2018. március 11., vasárnap

Tényleg kém a program?

1-2 napja hallottam először, de aztán egy közösségi megosztáson ma megint szembejött az mindent megrengető hír, hogy „Kémprogramot találtak Márki-Zay Péter számítógépén”. Ismét elolvastam, és ismét úgy éreztem, hogy az ördög a részletekből röhögi szembe a médiát. Nem, nem azért, mert kóros naivitás-vírus fertőzött meg, és azt hinném, hogy nem léteznek kémprogramok, vagy akár a számítógép-tartalmak iránt érzett kóros kíváncsiság.

Ellenben az már igazán megragadta az emlékeimet, hogy a sokat sejtető, és ténykeet szinte egyáltalán nem közlő szöveg emleget egy szakértőt, aki szerint „profi munkáról van szó, mivel a felfedezett kémprogramot amatőr felhasználó képtelen telepíteni”. A szövegből egyébként kiderül, hogy egy németországi IP-címre mentek állítólag az adatok, és az is, hogy alapvetően egy olyan szoftverről van szó, amelyik rögzítette az alkalmazások futtatását, és naplózta a billentyűleütéseket. Aztán elképzeltem, amint bárkit Németországból hirtelen érdekelni kezd egy itthoni, nem is annyira centrális település polgármester-választásának a győztese. Nem jött össze. Még akkor is kétségeim vannak efelől az érdeklődés felől, ha tudom: egy külföldi szerverről akárhova mehettek az adatok.

Aztán eszembe jutott, hogy ilyen jellegű programokból elég sok kevereg az interneten. Annyira nem új találmányok, hogy még jobbára papír-alapon jelentek meg az informatikai magazinok, amikor már írhattunk, illetve olvashattunk ilyenekről. Ráadásul elég sok ilyen funkcióval megvert jószágot a számítógépes vírusok, illetve trójaiak környezetében is találhatunk. Mert alkalmasak belépési jelszavak, az internetes fizetési tranzakciók adatainak az elcsenésére. Talán az sem véletlen, hogy az internetes biztonsági szoftverek, vírusirtók folyamatos versenyfutásban vannak az irtásukat illetően. Igen, tudom: rendre voltak, és vannak olyan gyanúk, hogy néhány alkalmazást az egyes irtók, célzottan nem irtanak. Azért általában, főleg, ha több különböző gyártó ellen-programja fut a család különböző gépein, akkor előbb-utóbb csak feltűnnének még ezek is a porondon. Mert aziránt is vannak kétségeim, ha nem is zárható ki, hogy egy, az internetes biztonsági programok piacán kialakult világösszeesküvés zajlik. Olyan billentyűzetfigyelőkkel, amelyeket az összes ország összes védelmi programja kikerül. A számítógépes vírusok és rokonaik telepítéséhez pedig profi szakember sem kell. Inkább egy korántsem profi, illetve könnyelmű felhasználó.

Az olyan lózung-gyanús felütések helyett, miszerint a Márki-Zay család esetében „az egész családot figyelték”, inkább más adatok lennének érdekesek. Például, az, hogy melyik lopó-alkalmazást találták meg a gépeken? Milyen biztonsági szoftverek, és azok melyik verziói voltak telepítve a gépekre, amelyeket kikerült a telepítése? Hány gépet érintett? Ezek milyen hálózati kapcsolatban voltak, lehettek egymással? Nem keresett-e fel valaki olyan weboldalt a családban, ahonnan a lopkodót, minden feltünést kerülve, lopakodva be lehetett szerezni?

Tudom, tudom, választási kampány van. Az összeesküvés-elméleteknek is megnőtt a keletje. De a felhasználókat esetleg megóvná a hasonló problémák egy részétől az említett adatok közzététele. Igaz, valószínűleg rombolná a „választást-megváltó Márki-Zay Péter” –mítoszt. Ami sokkal izgalmasabb hittétel, mint az, hogy „kedves ellenzék, neki kéne állni a pozitív kampányüzenetek köz közé hintésének”.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése