami csak kicsit is hasonlít a fentiekre, az a véletlen galád összejátszása. Annyira, hogy amennyiben Schiffer András állítaná bármikori találkozásának hiányát Orbán Viktorral, azt is készséggel elhiszem.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése