2016. április 30., szombat

Orbániai Balog Zoltán esete a kereszténységgel

Az emberi laposelemekért felelős minisztert már megint mikrofon közelbe engedték. Az ilyen alkalmakra pedig mindig érdemes figyelni. Mert egyike azoknak a kormányban, akik akaratlanul is lebuktatják a hatalmi törekvéseket, illetve a titkos szándékokat. Így ma megtudhattuk, hogy új vallás van kialakulóban.

Természetesen azok, akik Orbánia belügyei iránt érdeklődnek, eddig is sejthettek valami hasonlót. Az a vallási áhítat, amellyel Pannónia géniuszának minden rezdülését követik számosan, aligha kerülhette el a figyelmet. Még akkor sem, ha egyelőre a szent kólásdoboznak még nem építettek külön kápolnát. Ám ami késik, nem biztos, hogy nem jön el. Szinte már látom, amint stadiont formázó, és kisvasúttal futtatott ereklyetartóba helyezik a kólásdobozt, melyet az Ő ajka érintett. Az ajak, amely egyszerre fúj hideget, és meleget. Miközben napraforgómagnak is köpi az ő héját kifele. Esetleg A VIP-páholyból. Mely szotyola-héjak gúláját mintázza az ereklyetartó talpa. S helyeztetik az magasra a szentségtartók között. Hogy lássa azt mindenki, ki a doboz templomába tér.

Ez talán még várat kicsit magára, de a vallásalapítás azért még itt toporoghat a küszöbön. Előfutáraként még 2006-ban nyilatkozta azt nemzetünk Tompikája, hogy a legszemélyesebb közügynek tekinti a vallást. Mely kijelentés akkor még tartalom nélküli váznak tűnt. Ruha nélküli guminőnek. Töltetlen kolbászhéjnak. Üres fogalomnak. Ám az elmúlt évtizedben keményen dolgoztak a kolbász megtöltésén, a bazár vázra húzásán, és a guminő öltöztetésén. Mert akinek nem inge, arra ráadják. A guminőt. Elvégre valami neki is kijár. Mígnem célegyenesbe fordult időközben a nagy reform. Nem az oktatásé. azzal Balog Zoltán nem ér rá foglalkozni. A vallásé. Amelynek alapjaként talán a judaista alapokon nyugvó vallások egy elfeledet ága, a kereszténység szolgálhatott. Amelyet már csak a hívők kis csoportja gyakorol. Félve a lebukástól. Mert ki tudja, milyen következménye lenne annak, ha a Fidesz, illetve a KDNP egyik besúgója lebuktatná az illetőt. A végén még a Bibliát is elkoboznák tőle. Elvégre ők sem olvassák.

Mert tegyük fel, hogy elolvassák a Bibliát, és a kereszténységben jelentős súlyt kapó Újszövetséget. Az említett politikusoknak ezt a büntetést nem kívánhatjuk. Ebben az esetben képzeljük el, hogy milyen fokú lelki törést okozna az, hogy Orbán Viktor nevű apostol nincs abban megemlítve. De még próféta sem. Ráadásul egy fia stadion sem szerepel a szent helyek közt. Amiből rögtön látszik, hogy Orbánia már csak ezért is új vallásért kiált. Amely valóban egyfajta hitvilági alap lehet. Amellett közügy. Annyiban, hogy amennyiben az, aki nem tapsol elég egyszerre, az semmit sem kap estére. Enni. Esetleg inni sem. De napidíjat semmiképpen. Kivételes büntetésképpen Harrach-összes beszédeit kell hallgatnia a gyermekszegénység és –éhezés kapcsán. Melyekből azonnal megtudhatja, hogy a kereszténység csak valami elfeledett, titokban gyakorolt vallás lehet Orbániában. Az azt emlegető politikusok sem ismerik.

Ezzel különben el is lennének. Talán sokan még az ennek ellenkezőjét hirdető maszlagot is bevennék. De erre jön az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter, Balog Zoltán és Szombathelyen elszólja magát. A helyi református gyülekezet ünnepi hálaadó istentiszteletén. Orbán Viktor egészalakos mellszobrát ugyan nem szentelték fel, de a hallgatóság a hírek szerint nem füttykoncerttel fogadta azt a lelkészi kijelentést, amely szerint: „A vallás nem magánügy, a hit megvallása az egyik legszemélyesebb közösségi ügy”. Márpedig az alighanem egy új vallás egyik alaptézise lehet.

Az Újszövetségen, egy bizonyos Máté nevével jegyezve, ennek az ellenkezője áll:
5. És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
6. Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
(Mt, 6)

De attól, mert valaki lelkész, és miniszter, még persze nem kell okvetlenül mindent tudnia. Különösen egy olyan, a kormány által meghaladott vallás könyveit, mint a kereszténység.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése