2016. augusztus 7., vasárnap

Mocsár és magyarázkodás

Forrás: Women you should know
A sajtóetika olimpiai mocsarára az MTVA Sajtóosztálya most megpróbált néhány deszkát dobni. Mintegy idézve ifj. Knézy Jenő közleményét. Kiadta az Országos Sajtószolgálat csatornáin. Álljon itt teljes terjedelmében:

2016. augusztus 7., vasárnap 14:27
Az MTVA közleménye
Budapest, 2016. augusztus 7., vasárnap (OS) - Nem volt szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában - technikai gondok nehezítették a közvetítést
Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát.
Ifj. Knézy így fogalmazott az esettel kapcsolatban:
"Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az Olimpiára.

Egyfelől egy olyan futamról beszélünk, amelyikben semmi nem dőlt el a verseny szempontjából, így - függetlenül a versenyzőktől, másról is beszélhetek. Más hasonló szakmai kaliberű futamnál előfordult tegnap, hogy nem feltétlen a képről beszéltem, hanem mondjuk az általam fontosabbnak tartott magyar információkat mondtam el, amire tudtam, hogy máskor nem lesz annyi időm.

Másfelől technikai problémákkal küszködtünk. Két órával a futamok előtt a helyszíni kommentátor állásban semmiféle jel nem volt, nem működött a CIS monitor és az adás képet adó monitor sem.

Folyamatosan próbáltuk elhárítani a problémát, végül 30 perccel a kezdés előtt az a döntés született, hogy nem maradok kint, visszarohantam az IBC-be (műszaki közvetítő központ). Beestem éppen adáskezdésre és folyamatosan azzal kellett szembesülnöm, hogy elmegy a kép és a hang az off-tube fülkében.

Miközben ennek az elhárításán dolgoztunk, nekem nem volt sem képem, sem a verseny hangját nem hallottam. Igen, lehet, hogy éppen akkor, amikor a néző látta, hogy mi történik, én egyáltalán nem.

Ehhez jött még az is, hogy volt olyan futam, ahol az előzetesen kiadott rajtlista is megváltozott. Erre, hogy ez a futam volt-e, konkrétan nem emlékszem, de az előfutamok során volt ilyen, az egészen biztos.

Szóval itt egyszerűen arról volt szó, hogy a millió gond közepette tényleg nem egy kevésbé ismert versenyzőkkel zajló és a verseny szempontjából abszolút indifferens két hosszat nem akartam közvetíteni, főleg nem arról, hogy bármit el akartam volna hallgatni.

Egyszerűen tudtam, hogy ez szakmailag nem fontos futam és élő adás közepette próbáltunk kárelhárítást végezni, miután hol hosszabb, hol rövidebb ideig gyakorlatilag semmi nem működött Rióban.

Hozzáteszem, hogy a helyszíni hibát estig sem javították ki, így másik kommentátor állást kaptam a döntőkre, de ehhez jelen lévő kollégánk több órás veszekedése kellett."
Kiadó: MTVA Sajtóosztály

Személy szerint nem hiszek az olyan technikai hibákban, amelyek ennyire menekült-szelektívek lennének. Teljes konformitásban a honi illiberális demokráciával. Személy szerint úgy gondolom, hogy amikor egy tudósítót egy ilyen eseményre akkreditálnak, akkor a tudósítás a dolga. Ezért fizetik, és nem azért, hogy tulajdonképpen a néző helyett eldöntse, hogy mi érdekli a nézőt és mi nem. Mindamellett lehet súlyos technikai probléma. Sőt! Az is lehet, hogy rosszul méri fel egy tudósító a helyzetet, amikor szelektál a fontosabb, illetve a kevésbé fontos.

Ifjabb Knézy Jenő a hosszas, kétségeket ébresztő magyarázkodás helyett egyetlen szóval megoldhatta volna talán az etikai fenntartások keltette csomót. Azzal, hogy:
Elnézést!

Korábban az MTVA egy mobil alkalmazást azzal harangozott be, hogy: „így az alkalmazást böngészve mi is Knézy Jenőnek érezhetjük magunkat”.

Nos! Inkább nem szeretném Knézy Jenőnek érezni magam!

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook