2014. március 23., vasárnap

Levél, ami szinte nincs

Az internetes hírcsatornák vasárnap felbolydultak a hírre: Helmut Kohl támogatásáról biztosította Orbán Viktort. A legkülönbözőbb helyeken kezdték emlegetni az egykori kancellár levelét. Azét az egykori német államfőét, aki vitathatatlanul a múlt század egyik meghatározó politikusa volt Európában.

A levél, amelyben Orbán Viktort kedves barátjaként aposztrofálva bíztatja a jelenlegi út folytatására teljes egészében olvasható több helyen is. Például az Origo tudósításában. Magyarul. Mert ugyebár teljesen nyilvánvaló, hogy egy, a nyolcvanas éveiben járó volt német politikus magyarul is megtanuljon, ha Orbán Viktornak akar bíztató szókat üzenni. Címzéssel, megszólítással. Ahogy illik. Akit nem kimásolható szövegként, hanem képként jobban meggyőz a levél, az is találhat magának olvasnivalót. Azonban a Propellerre kikerült kép is magyar szöveget tartalmaz. Amitől persze még kíváncsibbak lehetünk arra nézve, hogy honnan keveredett elő az április 6.-i választásokra időzített jókívánság.

A Fidesz honlapján jön az első meglepetés. Ahhoz képest, hogy a párt vezetője a „Kedves Viktor”, a párt honlapján az MTI-re hivatkozva közlik a hírt. A levél szövege, illetve képe nélkül. Mivel másutt az MTI-re hivatkozva szintén nem olvasható a teljes levél, azt ezek szerint nem az MTI tette közzé. Szerepel azonban egy utalás arra, hogy a Miniszterelnökség lehet a hunyó. Ott azonban Kohl –ra keresve nem bukkan elő az Orbán Viktornak címzett friss levél. Orbán Viktor hivatalában tehát nem kezelték olyan anyagként, melynek önmagában megjelenítendő hírértéke lenne. Mert az azért nem valószínű, hogy olyasmire hivatkozik a hazai média forrástára, ami nem áll a hivatal rendelkezésére. Alighanem németül. Valahogy ugyanis nem tűnik életszerűnek, hogy egy személyes hangvételű levél erejéig megtanult volna Kohl-kancellár magyarul. S éppen a személyes hangvétel az, amiért nehéz lenne elképzelni a hivatalos leiratok sorsában osztozva, hivatalosan fordított verzióban érkezett volna. Ez utóbbi esetben ugyanis alighanem egyfajta nyílt levélről lenne szó, aminek a német sajtóban is nyoma lenne. Németül.

Hmmm... De akkor hol lehet ez a levél valójában? Valahol nyilván megvan az, mert Helmut Kohl neve mégsem olyan, amivel alap nélkül illene dobálózni. Inkább a szöveg, a fordítás hitelességét javítaná, ha az eredeti, nyilván aláírt levelet is közzé tenné valaki. Ebben az esetben mindenki meggyőződhetne arról, hogy a közleményekben szereplő szövegek azt, és csakis azt tartalmazzák, amit az egykori kancellár üzent. Egy olyan kampányban, amiben a minap egy ellenzéki politikus nevével éltek alighanem vissza, csak segíthetne a hitelességre való törekvés. Ezt követően persze még mindig nyitva maradnának a kapuk az értelmezések előtt.

Nem vitatva természetesen, hogy Kohl-kancellárnak minden joga megvan a Fideszt pártoló vélemény megformálására. Miért ne tételezhetnénk fel róla, hogy a magyar választások erőviszonyainak mérlegelésével tölti a szabad idejét. De akár enélkül is támogathatja a Fidesz-t. Elvégre az szinte csak a név megtartásával darálta be a KDNP-t, amely párt legalább nevében viselte a múlt századi kancellár pártjával való rokonságot. Bár, talán éppen emiatt lehet kicsit furcsa, hogy a levél nem a Fidesz-KDNP szövetségét említi, mint támogatottat. Esetleg pont ez jelzi, hogy teljesen tisztában van a levél írója a hazai erőviszonyokkal? Azzal, hogy Semjén Zsolt már csak egy díszlovaglást ér a politikában?

Tudja a szösz. Meg különben is. Mi lenne, ha meglenne a német nyelvű levél? Semmi az ég világon. A kampány pont olyan lagymatag személyeskedésekkel mászna tovább az urnákig, mint mostanság. Valójában Helmut Kohl levele legfeljebb egy fél délutános szenzációra elég. Meg arra, hogy valami önigazolásfélét kerítsen Orbán Viktornak. Akinek viszont annyi tapsonc áll rendelkezésére, hogy nem igazán van erre a bíztatásra rászorulva. Ennyiért még meghasalni sem érdemes egy ilyen levelet. Kínosabb lenne ebben az esetben lebukni vele, mint amennyit érhet a kampányban. Érdekel tehát még valakit ez a levél? Talán már Helmut Kohl-t sem. Legfeljebb Orbán Viktor vakbuzgó híveit. Nekik számíthat, hogy egy NÉV besorakozott a miniszterelnök kampánystábjába. Magyarul. Szigorúan. Ellenőrizve. Stemplivel a realitás fenekén

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése