2014. március 17., hétfő

Választási főpróba Vadaival?

A miniszterelnöki vita elmarad. Orbán Viktor tanácsadói alighanem úgy döntöttek: kisebb kockázat a kormányfő, amúgy ismert, konfliktusgyávaság-képzetének, mint a tényleges állapot kiderülésének vállalása. Ugyanakkor a kampányfinisben láthatóan leporolásra kerülnek a sifonérban talál réges-régi megoldások. Egyelőre csak ügyészi támogatással.

Továbbra sem állítva, hogy a politikusok szentek lennének, azért a lólábakra addig lenne jó vigyázni, amíg a villás farok még takarva van. Meg a bikacsökök, és egyéb erőszak-eszközök. Annak idején „cseppet sem” volt furcsa (á, dehogy), hogy Molnár Gyula ellen pont akkor találtak nagyon nyomós büntetőjogi érveket, amikor az önkormányzati választásokon eredménnyel szoríthatta volna meg az azóta is hivatalban levő Fidesz-jelöltet a polgármesteri versenyben. Vita akkor sem volt. Csak hatósági eljárás. Szinte azonnali, de évekre kiterjedő hatással. A legutóbbi fejlemények alapján azt a közel négy éves történetet akár főpróbának is tekinthetnénk. Most egy ellenzéki pár igencsak potens politikusa ellen emeltek a hírek szerint vádat.

A HVG közölte a hírt, hogy: Vádat emelt az ügyészség Vadai Ágnes ellen – közölte a honvédelmi miniszter. Azt követően, hogy korábban a hirTV-ben hangzott ez el. A kakukktojások ebben a hírben már ennyiből is láthatóak. Az egyik nyilvánvaló probléma az, hogy a vádemelési közleményeket általában nem TV-csatornák szoktak beolvasni. Proklamációkat néha igen, de a diáktüntetések óta tudjuk, hogy ezek ügyében, például a Magyar Rádió, nem áll mindig az etika csúcsán. A jogállami kereteket figyelembe véve azért okozhat némi feltűnést, ha egy vezető ellenzéki politikus elleni eljárásról egy média-csatorna felé szivárognak az elsőbbségi hírek. Miközben természetesen a bejelentő személye is okozhat adott esetben feltűnést. Nem a honvédelmi miniszter személye miatt. Ez ebben a helyzetben szinte indifferens is lehetne. A pozíciója azonban már egyáltalán nem ennyire semleges.

A vád ugyanis nem igazán nemzetvédelmi problémának tűnik, amennyiben hűtlen kezelést emlegetnek. Ebben az esetben, ha már ragaszkodnak a miniszteri beosztáshoz, akkor a belügyminiszter hatásköre lenne a felügyelet. De az is ritka, hogy egy falusi könyvelő sikkasztását miniszteri rangban jelentse be valaki. A bűnazonosság adott esetben a kezelési azonosságot is feltételezné. Így, normális esetben, a hírt aligha egy miniszter tenné közhírré. S nem a honvédelmi miniszter. Az utóbbi köztörvényes esetekben inkább csak rendkívüli állapotok kihirdetése után szokott univerzális hatáskört kapni. Amely állapot egyben ad acta tesz számos más jogállami „mellékkörülményt” is. Márpedig erre nem került sor. A hirTV mindenesetre még nem tudott róla. Annak ellenére, hogy fontos szivárogtatási, hangulatmanipulációs csatorna szerepére emelkedett a látszat szerint.

Azt meg mégsem lenne jó elképzelni, hogy az újbudai eset az ügyészségi, a mostani bejelentés pedig cselekvési főpróbát jelenti. Az előbbi ugyanis a koncepciós perek árnyékát mélyíti az egykori Fidesz-jelölt által vezetett ügyészség felett. Az utóbbi azonban a közelítő választások utáni helyzet felbecslésének képét sötétítheti el. Azzal, hogy a honvédelmi miniszter felkészítő-edzéseket tart a rendkívüli állapot kihirdetése utáni helyzetre.

Már akkor, ha hitelt érdemlőnek tekintenénk a vádemelési közleményt. Mert hitelességből az ügyészség szerint a hirTV, illetve a honvédelmi miniszter vesztésre áll. Így kampánykorban.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése