2014. augusztus 31., vasárnap

Demagógisztáni napló: Kósa nemzeti hazugság-minimuma

Kósa Lajos, Orbán Viktor ügyvezető alelnöke ismét aggódik az ellenzékért. Mert mi más motiválhatta volna azt a véleményét, hogy Falus kampány nélkül máris veszített. Szerinte. Magyarázata szerint a jeges-vizes videó miatt. Az aggódáson kívül még lehetne oka a nyilatkozatnak ostobaság, karaktergyilkosság, ferdítés, információhiány. De ilyeneket egy országos felelősséggel bíró, gerinces, művelt és korrekt politikusról nem tételezek fel.

Így azt sem tételezem fel, hogy Kósának ne lenne fogalma a vizes vödörborogatási mozgalom valódi céljáról. Legfeljebb nem ért vele egyet. Elvégre van olyan politikai nézet, hogy akinek például idegsorvadása van, annak Tajgetosz, és a haza meg van mentve. S tudjuk, van olyan fideszes politikus, akinek politikai pályája egykor a MIÉP által kijelölt startpályáról emelkedett el. A józan észtől is. De Kósa nem ilyen. Ő kezdetektől a Fideszt erősíti. Követte Orbán Viktort a liberális ifjúsági mozgalomtól az illiberális, tehát szabadságjogot elvonó őrületig. S alighanem követni fogja tovább is. Elvégre szerinte az ellenzék nincs is. Baloldal sincs. Ahogy annak idején sem volt ellenzék, és a párt nem szolgált mást, mint egy akarnok legitimációs bázisát. Igaz, azt a pártot SZKP-nak hívták, és nem Orbán Viktor volt a vezetője. De illiberálisnak maximálisan bolsevik volt. Azonban azt azért érdemes látni, hogy Fidesz, mint párt már régen nem létezik. Nem jogilag, hanem a valóságban.

Így azt, amit Kósa Lajos mond nyugodtan tekinthetjük az orbáni direktíváknak megfelelő kijelentésnek. Ezért lehet csak jogilag párt-alelnökként kezelni, míg valójában Orbán Viktor szócsöve, aki most éppen Falus Ferenc kapcsán üzen a híveknek. Azoknak a híveknek, akik tömegben lezuhant szellemisége hajaz arra a tömegre, amelynek szemében Hitler is kétméteres szőke árja volt. Az ilyen tömegnek vezénylő tábornok kell egy vezér-ló hátán. Az ilyen tömegnek egyszerű, skandálható címszavak kellenek. Az ilyen tömegnek felelősségtől mentesítő ellenségképek kellenek. Az ilyen tömegnek demagógia kell. Az ilyen tömeg az, amelynek tagjai Barabást kiáltanak, de a felelősségük feszegetésekor Jézusra emlékeznek. A jelenség nem új. A jelenség ismert. Az, hogy egy politikai erő él, illetve visszaél ezzel az eszközzel az nem a tömeg hibája. A tömeg, a sokaság Cézár óta ismerten ilyen. Tudhatóan eladható a víziló is víziónak, ha elég hangosra sikerül a tetszőleges tömeg radikalizálható kisebbségét hiszterizálni. A többit megoldja az évezredesen ismert csoportdinamika.

Kósa aggódása tehát egy művi valami. Aggódása művi, mondandója műgyanta. Mert olyanokat szörcsög elő, hogy: „Jó lenne olyan baloldal, hogy legalább a nemzeti minimumokban legyen egyetértés”. Erre azt lehetne válaszolni, hogy egy olyan jobboldal is jó lenne. Sőt! Leginkább az lenne jó, ha valóban lennének nemzeti minimumok. Egy olyan morális, közösségi minimumszint, ami az emberi minimumokat, az állampolgári minimumokat is felölelve egy igazi, közösségépítő minimumhalmazt képes képviselni. S itt bukik ki az orbanizmus hazugsága Kósába sűrítve:

  • Az illiberalizmus, mint szabadságjogokat állami szinten elvonó rendszer megtagadja, diszkriminatívan megengedővé teszi az emberi minimumokat.
  • Az állampolgársággal házaló, egyes rétegeket vallási, származási alapon megkülönböztethetővé tevő, a megkülönböztetésnek asszisztáló kormányzati politika az állampolgári jogok biztosítását teszi a hatalmi kegy eszközévé.
  • Az egyes nemzeti, állami jelképeket kisajátító, saját kampánycéljaira felhasználó politika eleve megtagadja a közösségépítést.


Amíg a „nemzeti minimum” meghatározása egyetlen politikai erő privilégiuma, addig valójában nincs nemzeti minimum. Valójában egy párt, vagy inkább egy demagógiai elit hatalmi elvárásai vannak. S az ezen hatalmat szolgáló, a tömegeknek odadobott szellemi koncok vannak. Amikor a Fidesz nemzeti minimumról beszél, valójában az orbáni elvek feltétlen kiszolgálásáról fecseg. Nem vitatva, hogy Kósának, illetve vezérének tényleg olyan ellenzék kellene, amelyik feltétlenül elfogadja a Fidesz éppen aktuális idiotizmusát.

Ez az ellenzék azonban annyira lenne ellenzék, mint a Pozsgay vezette Hazafias Népfront volt annak idején. Jut eszembe. Pozsgay melyik párt holdudvarában is fordul elő mostanában? Csak nem Orbánéban? Hiába no. A szellemi almák nem esnek messze a bolsevik fától.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése