2016. augusztus 13., szombat

Gőzhenger helyett gőztenger

A gőzhenger-taktika, függetlenül attól, hogy éppen esedékesen miként hívják, kétségtelenül lehet hatásos. A Pukli-levelet követő interjúnak, Pilz Olivérrel, tehát lehetett volna súlya. Már akkor, ha egy szervezet, egy mozgalom egymást követő megnyilatkozói érdemben, és előremutatóan tudnak mondatokat halmozni egymás mögé. Amelyek nyomán kirajzolódik az út, amerre mennek, és egy gondolati koordinátarendszer, amit kialakítani szándékoznak.

Az említett súly már csak azért is szóba kerülhetett volna, mert Pilz annak a Tanítanék mozgalomnak az egyik alapítója, amelynek egyik arcává vált Pukli István is. Tulajdonképpen még megszólalhat Törley Katalin, valaki a CKP részéről. Leginkább talán azzal a magyarázattal előállva, hogy hol az ördögbe is van a társadalom széles szülői rétegeit megszólítva kommunikált oktatási programjuk. Ami három hónapja sem igazán volt közkézen forgó vitaanyag. S amelynek meglétét különben Pilz sem jelentette be a mostani interjúban. Márpedig ez azt veti fel, hogy vagy nincs ilyen, vagy valami nagyon titkos iromány lehet. Annyira titkos, hogy annak a társadalomnak sincs semmi köze hozzá, amelynek szolidaritására azért igényt tartanának a tanárok. S amely társadalom bőven el van látva olyan vezetőkkel nélkülük is, akik csak azt tudják mondani, hogy őket kell hallgatni, mert ők tudnak mindent. Mindent jobban. Amitől kerekebb lesz Európa, és szögletesebb a labda. Egy ilyen vezetői garnitúrát jelenleg „kormány” néven is tisztelhet az, akinek pont ezt akarja tisztelni. Mely kormányt, különben Pilz nem is nagyon akarta leváltani.

Most azért azt megtudtuk, hogy az egyik interjúkérdésben említett „forradalmi csapatba” több százan jelentkeztek. Azt a realitásérzéket pedig tényleg akár tisztelhetjük is, hogy még Pilznek is vannak kérdései a jelentkezettek hadra foghatóságát illetően. Valószínűleg azért is, mert első kézből ismerheti a különbséget a lelkesedők és cselekvők halmaza között. Mely utóbbiak számára nyárról októberre toltak el egy potenciális akciónapot. Amelyet arra a kérdésre kapott válaszban rögzített a népszavazásra hivatkozó nyilatkozó, hogy lesz-e szeptemberben bármilyen látható jele a tanármozgalmaknak. Mely kérdés is igen komoly haladékot biztosít bárminemű megnyilatkozáshoz.

A Nol.hu felvezetőjében ugyanis azt olvassuk az egyik legnagyobb gondként, hogy: „Nyitottságot a nyáron sem tapasztaltak, az Orbán-kormány hat-nyolc hét alatt akar lezavarni egy olyan változást, amelyhez hat-hét évre lenne szükség”. Ha tehát bárki érdemben szeretne tenni bármit is az oktatás befolyásolására, akkor nyilvánvalóan ebben a hat-nyolc hétben tudhatná megtenni. Kellő nyomásgyakorlással a változtatáshoz. Talán még Áder aláíró kezét is megremegtetve a törvények, rendeletek szövege kapcsán. A már életbe lépett változásokat visszacsinálni kicsit nehezebb. Főleg, ha ezt, az eddigi gyakorlat alapján, alternatív program nyújtása nélkül, a tömeg csendes ácsorgása árán gondolják megvalósítani. A tanév pedig szeptember elején kezdődik. Ha onnan elkezdjük visszaszámolni azt a hat-nyolc hetet, akkor ezt találhatjuk, hogy augusztusban már igencsak a derekén, vagy azon túl is vagyunk.

Márpedig eleddig leginkább a nagy mozgalmi hallgatások korát éltük meg a pedagógusok, és önkijelölt programalkotóik részéről egyaránt. Egy percig sem vitatva persze, hogy az utóbbiak úgy megvitatták az alternatívákat, hogy csak na. S nagyon tudnak titkot is tartani, mert nem sok szivárgott ki belőle. Így az augusztus, igazán alkalmas időpont lehetett volna a programhirdetésre. Elárasztva a tanárokat és pedagógiai kérdésekkel foglalkozó oldalakat, Facebook-csoportokat, profilokat és ismerősöket a gondosan kidolgozott program téziseivel. Annak érdekében, hogy terjesszék a szülők felé. Egyben egy több százezres, ha kell gördülő megmozdulás szervezésének ötletével gazdagítva a nyár végét. Természetesen már szinte hallom a kritikát: „ha ilyen jól tudom, miért nem csinálom”. Amely kritika különben eddig is ért mindenkit, aki nem volt hajlandó feltétel nélkül megtapsolni bármit. S amely kritika különben legfeljebb önmentegető pótcselekvés. Egy mozgalomért, egy tömegtüntetésért ugyanis az a felelős, aki indítja, szervezi, irányítja. A jelen esetben a Tanítanék, a CKP, és a többiek felelőssége. Akkor is, ha ez nekik nem tetszik, és akkor is, ha nekik teljesen megfelel a „látod, milyen jókat mondunk, tapsolj és menj haza” mentalitása.

Mely utóbbi különben a hatalomnak kedvez, és Orbánnak is szinte biztosan nagyon megfelel. Ahogy nyilván nagyon megfelel a hatalomnak az is, hogy Pilz bárminemű megmozdulást októberre kíván időzíteni. A tanévkezdés ugyanis továbbra is szeptemberben lesz. Augusztusban hallgatni, és októberre szervezni bármit is: gyakorlatilag a kormányzati döntések érdemi kritika nélküli tudomásul vételét jelenti. Akkor is, ha az érdemi hallgatást egy csendes mormogás pótolja tananyagcsökkentésről, pedagógusképzésről, bármiről. Mely pedagógusképzés kapcsán sem, de az egész interjúban sem fordul elő egy szó: „alkalmasság”. A gőzhenger helyett marad tehát továbbra is a gőztenger.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése