2016. augusztus 17., szerda

Azonosulhat-e egy KDNP-s a pápai kereszténységgel?

Az internetre, a Gondola.hu –ra, kikerült Harrach Péter egy interjúja, amelyben a pápai menekültpolitikát is méltatja. Szívesen mondanám, hogy finom kritikával, de ezt talán még a Fidesz klerikális platformjának vezéregyénisége is ki kérné magának. Tekintettel, hogy már a gyermekek éhezésével kapcsolatban is igazolta: nagyjából annyi finomság és kecs van benne, mint egy kerge orrszarvúban.

De, mint a boltzár kapcsán kifejtette márciusban, azért ő meg van arról győződve, hogy a KDNP-t elegen szeretik. A vasárnapra rendelt kötelező zárva tartás népszerűsége mutatta, hogy mennyien. Bőven megindokolva azt, hogy a KDNP néven bejegyzett formáció még véletlenül se merjen önállóan nekifutni egyetlen politikai megmérettetésnek sem. A mostani interjú ugyanakkor alkalmas lehet mindazok szimpátiáját elnyerni, akik a Jézus <--> Erdő koordinátatengelyen az utóbbihoz állnak közelebb. Akiről ugyebár tudhatjuk, hogy a menekültkérdésben gyakorlatilag lengőbordáig benyalt a kormánynak. Amellyel még a hazai egyházfők közül sem mindenki értett egyet. A pápa pedig a távolmaradásával tüntetett májusban. A kormányzatnak azonban ez így teljesen megfelel a jelek szerint.

Harrachnak is, aki igyekezett ráerősíteni arra, hogy aki elhagyja a háborús övezeteket, az menekült, de aki ide akar jönni az migráns. Harrachnál: a pápa „elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél. Mi elsősorban, az otthonainkat fenyegető migráns áradatról”. Oszt jónapo! Hogy ugyanazokról beszélünk? Ugyan kérem! A nagy Orbán Viktor megmondta, hogy ezek migránsok, és az úgy van. Harrachnak, és az orbanizmus tapsoncainak okvetlenül. Akik különben nem is okvetlenül haszonélvezői a rendszernek. Ahogy Sztálinnak is tapsoltak számosak, akik tényleg hittek a csalhatatlanságában. Így Orbánnak is lehetnek olyan hívei, akik akkor sem hiszik el a király meztelenségét, ha már muszáj-dzseki sem lesz rajta. Harrach azonban aligha ilyen, mert a képviselők nem ingyen nyomkodják a gombokat, és a KDNP frakcióvezetője még nem ajánlotta fel a fizetését valami hasznos célra. Azaz gyakorlatilag bármire, aminek köze sincs a politikájához.

A fenti, emberátalakulós véleménye mellé még odatűzte a frakcióvezér, hogy „egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos”. Tehát van a pápai kereszténység, amely alapján segíteni kell a rászorultakat, és van egy orbánikus kereszténység, ami alapján beléjük lehet rúgni. Csak előtte át kell őket címkézni. Amely szemlélet vészesen hasonlít ahhoz, hogy annak idején először hontalanná nyilvánítottak embereket a származásuk alapján, majd egy egyszerű idegenrendészeti eljárás keretében, a Gestapo szaktanácsaitól vezetve, már lehetett is vagonírozni az illetőket. Ahogy azt Szakály is fejtegette annak idején. A jelenlegi kettős kereszténységet Harrachék „kettős felelősségnek” nevezik. Bár inkább kétszínűnek mondhatnánk. Akár koncentrikus körökben is, ha a politikus úrnak úgy jobban tetszik.

Abban egyébként lehetne valami, hogy az „üldözötteknek saját hazájukban, de legalább saját kultúrkörükben kell segítséget nyújtani az emberhez méltó élet feltételeinek biztosításával”. Például, ha nem dúlna ott háború. Bár így sem kizárt. A keresztényi Európa által fel nem kért fogadatlan védnököket például biztos szeretettel várnák a tetthelyen. A szélsőséges paramilitánsokat is magukkal vihetnék. Elvégre ott ahol háború dúl, nyilván tudhatnának segítséget nyújtani a most menekülni kényszerülőknek. Esetleg megpróbálkozhatnának a hittérítéssel is. Végszükségben építhetnének pár stadiont. Arra bármikor szükség lehet. Még az sem kizárt, hogy Orbán beszédek lejátszásával kelthetnének riadalmat az IS seregeinek soraiban.

Az a nézet is lehet, hogy népszerűséget hozna arra fele is, hogy „pápa menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást”. Amely pillanatnyilag csak a hazai státuszkeresztényeknek kínál olcsó mentséget. Jelezve egyben, hogy a pápa nyílván hülye a jézusi tanítások értelmezéséhez. Harrach Péterhez képest. Aki már nyilván elő is jegyezte magát Rómában, hogy nyilvános teológiai vitában győzze le Ferencet. Bár ezt a pápa egészségéért aggódók biztos megvétóznák. Mert igazán kár lenne, ha a humorérzéknek sem híján levő vatikáni egyházfő halálra röhögné magát.


Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook