2018. január 7., vasárnap

Fidesz: arccal az ideológiai birodalom felé

Thomas Becket
Forrás: Wikipédia
Egy párt honlapját valószínűleg tekinthetjük a „tiszta forrásnak”. Annyiban mindenképpen, hogy ott szórják a nép közé a párt nagy igazságait. Feltételezve, hogy mindenki szó nélkül tudomásul veszi azokat, és semmi mást nem olvas.

Sztálin valószínűleg kifejezett irigységgel szemlélheti odafentről a mostani helyzetet. De lehet, hogy aggódna, amiért mást is olvashatnak az emberek. Az a kormánypárt honlapja esetében is igaz, hogy az ott közölt hírek párthelyes értelmezéséhez kifejezetten ártalmas lehet „kiolvasás”. Ahogy a történelmi ismeretek megléte is. Mint például a bevándorlás, a menekültek kérdésköre, vagy Európa és a kreszténység viszonyának értelmezése esetében is. Mert ott van, például, Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatója. Az, amelynek mottója az, hogy ne tegyék Magyarországot bevándorlóországgá. Amely kifejezés a történelmi tények, vagy a fogalom valós tartalmának a szerény felfogását sejteti.

De talán elfogadhatjuk, hogy egy kormánypropagandistának nem kell okvetlenül ragaszkodni a tényekhez. Különösen, ha egy fogalmat a főnöke annyira szeret mondogatni. Azért azt persze ő sem tagadta, hogy mindössze 1294 menekültről folyik az unióellenes propaganda. Miközben továbbra sem szól egy kormánytag sem arról, hogy milyen nemzetközi nyomás hatására volt kötelező a letelepedési kötvényekkel seftelni. Netán a Fidesz által annyira emlegetett népakarat mennyivel kedvez jobban a seftpolgároknak. Lényegesen, akár nagyságrenddel nagyobb számban biztosítva a kötvényeseket az ország számára. Így aztán azt is hiába várjuk, hogy beinduljon a rogánozás a Fideszben. Ahogy a nemzetközileg igencsak keresett Ghaith Pharaon esetében sem tudjuk, Orbán Viktor milyen árfolyamon kérte beengedését az országba. De legalább azt sem, hogy milyen átvilágítása lehet a pénzért állampolgárságot vásárlóknak az, amely szerint nemzetközi körözés alatt állók is kívánatosan itt tartózkodók lehetnek. A vallásuktól függetlenül.

Amely szempontot, a vallástól való függetlenséget meg is lehetne érteni. Ha minden elesett, minden menekült esetében is így értelmeznék. De a jelek szerint van a kereszténységnek egy olyan fideszes értelmezése, amely szerint a keresztényi hozzáállás nem emberiességi érték, hanem megvásárolható. Pedig a kormányfő és pártja igen sokat hivatkozik az általuk hírből sem ismert keresztényi értékekre. Illetve, de. Biztos ismerik. Hírből. De a nem érdekli őket. Akkor sem, ha Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára, Magyar Levente Esztergomban tartott előadást a Becket Szent Tamás-emléknapon. Akiről azért érdemes azt is tudni, hogy nem napjainkban élt. Thomas Becket abban a 12. században került összetűzésben a regnáló világi hatalommal, amikor a katolikus egyház gyakorlatilag birodalmasította Európát. Egyfajta ideológiai metabirodalmat alkotva. Olyan erővel, amelynek emlékét a kanosszajárás ma is őrzi. Ezt több okból is lényeges figyelembe venni. Az egyik, hogy több uralkodó éppen ennek a hatalmi privilégiumnak a megtörési kísérlete kapcsán, ha tetszik a nemzetállamok koncepcióját meghirdtve állt szembe a katolikus egyházzal. Ahogy II. Henrik, angol király is Becket idejében.

De érdemes talán azt is figyelembe venni, a jelen Magyarországára is reflektálva, hogy most a kormány gyakorlatilag a kereszténység, az egykori birodalom jegyében hirdeti a nemzetállamok koncepcióját. Valójában tehát egy gazdasági és politikai egység ellen lép fel egy ideológiai birodalom koncepciójával. Amely koncepció, szinte az ideológiától függetlenül volt. eddig baljóslatú a történelemben. Emlékezhetünk a vallásháborúk áldozataira. Emlékezhetünk a náci ideológia pusztítására. Valamint emlékezhetünk a szovjet ideológia nem kisebb kártételére. Mindegyik alapja az volt, hogy az uralkodónak, a népet boldogítónak hitt ideológiát gondolta terjeszteni. Gyakorlatilag bármi áron. Ha az erre nem túl fogékonyak addig is élnek. Az eretneküldözésektől a Gulag-ig terjedő példák pedig azt mutatják: sokan tényleg addig is éltek.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése