2015. október 17., szombat

Demagógisztáni napló: Orbaner kampf a kultúrák ellen

A kultúra biztos nagyon fontos. Ha elgondoljuk, hogy vélt kulturális felsőbbrendűségek jegyében hányan haltak meg az emberi történelem során, akkor biztos nagyon fontos. De éppen a történelmi tömeggyilkosságok miatt veszélyes az, ha egy miniszterelnök a szájára veszi bármilyen kultúra védelmét. S különösen veszélyes akkor, ha hülyeségeket is beszél eközben.

Márpedig azok a részletek, amelyek magyarul is napvilágot láttak Orbán Viktornak abból az interjújából, amit a Focus –nak adott valami ilyesmi képzeteket kelthet. Már akkor, ha nem nagyon komoly fordítási hibák keveredtek bele a hírekbe. Már az a címként szereplő kiemelés is komoly fejtörést fog okozni az orbanista történészeknek, amely alapján az iszlám sosem volt Európa része. Ami különösen annak az országnak a miniszterelnökétől lehet igen furcsa kijelentés, amely országban igen komoly, másfél évszázados török hódoltság honolt. Orbán Viktornak tehát igencsak sürgősen el kellene kezdenie kotorászni a valamikori tankönyvei között. Hátha megtalál egy történelemkönyvet. Amelyből aztán arra a kérdésre is választ kaphatna, hogy a Mohácsi vész vagy Amerika felfedezése volt-e korábban. Ami azért is érdemes lehet a válaszra, mert esetleg elgondolkodhat azon is, hogy a magyar fűszer-paprikatermesztést megalapozó növényt miért is tisztelték sokszor és sokan „törökbors” néven. A telefonkönyvben fellelhető számos „Török” vezetéknevű állampolgár egykori felmenőiről nem is beszélve. De az olyan „apróságokról” sem, mint például az arab számok használata. Amik nélkül igencsak gondban lenne, ha a családi vagyonleltárt számba szeretné venni. Az arab csillagászok hatásáról, az arab építészetről, vagy a kereskedők kultúraközvetítő hatásairól nem is szólva.

Az a fajta szemlélet, ami ki akarja rekeszteni az európai kultúrából az iszlám talaján álló kultúrkörök hatásait elég komoly tudáshiányt sejtet. Ami egy olyan miniszterelnöknél igencsak szánalomra méltó, aki állítólag egy olyan pályára indulva szerzett diplomát, amely pályán nem szelekciós hátrány a kultúrtörténeti ismeret. Ahol esetleg még akkor is ragadhatott volna valami a fociöltözőkben pallérozott szellemiségre, ha a kocsma-szociológia hangoskodásán kívül más is áttöri a kisebbrendűségi komplexusok beton-páncélzatát. De ami késik, nem múlik. Még mindig lett volna idő utána olvasni az európai kultúrának azt megelőzően, hogy kéretlen védnökeként kezdi süttetni magát a maga köré válogatott talpnyalók szem-csillogásában. Nem tette. Hiba volt. Az a fajta anti-iszlamista kulturális kirohanás, amit Orbán és hívei rendeznek ugyanis egyszerűen egy ostoba birkapásztor elő-bégetése.

Már csak azért is, mert a kereszténység, mint vallás, szintén nem európai eredetű. Szinte az iszlám szomszédságából terjedt szét. Nem kevés mártírt adva a hitnek. Különösen azt megelőzően, hogy Nagy Konstantin nem tette meg, a saját politikai haszonszerzés okán, államvallássá. S arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kereszténységet számos és számtalan alkalommal használták fel a politikai haszonszerzés eszközeként. Számos sírdombbal gazdagítva Európa tájait. Azét az Európáét, melynek területén a legkülönbözőbb vallások legkülönbözőbb hatásai érvényesültek évszázadokon, évezredeken keresztül. Ahol a druida hagyaték egész jól megfért a katedrálisokkal, Thor kultuszának utózöngéivel, az arab építészettel, a Római Birodalom visszamaradt szellemi töredékeivel. Mely utóbbiba tartozik a „Római jog” és a bekötött szemű istenasszony is. Aki annak ellenére nem vágta Orbán Viktor fejéhez a mérleget, hogy esetenként visszamenőleges jogszabályokkal is nevetségessé tették az általa megtestesített alapelveket. Úgyhogy türelmes a hölgy.

Egyébként, tekintettel a kereszténység annyit hangoztatott orbáni kultúrharcára, akár hiányérzetünk is lehet. Mert nem iszlámtól fogant, de nem is keresztény név már a kontinens neve sem. Egy olyan panteon egyik istenségéről kapta a nevét, melynek jegyében irtották a keresztényeket. Legfőbb ideje lenne tehát, ha Orbán Viktor kezdeményezné a kontinens nevének megváltoztatását. Utána valamennyi európai mecset, mór-stílusú építmény lerombolását is kezdeményezhetné. Visszatéréssel az ujjakon való számolásra. A gasztronómiából azonnal kitiltva mindent, ami arab, illetve török közvetítéssel került be az étrendbe. De biztosabb, ha mindent kitiltat Pannónia géniusza a saját étrendjéből, aminek nem ismeri a származását.

Az európaiakat pedig megkímélhetné a permanens harcától. Orban’s kampf nélkül is elég gond van ezen az öreg kontinensen.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése