2016. április 12., kedd

Ha az IKSZ túlliheg, az túl van lihegve

A vallások szabadsága egy olyan érték, amellyel kapcsolatban sokszor a komplexusig beszűkülnek némely vallás képviselői. Talán nem véletlen, hogy az ifjú kereszténydemokraták már évekkel ezelőtt úgy érezték: őket márpedig üldözik. Elfeledve azt az apróságot, hogy a demokráciába a vélemény szabadsága is bele tartozik. Az övék a nem-keresztényekről, míg mindenki másnak a kereszténységről. Amellyel kapcsolatban, a jelek szerint valami információs szakadék is tátong a KDNP ifjúsági tagozata környékén.

Erre azért gondolhatunk, mert a lengyel abortusztilalom kapcsán, Budapesten tartott, tiltakozó-demonstráció kapcsán most éppen feljelentgetni támadt kedvük. Ami valamilyen szinten érthető is lehetne. Elvégre az IKSZ környékéről röppent fel az örömkommandók ötlete. Szigorúan a népszaporulat elősegítése, és még véletlenül sem az egyházi prostitúció, megtámogatása érdekében. Azt különben is más kultúrkörben kell keresni. Boccaccio meg visszamenőlegesen is pukkadjon meg. Szóval! Az IKSZ igenis a szívén viseli a népszaporulat sorsát. Bár más vélekedések szerint arról, biológiailag, kevésbé a szív tehet, de az anatómusok is pukkadjanak meg. A demonstrálók meg menjenek a bíróság elé. Mármint nem a szexuálisan demonstrálók, hanem azok, akik a lengyel követségnél tették tiszteletüket. Mely demonstrációról különben a kutya sem tudna talán. De az IKSZ ezt is elintézte. A reklámot. Mert ők ügyesek és elhivatottak.

Történt ugyanis, hogy a demonstrálók között feltűnt egy püspökszerűen öltözött ifjú és cukorkát osztogatott. Amire abortusztabletta volt írva. Ami tényleg galádságnak tekinthető. A katolikus egyház környékéről ismert pedofília-botrányok fényében a felirat talán felesleges is. Egy régi gondolkodásszabályozó stílusában azt is mondhatnánk: a cukorka az legyen cukorka. Alkalmasint nem rémlik, hogy az IKSZ túl sok demonstrációt tartott volna a papi pedofília-bukták alkalmából. Amiből azért nem vonnám le azt a következetést, hogy a KDNP ifjúsági tagozata szerint az teljesen rendben van. Ahogy azt az általánosítást is ostobaság lenne megejteni, hogy a pap automatikusan pedofil. A keresztényekről meg nem is beszélve. Nem! A legkomolyabban állítható, hogy a hit nem azonos az annak alaprendszerét hatalmi eszközként használó egyházzal. De még az egyház sem feltétlenül azonos a hitet politikai karrierépítésre használó mozgalmakkal.

Valahogy ez az különbségtétel, ami a jelek szerint meghaladta az IKSZ kompetenciaszintjét. Nem politikailag, hanem felfogásilag. Így aztán gyorsan helybe mentek a pofonért egy feljelentés erejéig. Még akkor is, ha annak nyomán eljárás indul bárki ellen. Mert tegyük fel, hogy püspöki ruhában nem szép dolog felszenteletlenül grasszálni. Ez természetesen lehet sérelmes az egyház, mint szervezet számára. Akár cukorka nélkül is. Bár a Monty Python egyházi kiátkozásától sem voltak hangosak a hírek annak idején. Talán azért, mert a röhögés elnyomta a tiltakozásokat. Ám itt a remek precedens. A Spanyol Inkvizíciót papi ruhában kifigurázó nevettetők ellen is tegyen az IKSZ feljelentést. Legfőbb ideje lenne. De tényleg! Legyen már valami komolyan vicces a politikai mindennapokban. Vagy hallgassanak mindörökre! Vagy valami ilyesmi. Elvégre az összes, kereszténységen alapuló egyházi irányzat összes egyháza nevében itt vannak ők. A hős feljelentők.

Az, hogy az összes egyházak nagy ívben tettek a demonstrációra és nem jelentettek fel senkit, az nem számít. Az IKSZ azért van, hogy éber tekintetüket ne kerülje el semmi. Még az sem, hogy kik vannak a háttérben. Mert Nacsa Lőrinc, mint IKSZ-elnök azt mondta, hogy „Soros György álciviljei vallásgyalázó demonstrációt”. Így neki ezek szerint biztos tudomása van arról, Soros finanszírozta a demonstráció, vagy legalább a szervezőket. Ellenben a korábban írtak fényében kicsit elfeledkezett Nacsa két mellékkörülményről. Az egyház kifigurázása nem azonos a vallásgyalázattal. Az IKSZ pedig, a jelen tudhatók alapján nem azonos az egyházzal. Márpedig a püspöki ruha nem vallási, hanem egyházi szimbólum. Ám nem pártszimbólum. Azzal a gyenge fenyegetéssel meg menjen a fenébe, amelynek keretében éppen csak nem kegyes hadúrnak állítja be magát. Mondván, hogy bezzeg, ha az iszlám kapcsán fordult volna elő ilyesmi, akkor bezzeg irgum-burgum lenne.

Persze egy olyan helyzetben, amikor az IKSZ felső ernyőjének vezetője, minden magyarok Semjénje olyan kijelentést tesz, ami alapján a magyarság az ő népe lenne, Nacsával is elszaladhat a ló. Amin fordítva ül, és cikk-cakkban feljelentget. Mert ha egyszer az IKSZ túlliheg valamit, akkor az kérem túl van lihegve.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése