2015. február 4., szerda

Németh György kiszólt a latrinábólA roma Holocaust (Romani Holocaust, Porajmos) fogalma egyáltalán nem új, és azt a szisztematikus népirtást takarja, amelyet a nácizmus a cigányság ellen elkövetett. Alig valószínű tehát, hogy Németh György, aki szociológus-közgazdászként gondolta a népirtás tényét kétségbe vonni, ne lett volna tisztában a jelentésével. Még akkor is, ha csak a Rózsa-domb szociológiáját, és a milliárdosok közgazdaságát ismeri.

A magyarországi romák helyzetéről a Közép-Európa Egyetemen szerveztek diskurzust, és ez adott keretet annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet Debreczeni József. „Ne bántsd a cigányt” című könyvének kapcsán tartottak. A cigányságot korábban bomlásterméknek tituláló Németh György meghívása egy, a romákkal foglalkozó konferenciára is egyfajta perverziót sejtet. De ez talán még menthető, indokolható azzal, hogy a demokrácia kereteibe bele kell férnie a másik oldal elviselésének is. S legalább egy egyetem tegyen ilyen gesztust, ha már a hatalom képviselőitől csak a szabadságjogok elvonásának illiberalizmusára futja. Az azonban szinte biztos, hogy amennyiben az előzmények nyomán az említett, Németh György nevű izének volt orcája elmenni, akkor azt valószínűleg azért tette, hogy provokáljon. Elvégre a nézeteinek sokkal inkább lehet keletje a szélsőjobboldali portálokon, mint egy, a Közép-Európa Egyetemen szervezethez hasonló rendezvényen.

A tudósítás szerinti kedélyborzolódás azért mégis enged némi okot az optimizmusra. Az, hogy a közönség soraival kapcsolatban sem csendes eltűrést emlegetnek és a pódiumról is visszautasították a „nem volt roma holokauszt” kijelentést. Valójában azt is érdekes lenne tudni, hogy az említett kijelentés után Németh György még meddig tartózkodott a teremben. Mikor érezte úgy, hogy a mór megtette, amit a fasiszták elvárnak tőle, tehát távozhat. Esetleg mikor éreztették vele, hogy húzzon a szeméttelepre. Ahol eszmetársat is találhat a történészi kukabúvárban, aki a Veritas éléről gondolta idegenrendészeti semmiségnek tekinteni a tömeges kivégzéseket. Mert megteheti. Mert a kormánypárt továbbra sem határolódik el tőle. Ahogy a roma Holocaust tagadásáért is nyilván már melengetik a kitüntetést. Ha nem a kormányzat, akkor majd a Jobbik köreiben. Akkor pedig majd elmondhatja Németh György is, hogy kitüntetett provokátor.

Addig pedig még nyilván bizonyítania kellhet párszor. Azt, hogy tényleg meggyőződéses rasszista, és az illiberalizmus eszméin kívül csak a talpnyalást ismeri. Ami különben rokon szakterületek. Az illiberalizmus keretei között ugyanis csak egy csettintés a vezér részéről és máris ott találhatja magát egy listán. Nem azon, amelyen a névsort olvasók, hanem azon, amelyen a felolvasottak vannak. Az éppen esedékesen a nép-, a hatalom-, vagy csak szimplán a vezér ellenségei. A csettintés elkerülésére pedig ott van a szolgalelkű nyalás, a túllihegés. S könnyen lehet, hogy az emberség latrinabúváraiban részben ez a felismerés dolgozik.

Az, hogy nagyon könnyen és gyorsan a pofonfa alatt találhatják magukat. Ha nem dübörögnek, tapsolnak elég hangosan. Ha nem erősítenek rá a vezéri szólamokra, a vélt-, vagy nem is annyira vélt, de ma még inkább csak informális elvárásokra. Amelyek alól még csak olykor lóg ki a bakancsba dugott lóláb.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése