2017. június 12., hétfő

Orbán: A kerítés én vagyok

Forrás: 24.hu
Orbán kiállt a képviselők elé, és kijelentette: a kerítés én vagyok. Nem egészen így, de talán lélekben ezt gondolva. Elvégre, ha a rég porladó Lajos azt mondhatta, hogy ő az állam, akkor egy korlátolt belső felelősségű, ámde felelősségpánikos vezetőnek, egy kerítés csak kijár. Tehát Orbán maga a kerítés. S ezzel le is tudhatjuk a parlamenti szócsatáról szóló összefoglaló nagyját.

Az, hogy a tudósítás szerint a szokásosnál is durvábban brüsszelezeett? Na és. Jönnek a választások, és a Fidesz már jó régen rákanyarodott arra a vágányra, amely mellett csak a folyamatos önmagára licitálás tartja meg a magabiztosság látszatát. Ettől egyrészt egyre hangosabb, harsányabb megnyilatkozások születnek. Másrészt pedig egyre durvábbak. Az út végén, az addigra teljesen bezápított agyú hívek talán még egy pogromot is bevállalnak majd. Mármint úgy, hogy ők vernek másokat. Mert azt természetesen még egy szélsőséges sem mondta, hogy ő szeretne a megvertek névsorában lenni. A tömegben bátor decibelhősök ebből a szempontból pont olyanok, mint Pannónia Géniusza. Iszonyúan meg tudják mondani, hogy ki iszonyúan nagy hazafi. Leginkább ők maguk, meg azok a haverok, akikkel összefogva elég martalócok, és merészek. Az önmagára licitáló Orbán tehát aligha kuriózum. A lélektesók ott vannak minden kocsmai verekedés kirobbantói, majd a helyszín első elhagyói között.

S ebben az olvasatban teljesen felesleges a konzisztens gondolkodást számon kérni egy beszéden, ami a népképviselet szimbólumát jelentő házban hangzott el, de már régen nem a népnek, hanem a szavazóknak szól. Annak a kemény magnak, akiknek a szavazata kisebbségből is parlamenti többséget biztosíthat a választási törvényt önmagára szabó párt számára. Így azon is kár lenne hosszan pörögni, hogy Orbán mondandója szerint „Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll”. Miközben tudható, hogy több terror-felbujtó is hazánkon keresztül érkezett Európa nyugati felébe. Annak a miniszterelnöknek köszönhetően, aki 2015-ben gyűlöletplakátokkal seftelt az ide érkező menekültek regisztrációja, illetve megszűrése helyett. Majd ki tudja hány busszal szállították a ki tudja hány, ellenőrízetlen, bevándorlót az osztrák állam közelébe. Így aztán Orbán, mint morálisan mindenképpen áruló, nem igazán vethetne semmit az unió szemére. De ez aligha tartja vissza bármitől. Különösen a választásokhoz közeledve.

Amikor még a nemzeti konzultáció felmagasztalása is benne van a pakliban. Holott teljesen nyilvánvaló, hogy a népszavazás sokkal inkább jelenti a demokratikus véleménynyilvánítás eszközét, mint a belterjesen gyáva pótléka. Amelyekből állítólag minden idők legsikeresebbike a mostani. A Fidesz szerint. Mely véleményhez „természetesen” csatlakozott a kormánypárt klerikális lobbi-platformja is. A választáson, önállóan, meg nem mért támogatottságú, de jogilag párt, gittegylet „értékelése szerint a nemzeti konzultáció Magyarország jövőjét szolgálja, a magyar emberek pedig jól döntöttek a feltett kérdésekben”. Ami mindennél jobban leleplezi a nemzetinek hazudott konzultáció antidemokratikus és manipulatív jellegét. Egy valódi népszuverenitáson alapuló döntési helyzetben a nép mindig jól dönt. Nem abszolút értelemben, hanem önmagához képest. Éppen azért, mert a népet tényleg nem lehet leváltani. Az „ott és akkor” körülményei között a nép döntése annyiban mindig jó, hogy demokráciában kötelezettséget ró a politikusokra. Demokráciában, nem egy politikus dolga megmondani, hogy a nép „jól döntött”, vagy sem. Egy népszavazáson kialakul egy helyzet, és politikus dolga nem a minősítése a helyzetnek, hanem az alkalmazkodás a helyzethez. Alávetve magát a döntésnek. Vagy lemondva. Akár új választást is kiírva.

Ehhez képest Harrach ökörsége Soros túlélőképességéről egy no-go zónában szinte halvány füstöcske csupán. Jelezve csak, hogy a KDNP politikusa ég, mint a rongy. Mert ő az, aki szerint az éhezés csak rossz életviteli szokás. S ő az, aki nem egy no-go zónában nem próbált a büdös életben túlélni egy napot, de talán egy valósan szegénysorú ember valós jövedelmi viszonyai között sem élne túl hosszasan. Nem egy teoretikus zónában, hanem Magyarországon. Akkor, ha nem a képviselői fizetésért nyalná fényesre Orbán hátsóját.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése