2014. március 7., péntek

A disznók nem adnak interjút

„Érdekes életük lehet fiúk!” Valami ilyesmi hangzik el a Sötét Zsaruk című film vége fele. S ilyesmi juthat az eszébe annak, aki a kampányban előhúzott Joker-lapokat nézi. Esetleg még a Tanú című hazai klasszikus. Amiből megtudhatjuk azt is, hogy a hatalom olykor „szívességet” kér. Többek között ez az, ami hiteltelenné is tehet megnyilatkozásokat.

Például Zuschlag János interjúját, ami jó időzítéssel érkezett meg a Simon-ügy elhalása környékén. Nyilván teljesen véletlenül. De azért, aki az ilyen véletlenekben hisz, az feltétlenül keresse fel körzeti mesemondóját. Esetleg a központi tündérfelelőst a Nemzeti Bank termeiben. Amitől persze korántsem kell elhinni azt sem, hogy a politika a szentek terepe. De legalább az ellenzéké. Így például Gyurcsány Ferenc sem feltétlenül az angyalok karából érkezett. Ellenben jelzésértékkel bírhat, hogy Orbán Viktor még mindig nem gondolt a vagyonelszámolással kapcsolatos válasz megadására. Alighanem nem is fog. A számok világa veszélyes terep. S az ezen a terepen való ködösítésre is kiváló lehet egy volt MSZP-s képviselő nyilatkozata. Azt követően, hogy letöltötte büntetését. Ami kapcsán könyvet írt.

Vállaltan részt véve ezzel, igaz, egyfajta passzív ágon, a kampányban. Azt követően, hogy a politikában exponált ismerősök „hagyták” megbukni, nyilván nagyon objektíven, és volt pártjával kapcsolatban sem elfogultan. Ellenben nyilván felmérve, hogy éppen a kampány felsrófolhatja a keresletet. S természetesen a nyilatkozatai árát. Akár a politikai árát is. Amit jelez az interjúban is, hogy éppen a Simon-ügy volt az egyik elindítója a megnyilatkozáshoz vezető úton. De legalább az is elmondható, a beszélgetést sajtó alá rendezők legalább egyikéről, hogy nem a flekk-díjért dolgozott. A szöveget jegyzők egyike ugyanis G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója. Aki saját bevallása szerint sem elemző alkat. Önmeghatározása szerint politikai gondolkodó, akinek intézménye igen komoly kormányközeli támogatásokat kapott, és a 444 összeállítása szerint személyesen is van mit tejbe és mézbe aprítgatni. S úgy fél éve lehet, hogy maga is interjúalany volt. Mely interjúban azt próbálta artikulálni, hogy a lengőbordáig feltolt nyelvnek semmi köze a seggnyaláshoz.

Tehát a Zuschlag -interjúnak nem csak az időzítése teljesen véletlen a kampány-korszakra, hanem a készítőjét is véletlenszerűen kisorsolásra a munkanélküli újságírók adatbázisából. Természetesen tudom, hogy mindezek alapvetően nem az említett interjú tartalmára vonatkoznak, és még akár karaktergyilkosságnak is tekinthető. Bár, van egy olyan érzésem, hogy G. Fodor Gábor legjelentősebb karaktergyilkosát G. Fodor Gábornak hívják. Az interjú érdeminek szánt részével azért is kár talán foglalkozni, mert a fentiek alapján szinte biztosra vehető a kérdések és az azokban sugallt válaszok sora. Mert ki a Fidesz vezetőjének esélyes személyes kihívója? Gyurcsány Ferenc. Kit kell tehát megköpdösni egy lejáratóra hangolt interjúban? „Természetesen” Gyurcsány Ferencet. S mi sem természetesebb, hogy találunk rászabott felkérdezést, és előre kiszámítható választ a kampány-röpiratnak felérő interjúban. Ahogy megtaláljuk annak a leszögezését is, hogy Mesterházy Attila szintén tudott mindenről.

Amitől továbbra sem kell szentnek tekinteni az ellenzéki vezetőket. De azért egy cseppet engedtessék meg a gyanú az időzítés és a kérdezőbiztos személye miatt is. Különösen, mivel a szöveget olvasva az az érzése lehet az embernek, hogy a következő kérdéssorban már az ellenzéki vezetők személyes pénznyomtatása is szerepelhet esetleg. Aztán már csak keresni kell valakiket, akik egyike megfogalmazza a kabátlopásos kérdést, míg a másikának ott lesz kéznél a semmit sem tagadó, de minden elmaszatoló válasza a szívesség-bankban. No meg elég vaj a füle mögött ahhoz, hogy az említett szívességi tőke rendelkezésre álljon. Kampányidőszakban elengedhetetlenül. Amikor a csúnyagonosz ellenzék elszámolásra meri felszólítani a kormányfőt! Fúj! És abcúg! Elfeledkezve arról, hogy Simon megbukott, és távozott a közéletből.

Miközben Felcsút környékéről meg az emberek látszanak menekülni, és nem azok, akik mástól a trágyát is megfújják. S a nem létező disznóól lakóinak kiutalt támogatás kiutalója valamint a felvevőjének ismeretségi körében előforduló politikusok kapcsán sem a közéleti eltűnés a legújabb hír. Mert még ennek a mérlegnek is két serpenyője kellene legyen. De Mészáros Lőrinc disznai igazoltan nem adnak interjút. Bármennyire is tündérmese Matolcsy György világa.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése