2014. augusztus 2., szombat

A Holocaust színpadon: Áder János

A népirtások fajra, vallásra, bőrszínre és világnézetre tekintet nélkül alávaló, szennyes cselekedetek. Teljesen mindegy, hogy melyik isten, melyik önjelölten nagy, de valójában törpényi szellem nevében követik el. S teljesen mindegy, hogy melyik részeseményét leszalámizva, a kuka mellé kikukázva minek hívja az éppen aktuális hatalom valamelyik ideológusa.

Az előbbiek leszögezését azért gondoltam szükségesnek, mert a romák tömeges lemészárlásának áldozataira emlékező napon túl sokan látszanak megfeledkezni a hatalom gépezetében korábban, vagy az adott naptól eltekintve folytatólagosan betöltött szerepükről. Vagy annak a szervezetnek a szerepéről, melyet képviselnek. Abból kiindulva, hogy mindentől el lehet tekinteni, ha bűnbánó orcával, és azon vastag bőrrel kiállnak nyilatkozni. Abban bízva, hogy majd megint mindenki fellélegez kicsit, és azt mondja: „na most hátha visszanő az a gerinc”. Hogy aztán ismét csalatkozva a gerinc folytatólagos szögre akasztását konstatálja a jövőben. Ebből a szempontból magam is beleestem ebbe a csapdába. Amikor Rogán Antal egy egész emberszabású megnyilatkozást tett a jobbikos parlamenter agyzakkant kijelentése nyomán szervezett antifasiszta gyűlésen. Ám azóta tudjuk: Rogán Antal az, akinek polgármesteri támogatásával emelték helyére az angyalon élvezkedő Turul-paródia szobrát a Szabadság téren.

Ha pedig már szóba került az antifasiszta gyűlés, akkor érdemes talán emlékezni arra, hogy Orbán Viktor „elfelejtett” megjelenni rajta. Ahogy nem határolódott el a tömeggyilkosságban való részvételt „idegenrendészeti eljárásnak” aposztrofáló Szakály Sándortól, és az általa vezetett, különben Fidesz-támogatást élvező intézménytől. Ahogy a cigányokat leállatozó publicistának továbbra sem kellett visszaadnia a párt-tagkönyvét. Ahogy a gárdaesküvéshez díszőrséget adó belügyi erők minisztere sem kényszerült lemondásra. Ahogy a MIÉP-ből importált polgármester tovűbbra is élvezi új pártja támogatását. Ahogy lehetne még folytatni a sort azokból az eseményekből, amikor a Fidesz, vagy a kormánypárt és vezetője által támogatott humanoid biorobotok nyíltan antiszemita, rasszista, cigánygyűlölő, illetve xenofób megnyilatkozásokat tettek, gesztusokat gyakoroltak. Erre mit is közleményeztek az MTI-n keresztül? „Hangsúlyozták: elfogadhatatlannak tartják, hogy embereket vallásuk, fajuk, származásuk, bőrszínük, nemzetiségük, anyanyelvük miatt megkülönböztessenek, elpusztítsanak”. Azért tehát ne csodálkozzunk, ha megnő a balestei sebészeten az arcsérültek száma. Amikor majd a közlemény összeállításában, megfogalmazásában, és kiadásában részt vevő fideszesek belenéznek a tükörbe, és az szégyenében felrobban.

Amely okból különben akár Áder Jánosért is aggódhatnánk. Mert természetesen a már nevében sem „köztársaság” ország mondvacsinált vezetője is megnyilatkozott. Azzal nyitva, hogy „a kirekesztés kevesebbé, az egymásnak megadott kölcsönös tisztelet azonban gazdagabbá tesz mindannyiunkat”. Ami különben emberileg igaz. De vajon a mészároslőrincek, simicskalajosok, és társaik vajon foglalkoznak-e ezzel? Aligha. Ami látszik abból is, hogy a kirekesztéshez hallgatólagosan asszisztáló Fideszhez való közelségük inkább gazdaggá tette őket, mintsem szegénynek. A Fidesszel kapcsolatos korábbi felsorolás kapcsán különben igen szegényesen megnyilatkozó, ám szinte minden törvényt gondolkodás nélkül aláíró Áder János sem valószínű, hogy lejmolással fogja múlatni idősebb éveit.

Aztán persze érdemes egy további kitételt is figyelni az elnöki közleményben: „Áder János ünnepi beszédében kiemelte: a tisztelet mindenkit megillet, a legszegényebbeket, a legelesettebbeket is. Mindenkit, aki maga is tiszteletben tartja mások szabadságát, emberi jogait, emberi méltóságát.” Már csak azért érdemes erre figyelni, mert kedvenc pártfőnöke legutóbb éppen azt fejtegette, hogy felejtsék el a népek az olyan fogalmakat, mint a szabadság, vagy az emberi jogok. A méltóság közmunkásként való megtöréséről, a munka törvénykönyvének kiüresítéséről nem is szólva. Már csak azért sem, mert a zsellérnosztalgia alapján újjászervezett szolgaréteg „kinevelésének” projektje évek óta zajlik. Áder János tiltakozása pedig mintha nem hallatszana ezzel kapcsolatban. Holott a külföldi sajtó már gyakorlatilag pannon Mussoliniként emlegetik a Feltsúthy Orbán Viktort. Ha erről a visszhangról az MTI jótékonyan ferdítve fordít, akkor is.

Áder János jelen beszéde tehát valószínűleg nagyjából annyira jószándékúan őszinte, mint Joker mosolya a Batman című filmben. S valószínű, hogy a hasonlatoknak nem itt van vége. A helyzet alighanem az, hogy a köztársasági elnöktől most éppen ezt a beszédet, ezt a szerepet várták el a hatalmi forgatókönyvet írók. Teljesítette. Fellépti díjként kap még pár hónapot, talán évet. Amikor majd saját kérésére felmentheti saját magát Orbán Viktor kedvéért. Hacsak a pártját támogató háttérpénzügyérek nem találnak más majmot a szerepére.

Az emberirtást gyűlölöm,
nem csábít a babér sem,
de Vénusz mezején öröm
kiontani a vérem.

Legfőbb üdvöm, ha béke van,
s bőségben él a nemzet.
Húszat öljek le egymagam?
Dicsőbb, ha egyet nemzek.”

(Robert Burns: Az emberirtást gyűlölöm)

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése