2014. március 27., csütörtök

Kampány-avatósdi

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Ha korábban a miniszterelnök nem termett volna mindig ott, ahol feltünősködni lehetett, még azt hihetnénk, hogy a kampány miatt tört ki rajta az avatási láz. De tudjuk: kólás-doboztól árvízi homokzsákot mindent avatott már. A kampányfinis mégis hozott néhány új fordulatot. De egyet szinte biztosan.

Korábban ugyanis azért a kólásdoboz tele volt, mielőtt Orbán Viktor hű fullajtárja visszamentette a szemétből. Félig megtöltött homokzsákoknak se sok hasznát vették volna a dunai árhullám idején. De még nyerges vontatókból is jó eséllyel egész darabokat avatott fel a kormányfő. Pontosabban, csak remélhetjük ez utóbbit abból az alkalomból, hogy félezer gépjószág átadásában segédkezett. Remélhetjük azt, hogy nem olyanok voltak, mint az egykori dák, bocsánat román csodaautók, amiket előbb össze kellett rakni a Merkúr-telepen. Legalább is pletyka szerint. A gyanú nem is annyira a Waberer's International Zrt. 500 új nyerges vontatójának szállítója miatt merülhetne fel, hanem Orbán Viktor sertepertélése miatt. A beszállító inkább arra lehet garancia, hogy az utóbbi dacára nem lesz semmi gond azokkal a nehéz kerekesekkel. Bár Orbán Viktort aligha zavarta volna a nagy kampányolásban az sem, ha csak a nehéz kerekeket látta volna. Ő akkor is átadta volna.

Erre azért gondolhatunk, mert a nagy avatási hőemelkedésben sikerült átadni egy gázvezetéket, ami majdnem nincs is. Nem azért, mert elmutyizták. Noha ez sem biztos, hogy meglepő lenne. A színesfém-tolvajok sem vitték el a méhtelepre. A gázvezeték teljesen tervszerűen épült. Pusztán Orbán Viktornak felejtettek el szólni, hogy a Pest megyei Szada melletti tranzitállomáson még jó darabig nem fog gáz keresztüljutni. Azt különben nagy csavaranyahúzásban részt vevő Robert Fico is megmondta, hogy a tesztüzem is csak a nyáron fog elindulni. Így tulajdonképpen egy félkész vezeték ünnepélyes átadásának lehetett Orbán Viktor a főszereplője. S lehet, hogy ezután majd mindig lesz gáz, de az „ezután” ebben az esetben valamikor az év közepe után lesz. Nem akkor, amikorra a miniszterelnök gondolta. Az avatás pillanatában az „ezután” nem a tesztüzem ideje utáni időszelete az örökkévalóságnak. Aminek a szempontjából fél év ide vagy oda valóban nem számít. Amennyiben a nagy durranást nem a fogadáson elfogyasztott étkek utóhatására, hanem a téridő zéró-pontjára értjük. Nem vitatva, hogy az említett étkek is megérhették az avatást. Legalább a mai ebédet sem a csóró miniszterelnök kormányfői apanázsából kellett megfinanszírozni. Abból ugyanis nyilván nem telik.

Kis szépséghibája lehet ugyan az ügynek, hogy talán a catering költségét is a projekt költségvetésébe olvasztották. Ami nem abból a szempontból lehet gond, hogy a pogácsák ára dobná meg a gázvezeték költségvetését. Azonban az említett gáztranszfer-csővezet uniós támogatással épült eddig is. Márpedig igazán nevetséges, hogy az unió elleni permanens szabadságharcot folytató Orbán Viktor azért elmegy még egy félkész izét is átadni, ha kampányról van szó. Fittyet hányva arra, hogy így a kampányára nyugodtan kitehetné a szalagcímet: „Ez a kampány sem valósulhatott volna meg a Európai Unió nélkül”. Ciki lenne? Ugyan, dehogy a kormányzatnak láthatóan nem számítanak olyan apróságok, hogy legalább a választások környékén kerülni kellene a szemforgatást. Ebből a szempontból ugyanis Alastor „Rémszem” Mordon, illetve eredetileg Alastor "Mad-Eye" Moody emlékezetes rémszeme sehol nincs. De talán jobb is, hogy sehol nincs. Mert addig legalább a kormányzat el van a saját kicsi tündérmeséjében. Amihez a lakosság szolgáltatja a nem-uniós forrásokat és a statisztériát.

A Fidesz szóvivői pedig a hisztériát. A kampányhoz közeledve egyre hangosabban. Pedig nem lehet okuk panaszra. Az ellenzék jelenleg leginkább széttartásban teljesít jól. Miközben a Vezér minden nap avat valamit. Seuso-kincset és gázvezetéket. Ami jön. Mert ki fog emlékezni októberben minderre? Szinte csak az irattárak. Addigra akár békemenetelő gárdistákkal verik bele az emberek tudatalattijába, hogy merre van az előre. S már a gáz sem fog számítani. Akkor sem, ha közben sunnyogva agyonhallgatják az esetleges hibás próbaüzemet. Szinte rutinszerűen. Mert ahogy a miniszterelnöki vita sorsa is mutatja: A kormány sunnyogásban is jobban teljesít. Meg avatásban. Grigory Potemkin ajánlásával.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése