2016. augusztus 23., kedd

Bayer vs. kussvilág

Bayer Zsolt kitüntetése nem nyugszik. S ezzel alighanem pontosan betölti azt a szerepét, amire szánták. Alighanem B. Zsolt tudtával és büszkeségére. Társadalmi demonstráció. S ebből a szempontból szinte teljesen mindegy, hogy ki ad vissza, mit ad vissza, miért ad vissza. Illetve mit, ki, és miért nem. Pedig élelmes webmesterek segítségével már számláló is van hozzá.

Eközben persze elfeledkeződik egy nem is kis apróság. Amire különben a mély-nyelvcsapási különdíjban részesíthető Bencsik András is felhívja a figyelmet. Abban a nyílt levelében, amelyben kiáll, és kiállásra szólít fel Bayer csillaga mellett. Az a bizonyos „apróság” pedig nem más, mint az, hogy az említett kitüntetést Áder János köztársasági elnök jóváhagyásával osztották ki. Alig kétségesen Orbán Viktor tudtával és „beletörődésével”. Annak az Ádernek a jóváhagyásával, akihez most a pártok apellálnak, hogy vonja már vissza. S akinek rendre küldözgetik vissza a korábbi kitüntetettek a magukét. Lassan egyfajta visszaküldési mozgalmat generálva. Amire persze lehet, és joggal lehet mondani, hogy egy civil demokrata mozgalomnak is tekinthető. S még azt sem mondanám, hogy nem próbáltam pár nevet fellelni a kitüntetéseket visszaküldők névsorában. Mert például Tausz Katalin esetében kifejezetten barométer-jellege lehetett volna. Akiről, úgy mellékesen megemlékezhetünk úgy is, mint Semjén doktori-ügyének egyik nagy bevédőjéről. Még 2012-ből.

De őszintén, tegye fel a kezét az, aki komolyan gondolja, hogy ettől Áder meggondolja magát. Illetve, ha meg is gondolja magát, akkor bármit is fog az számítani. Bayer Zsolt ugyanis már megkapta a kitüntetést. Az alapvető probléma pedig nem az, hogy Áder visszavonja, vagy nem vonja, hanem az, hogy megkapta. Ha visszavonják, akkor a szélsőjobb mártírját kreálják belőle. Ha nem, akkor sem lesz több információértéke az ügynek, mint eddig: az államhatalom kiállt az uszítás, a rasszista gyűlöletkeltés mellett. S ez akkora újdonság? Nem tűnt fel egész eddig? Akkor sem, amikor a gárda-utódok belügyi segédlettel esküdöztek a Hősök terén? Tényleg? Az ellenzéknek sem? Bayer kitüntetésben egyáltalán nem az az kuriózum, hogy megkapta. Hanem az, hogy megkaphatta.

A kialakult helyzetből pedig mára is csak azt állapíthatjuk meg, amit korábban is érintettem. A kormányzat, az államhatalom jól számított. A bárányok hallgatnak. Ahogy a civilnek kikiáltott szervezetek is. Előidézve azt a helyzetet, amit említettem pár mondattal korábban. Az államhatalom kiosztotta a keresztet, mert megtehette. Áder pedig a legnagyobb szolgálatot tenné a szélsőjobbnak, ha hallgatna a visszavonást követelő pártokra. Patthelyzet? Az bizony! Az ellenzék számára ez a hajó elment. Nem most, hanem akkor, amikor a Gyöngyösi-felszólalást követő, akkor még ugyebár megrendezett antifasiszta nagygyűlést követően, széles ívű vállvonogatással kísérve visszavonult. Az említett nagygyűlés megismétlődésére nem emlékszem Bayer Zsolt egyetlen cikke nyomán sem. Arra sem, hogy Orbánt, a rasszizmussal kapcsolatban nem egyszer kétfedelű nyilatkozatokat tevő miniszterelnököt egyértelmű állásfoglalásra kényszerítették volna. Ahogy Balog Zoltán lelkészt sem. Holott a következetes ellenzéki fellépés talán többet használt volna a szabadság-téri torzó és Bayer kitüntetése kapcsán is, mint az utólagos demonstráció.

Amelyekkel kapcsolatban szintén szeretnek az emberek, illetve szeretünk globálisan megfeledkezni. Az állam nem azonos a társadalommal. Az államhatalomnak lehet egyfajta értékítélete. Egy személyi kultuszos, diktatórikus államhatalomnak akár erővel alátámasztva is. De a társadalom az emberekből áll. Az államhatalomban részt vevők ugyan részei a társadalomnak, de nem azonos azzal. A társadalom azoknak az összessége, akik itt élnek, és akik többségének láthatóan teljesen megfelel Orbánia. Ellenségkép-kereső központi ideológiával, a rasszizmussal és gyűlöletkeltéssel, mint vezérlő erővel. Mert mi lenne akkor, ha nem így lenne? Az ellenzék nem tartotta volna hatásos marketingfogásnak, ha hallgatólagosan hallgat az antifasiszta nagygyűlések szervezése helyett. A civil mozgalmak, például a pedagógusoké, nem tartották volna kellemetlennek elhatárolódni a rasszizmustól, s B. Zs. bármilyen aranyba mártott tollal rajzolhatta volna meg a szemétkupacot.

Mert lehet persze Bayert a sötét erő tehetséges képviselőjének tartani. Kár lenne elfeledkezni arról, hogy Anakin Skywalker sem lett volna egyedül az, aki lett. Senki nem, vagy egészen más lett volna, ha Sheev Palpatine nem áll mögötte. De még neki is igencsak össze kellett szednie magát, hogy kellően manipulált, és manipuláltan kellően kitartó tömeget tudhasson maga mögött. Darth Bayer (©Szele Tamás) sem lenne sokkal több egy köztudatból kiszürkülő, fröcsögve elszabadult hajóágyúnál, ha nincs mögötte hatalmi tűrés, és társadalmi hallgatás.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook