2015. február 14., szombat

Hazudj magadnak ellenzéket

Forrás: MTI Fotó
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor leült a frakcióvezetőkkel tárgyalni. Mielőtt bárkin az optimizmus rózsaszín hulláma borulna át, nem a lemondásának körülményeit szándékozta megtárgyalni a meghívottakkal. Állítólag a külpolitikáról folytatott egyeztetéseket. Ami egy derekas csapda, ha belegondolunk. A tárgyalásra elballagók pedig önként, és dalolva nyelték be a horgot.

A legtriviálisabb megoldás ugyanis az lett volna, hogy ezt a tanácskozást egy alapos és megfontolt bojkottal tiszteli mag az, aki egy kicsit ad magára. Tulajdonképpen oldalfüggetlenül. Mondhatni: akár nevelő célzattal is. Az ugyanis aligha titkolható, és legkésőbb a Merkel-látogatáson kiderült, hogy Orbán Viktort a határon kívül, de nyugati irányban szinte biztosan leírták. Alkalmasint keleten is leírhatták, mivel az ukrajnai tárgyalásokon nem vett részt, és erősen kérdéses, hogy Szijjártó tárcája milyen szinten képviseltette magát, a Magyarországgal különben határos, Ukrajna jövőjét is körvonalazó tárgyalásokon. Márpedig ezen a téren nem annyit ér valaki, amennyit kapart, hanem annyit, amennyire figyelembe veszik, amennyire a jelenlétét fontosnak tekintik. Ebből a szempontból nézve Orbán Viktor gyakorlatilag elérte az I. osztályú pofozóbábú szerepét. Legfeljebb lábtörlőként veszik figyelembe. Amiben az egyetlen szomorú pont az, hogy vele az ország is csúszik a mocsárba.

Az azonban mindettől független, hogy az említett megbeszélés a frakcióvezetőkkel alapvetően nem külpolitikai jelentőséggel bír. Záhonytól keletre és Hegyeshalomtól nyugatra alapvetően nagy ívben tesznek a parlament különböző gittegyleteinek vezetőire. Érthetően. Ugyanis alapvetően semmi közük hozzá. Az ország hivatalos politikája a kormányzat kezében van. A frakcióvezetőkkel való megbeszélés tehát nem más, mint egyfajta hatalmi demonstráció és csőbehúzási kísérlet a kormány részéről. Amikor ugyanis a „nemzeti külpolitikai célok eléréséhez” kér a miniszterelnök támogatást, akkor ez világos, hogy a személyes politikai ámokfutásának felelősségterítéséről szól. Különösen azon a ponton, amikor már nyilvánvalóan nekiment a falnak, és lezúzta az orcáját. Amikor egy ezzel a céllal meghirdetett megbeszélésen részt vesz valaki, akkor a saját részéről gyakorlatilag automatikusan legitimálja az említett célokat. Elfogadva egyben a kormányfő által erőltetett, és gyakorlatilag a szélsőjobb felé hidat képező retorikai fordulatokat is.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy nagyon nehéz lehet a népnemzeti retorikába csomagolt arzént visszautasítani. Különösen úgy nem, hogy nincs kommunikációképes alternatív programja résztvevőknek. Anélkül még azt sem lehet eljátszani a tárgyalásokon, hogy: „rendben öcsi, kimossuk a gatyádat, de cserébe...”. Cserébe ugyanis nincs mit kérni. Illetve, volna mit kérni, de jelenlegi ellenzéknek nincs olyan program a kezében, ami mögé bármikor százezreket tudna mozgósítani. A részvétel ilyen körülmények között nem más, mint egyértelmű behódolás, illetve nyilvános fegyverletétel a kormányzat, és személyesen Orbán Viktor előtt. Aki a jövőben bármikor kijelentheti: „a Parlament egészének támogatása van a külpolitikája mögött”. Ami egy igen egyszerű, de ugyanakkor leleményes kommunikációs húzás is a Putyin-látogatás előtt. Egész egyszerűen elszíva a levegőt minden tiltakozás elől, és hosszú távra ismét tehetetlenségbe kényszerítve az ellenzéket.

A parlamenti ellenzéket mindenképpen. Ráadásul úgy, hogy ezt az ellenzéket már most is olykor körüllengi a kollaboráció diszkrét kénszaga. Azzal, hogy legitimációs bázist biztosítottak Orbánnak, ez a fekete dicsfény már nem is olyan homályos. Ott ködlik az Országházban és környékén. Gyakorlatilag függetlenül a megbeszélések tartalmától. A parlamenti többség ugyanis továbbra is bármit megszavazhat. Putyin szentté avatásától Orbán kancellárrá kenéséig. Teljesen mindegy, hogy mit ígért, vagy beszélt. Az eddig sem sokat számított. De most már őfelsége ellenzékét is oda lehet hazudni maga mögé.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése