2018. április 8., vasárnap

Választás, urna, te urna, te csodás

Forrás: Kaposvármost
A választás első fordulója lezárulóban van. Az első, mert a levélszavazások beszámítása még várat magára. Márpedig a jelen felállás szerint, és a jelen urnák használata mellett ez is hozhat még meglepetések. Már akkor, ha valaki még meg tud lepődni. Annak érdekében pedig, hogy csökkentsük a meglepetés erejét, fussunk végig egy gondolati szálon.

Adva van ugyebár a remek műanyag-urna. Szürke, ronda, de a ami legfontosabb, puha. Az anyaga alig tűnik erősebbnek egy átlagos szennyes-tartónál. De lehet, hogy az utóbbi kicsit keményebb anyagból van gyúrva. A tetejét két műanyag plomba hivatott csalhatatlanná varázsolni. A másik két oldala ebből a szempontból védtelen. A nyílását elvileg két rugalmas lemez védi, ami szelepszerűen, csak befele nyílik. Mindaddig, amíg valaki ki nem támasztja. Erre a beavatkozásra a választási bizottság jelenlétében, akárcsak az oldal benyomásával egy időben zajló tetőmegemelésre értelemszerűen nem kerülhet sor. Túl sok a szem.

De tegyük fel, hogy ezeket az urnákat a szavazások befejezésekor vagy felbontják, vagy nem. A „vagy nem” azokba a körzetekbe kerül sor, ahol még bevárja a levélben érkező szavazásokat. Erre az időre bekerül egy raktárba, ahol a számlálóbizottságok szeme már nem igazán látja. A levélszavazások kezdetekor fogják felbontani, amikor is jobbára csak a plombák sértetlenségét tudják ellenőrizni. Meg a bedobónyílás zártságát, amit a még a számlálóbiztosoknak be kell ragasztani. Ezt követően tegyük fel, hogy a bizottság nem olyan leleményes, hogy a teljes fedőt körberagassza. Ezt követően újabb feltételezésekkel élhetünk. Feltételezésekkel, mely feltételezések közé nem tartozik bele a raktározással foglalkozók korrumpálhatósága és csalásra biztatása, biztathatósága.

Puszta feltételezésként tegyük fel, hogy az urna oldala benyomható annyira, hogy abba extra szavazatok kerülhessenek. Ezt követően tegyük fel, hogy amikor a vártnál több szavazattal találkozó számlálók ezt konstatálják, akkor minden párttól levonják az extra szavazatok számát. Ha ez a szám eléri, mondjuk, a részvételi szám negyedét, akkor minden olyan párt, illetve jelölt kiesik, akire a szavazók, ez esetben, negyedénél kevesebben voksoltak. De, ha feltételezzük, hogy a megdöntött urnából ki is lehet venni szavazatokat, akkor véletlenszerű száz boríték kicserélése száz, ismert tartalmú borítékra még számszaki hibákat sem okoz. Csak az arányok eltolódását. Ismeretlen mértékben. De ez csak egy feltételezett lehetőség. Nyilván véletlenül sem fordulhat elő.

Természetesen nem lehet állítani, hogy csalások márpedig lesznek ezen a módon. Azonban az, hogy technikailag nem biztosan zárható ki az alapesetben rendelkezésre álló lehetőségekkel, kérdéseket vet fel. Például azt, hogy az urna tervezői miért, kinek a javaslatára vetették el azt, hogy az urna mind a négy oldalát plomba védje? Ami azért a nyomok nélküli fedéllazítást megnehezítené. Ezzel párhuzamosan az is érdekes kérdés lenne, hogy kinek az ötlete, kinek a jóváhagyása mentén készültek az urnák olyan anyagból, amely rugalmas benyomást tesznek lehetővé. Két ilyen, a csalásbiztonságot érintő baki véletlen egybeesése több mint furcsa. Különösen ismerve azt a mondást, hogy a színpadra helyezett pisztoly általában elsül. Itt, mivel senki nem csal, és a gondolata sem fordul meg senkinek a fejében, erről szó sem lehet.

Így az már csak hab a tortán, hogy ismerten, szinte irreálisan megnövekedni látszott az átjelentkezők száma. Érdekes lenne tudni, hogy az átjelentkezők hány százaléka lakott akár egy héttel ezelőtt is a határ túl oldalán. Netán az ország olyan szegletében, ahol a kormánypártnak teljesen mindegy a támogatottság. Ahhoz képest, hogy Budapest több körzetében gyakorlatilag olyan tömegek segítségével lehet manipuláltnak hitetni a szavazást, akik egy hete még térképről sem ismerték azt a kerületet, ahol most szavaztak.

Egyébként mindez úgy is működhet, hogy a szavazatszámlálók a legbecsületesebben járnak el, és minden szabályt betartva működnek a szavazás napján, illetve a számoláskor. A számlálókat hibáztatni azért, mert rendszerszinten, netán technikailag biztosítottak a esetleg kis kapuk, nagy barlangok, hatalmas átjárók, elég igazságtalannak tűnik. Noha tudjuk: amikor a Fidesz annak idején zakót kapott, akkor elindult ez a fajta hibáztatás. mert ők szentek, sérthetetlenek, és vezérük a nagy Pannon Sámán.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése