2014. március 24., hétfő

Lóláb az ajtórésben

Olvasgatok. Olvasom tehát, többek között, azt is, hogy egy hajdani színpadból fröccsöntő lesz. Nem pillepalackokat fognak készíteni, hanem borból és szódából álló józanságelhárítót. Mert, lényegében egyetértve az olvasott cikk írójával, kell az kérem a budai Feneketlen tó mellé, mint egy falat penészes kenyér. Elvégre csak egy szálloda és egy étterem lesz a tervezett fröccsterasz közvetlen közelében. A környékben előforduló egyéb, alkoholban gazdag, forrásokról nem is beszélve.

Rémlik különben, hogy amikor megszűntek ott a hangos rendezvények, akkor a környékben többen fellélegeztek. Míg talán még többen sajnálták. A szemétről később azért gondoskodtak a hajléktalanok, de a zajszínt pótlásában valószínűleg elmaradtak a tervezettől. Alighanem így gondolkodhattak a XI. kerületben, amikor az említett, zseniálisan fröccsözős ötletet felkarolták. A nagyobb területen minden esetre több ember tud egységnyi idő alatt gajdolós állapotba jutni. Még akkor is, ha a zenés rendezvények kora esetleg végleg leáldozna is a Budai Parkszínpadon, valamint utódteraszain. Amennyiben ugyanis a polgármesteri hivatal következetes, akkor ott egy gitárszólam sem hangozhat el. Annak fényében, ahogy annak idején a Zöld Pardont bezárta a jelenleg is regnáló polgármester, semmiképpen.

A Zöld Pardont ugyanis két éve a zaj, és szemét miatti lakossági panaszok miatt csukatta be a hivatal. Olyan panaszok miatt, melyek kétségtelenül nagyobb fizikai távolságról is zavarólag érzékelték a panaszkodók az ifjúság zenéjét, mint amilyen messze a Parkszínpadtól az első lakóház leledzik. Azonban a Feneketlen tóhoz legalább a templom közel van. Aki majd a fröccsök honában vétkezik, hamar eljut a gyónási színhelyre. Ahogy a víz prédikációs özöne elől is gyorsan menedéket talál az ellenirányú sokaság. A környékben lakók, pedig tényleg szokjanak le az alvásról. Esetleg a környékben tett sétákról is. S talán nem is csak a zaj, illetve az alkoholt túlzott mértékben élvezők miatt. Ennek illusztrálása gyanánt próbáljunk meg a jelenleg látható mutyi-gyanúkon túlemelkedni. A kormányzat buzdítása nyomán, merjünk messzebbre, nagyobbra, nagyobb mutyira gondolni. Túl a Budai Parkszínpad, addigra már csak egykor volt, romos határain.

Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a jelenleg is ott álló szálló potenciális vendégeit aligha a részeg gajdolás romantikus élvezete sarkallhatja egyre több vendégéjszaka eltöltésére. Természetesen gondolhatnánk arra, hogy a szálloda vendégeire is bazírozni akarnak a boros-szóda eladásában érdekelt felek. Azonban gondolhatunk arra is, hogy jól irányzott itatási stratégiával, és kellő hangerővel a szobák eladását lehet csökkenteni. Mindaddig, amíg maga az épület is eladósorba nem kerül. A fröccsöket tehát előbb utóbb akár szállodába lehet konvertálni. Ami ugyan hosszú távon valósulhat meg, de azért látott már hasonló akciókat a világtörténelem. Aminek a tó felé terjeszkedés sem mondana ellent. Bort inni ugyanis éhgyomorra kockázatos. A mellé szolgált harapnivalókkal az étterem forgalmát is le lehet szorítani annyira, hogy az is felvásárolható legyen. Egy kézbe koncentrálva a Feneketlen tó környékének minőségi, és jelentősebb pénz termelő egységeit.

Innen már csak egy lépés lenne annak kinyilvánítása, hogy a megfelelő szemétmentességet nem az eltakarodással, hanem a zárt rendszerű takarítással tudnák megvalósítani. Mármint az egész környéket lezárva, és egységes rendszerbe foglalva. Akár belépti díjat is szedve a tó környékén andalogni akaróktól. A Városliget példája, valamint a margitszigeti viszály azt jelzi ugyanis, hogy ez a törekvés sem lehet feltétlen kizárható. Elég értékes a Feneketlen tó környéke és elég régóta megszokott pihenőhelye a környékbelieknek, hogy érdemes legyen bepróbálkozni a „privatizációjával”. Amihez egy borlelőhely baráti kézbe helyezése csak az első, de kétségtelenül kulcsfontosságú lépés lehet. Betéve azt a bizonyos lólábat az újbudai rekreáció kisajátításának ajtórésébe.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a fideszes kerületvezetés a fideszes kormányhátszéllel ilyen nagyot álmodott volna. Az ilyen állításokhoz nyilvánvalóan több bizonyíték szükségeltetne. Tehát minden ilyen irányú ködös elképzelés pusztán a képzelet műve, és egyes elemeinek megjelenése a majdani esetleges történésekben pusztán a véletlennek tulajdonítható. Odáig talán nem jut el a tündérmese, hogy vadkacsavadászatokat szerveznek a Feneketlen tónál. Bár, személy szerint a belépti díjas randikat is nagyon utálnám.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése