2014. augusztus 11., hétfő

Stadionavatás a sas mögött

Budapesten megtartották az FTC stadionavatóját. Ahogy, ha hinni lehet a nemzeti hírszolgálatnak, az MTI is beszámolt róla. S ott volt mindenki, aki számít Orbán Viktor szerint. Ha avatni kell valamit. Leginkább a miniszterelnök. Mondott is beszédet. Tanulságokkal ékeset. Legyen hát mindenkinek savanyú a szőlő, aki nem volt ott.

Nekem is roppant savanyú, mert én sem voltam ott. Marad tehát az, amit írásban el lehet olvasni a stadionavatóról. Ami mégsem hídavatás. Bár azért van pár magas pontja. A beszédek ívéről azonban legalább senki nem esik le. A közönséget és az avatókat legfeljebb az a veszély fenyegeti, hogy az egójáról leesik az IQ-jára. De inkább figyelmezzük azt a megnyitó szöveget. A tanulságai okán. Mert megtudhatja belőle a város apraja és nagyja, hogy süvegelje meg a létesítményt. Az MTI interpertációjában: „A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem "zöld-fehér vér" folyik az ereiben”. Ha figyelembe veszem az olykor szétvert metró-kocsikat, akkor tényleg inkább megemelem a kalapomat. A nyári melegben is. A fenének hiányzik, hogy a hős szurkolók leverjék. Esetleg rosszul céloznak és nem csak a kalap repül, hanem pár fog is.

Mert azért a vulkáni vért leginkább onnan lehet megismerni városszerte, hogy követhető a fradisták hangzavara. Persze lehet, hogy nem is kell vulkáninak lenni az említett vér-színhez. Néhány gerinctelen is képes vöröstől eltérő színű testfolyadékot produkálni. Meg aztán az is lehet, hogy a fradizmushoz migrénes görcsök, és ahhoz a vért zöldre színező gyógykezelés is társul. De természetesen tudjuk, hogy a kormányfő jelenlétében csak talpig becsületes és gerinces férfiak lehetnek jelen, hiszen ő maga is egy jellemdús és talpig becsületes polgárember. Tehát máris leszögezhetjük: azt a zöld vért, amiben kis fehér ázalékok úsznak, csak átvitt értelemben kell érteni. Ahogy nyilván azt a mondatot sem szabad rosszindulatúan értelmezni, hogy: „az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy "Magyarország a csőd szélén tántorgott". Mert ugyebár négy évvel ezelőtt már az Orbán-kormány uralkodott. S az ország túl volt a Szijjártó-Kósa duó okozta árfolyam-káoszon is. Ami tényleg a csőd szélén tántorgáshoz vezetett majdnem. A devizahitelesek a megmondhatói. De tudjuk, egy burkolt „elmútnyócévezésként” kell ezt érteni. Eltántorodva azoktól az értelmezésektől is, amelyek azt sugallnák: Akkor a csőd szélén tántorgott az ország, de azóta már bele is esett. Hiszen itt vannak a stadionok, melyek legújabbika az FTC-é.

Aztán a beszédek sorában ott volt a klubelnöké is. Az ő szövege az MTI közleményéből: „Példaképekre van szükség, hogy mutassák a kicsiknek az utat”. Amiben annyira igaza van, hogy mindjárt a kapu előtti acél-szobor is ezt az állítást példázza. A Propeller híradása szerint ugyanis az említett szobor Mühlbach am Hochkönig egyik cukrászdájában található meg kicsiben, és onnan repült naggyá Budapestre. Ami mégis csak szép teljesítmény egy ilyen szárnyastól. Mert világért sem tételeznénk fel, hogy más ötletekből tollászkodott volna a művész. Már csak azért sem, mert állítólag a klub egykor volt kabalaállatát hivatott jelképezni. Aki pedig nem látja az acéldarabokból guberált szobor esetében, hogy egy labdát ragad meg, és lecsapva előrefelé tartja a fejét az vak. Mert a fradis kabalajószág leginkább ezen jegyekről ismerszik meg. Ellentétben egy kitűzővel, amin hasonló fejtartású sas volt, és amelyet egy más ország repülősei hordtak. Korántsem labdával, hanem egy fura kereszttel, a sas lába alatt.

Ja, és repülősök is voltak stadiont avatni.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése