2016. április 9., szombat

Balog Zoltánt 4 portás-prezident

Fotó: MTI - Bruzák Noémi
A NER perselypátere már többször bizonyított. Azt, hogy mit, az persze egy másik kérdéskör. Most azonban egy olyan pozíció kapcsán merült fel az emberi laposelemeket felügyelő minisztérium vezetőjének a neve, ami igazán figyelemre méltó. Mert azt jelentené, hogy a választék jelentősen bővült az államfői poszt várományosai tekintetében. Állítólag Balog Zoltánt is ringbe szólítaná Orbán Viktor.

Ezzel a lehetőségek leltára nagyjából a következő lenne. Az első lehetőség az, hogy Áder János marad a helyén. Őt korábban az ENSZ vezetőségébe gondolták előre buktatni annak érdekében, hogy a székét még idejében kirángassák alóla. Holott elvállalásával nagy szívességet tett Orbán Viktornak. Annak idején, amikor a nemzeti plagizátor beleállt fejjel morálisan a betonba, a megfelelő pillanatban volt a megfelelő helyen. Akkor voltak olyan szenvtelen pletykálkodók, akik akár Orbán pártbeli kihívójaként is emlegetni merészelték. A köztársaság elnökének szerepében azonban el kellett távolodnia a napi pártpolitikától. Miközben az uniós parlamentből is hazaköltözve szem előtt volt. Színrelépése, mint köztársasági elnök, tehát egyrészt megnyugtatta a miniszterelnököt, másrészt egyfajta hűségnyilatkozatot is jelentett. Kinyilvánítva, hogy a vakond-vadász nem kívánja Orbán kétes értékű pártbeli posztját. S mert azóta újabb trónkövetelők bukkanhattak fel, Áder maradása a poszton valószínűleg mára idejétmúlt ötlet. Mutatja ezt, hogy az utóbbi időben fel sem merült komolyabban.

Aztán ott van Orbán Viktor. A várba költöző uralkodó képe alighanem egy szívének kedves vízió. A napokban az a hír is felröppent, hogy a korona is vele költözhet. A kancellár-szerű vezér szerepe sem lenne persze idegen a miniszterelnöktől. Már csak azért sem, mert az akkori hírek szerint már Áder beiktatása előtt is eljátszadozott a gondolattal. A problémát jelenleg leginkább nem is annyira Orbán ambíciói jelenthetik, hanem a kialakult közjogi helyzet. A vezér és kancellár szerepéhez az ország alkotmányát kellene megváltoztatni. Ami nincs. S abban egyet kell értenünk a Balog jelöltségét közlő Népszabadság szerzőjével, hogy az alaptörvény piszkálásához pedig a kétharmados hatalom nincs meg. S még ha meg is lenne a parlamentben, az azon kívüli támogatottsága a Fidesznek lehet annyira kétséges, hogy jelenleg ezt a témát ne feszegessék. Persze, ha sikerülne valami jó kis rendkívüli állapotot kihirdetni, az más lenne. Akkor alighanem rögtön felpattanna egy fehér helikopterre. Aztán az éppen aktuális közhangulattól függően vagy a trónterembe emelkedne, vagy a világ végére menekülne vele. De addig valószínűleg Orbán sem komoly jelölt.

A lista következő tagja, még talán jelölt-állítási sorrendben is a parlamenti házmester. Kövér sok szempontból lehetne ideális jelölt. Különösen azok számára, akik el akarják mozdítani Orbán Viktort a párt éléről. A házelnök ugyanis már többször igazolta: nem tör miniszterelnöki babérokra. Valószínűleg annyi esze azért van, hogy nyomokban még tisztában legyen a képességeivel. Amennyiben nem a szavak, a finom intrikák embere. Sokkal inkább az, aki ököllel csap oda, ahol egy fricska is megtenné a kívánt hatást, és buldózerként vág széles utat ott, ahol egy surranó-ösvény hasznosabb lenne. Elég csak a permanens komcsizásaira gondolni, miközben a párt számos tagja esetében, de talán még saját maga esetében is, a mélységes hallgatás sokkal hasznosabb lenne ezen a téren. De amiért nem igazán lenne alkalmas egy demokrácia miniszterelnökének, ugyanazért még annyira sem lenne alkalmas köztársasági elnöknek. Mely pozíció eltávolítaná a Fidesz vezetőségéből is. Ahonnan a régi, kipróbált, és a többieket is kordában, sakkban tartani képes Kövér nagyon hiányozna. Orbánnak.

Talán ezért merült fel Balog Zoltán neve. A párton belül nincs súlya. A társadalomban sincs. Amolyan politikai pofozóbábu. Ebből a szempontból sokban hasonlít Schmitt Pálhoz. S talán az összes papírja is eredeti. Az semmiképpen nem árt. Talán még a könyvespolcán is van néhány komoly mű. Legfeljebb nem olvassa. De aligha ő az egyetlen egyházi személy ma Magyarországon, akinek még a Biblia is igen komoly újdonságokat rejtene, ha a betűk közé temetkezne. Az országnak meg aligha a szekularizált vezetés látszatának a feladása lenne a legnagyobb problémája. A KDNP nevű klerikális lobbi-platformmal a kormányban már elég régóta kétséges malaszt amúgy is. Meg különben is. Ha miniszterként lehet egyházi figura, akkor igazán nem a Sándor-palotán múlik. Amellett számos előnyös tulajdonsága van. Cinikus és szervilis egyszerre. Valószínűleg képes lenne kenetteljes cinizmussal megmagyarázni, hogy miért térdel Orbán Viktor előtt, miközben az országot szívatja.

Azért persze még sokan gondolhatják úgy, hogy a megfelelő ember lenne Balog Zoltán a Sándor-palotában. Mi tagadás, magam is úgy gondolom, hogy jó lenne oda. Portásnak. Esetleg.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése