2017. március 11., szombat

Kanyarfelelősség

Forrás: Wikipedia
Pár napos hír volt, hogy több jel mutat arra: kialakulóban lehet egy kanyarójárvány. Ha lesz, akkor vagy kisebb, helyi jelentőségű lesz. Vagy nagyobb. Ami a betegek szempontjából szinte mindegy. Aki megbetegszik, annak a megbetegedés valószínűsége száz százalékossá válik. De a járványok nem is egy-egy emberről szólnak. Bár az emberekről.

S talán ez az, amit sokszor és sokan elfelejtenek. Akár akkor is, amikor az oltások megtagadásának emberi jogát védelmezik. A többség, a társadalom általánosabb érdekeivel szemben. Holott nem egy esetben olyan szintű járványok alakultak ki, amelyek egész földrészek, illetve akár a világ történelmét is átírták. Annak ellenére, hogy a „mi lett volna, ha” nem igazán történelmi kategória. Azért erősen kérdéses, hogy Trump most ki a fene Amerikájáról ugatna, ha annak idején az Európában gyakori bárányhimlő nem alkalmazható biológiai fegyver gyanánt. Ahogy azt is nyugodtan elmondhatjuk, hogy az I. Világháborút alapvetően az influenza nyerte meg. Azzal, hogy a kialakult spanyolnátha-járvány okozta veszteségek nem egy ponton váltak összemérhetővé a harcok okozta veszteségeknek. S talán az egész földrész, vagy talán a világ történelme is kicsit másként alakul, ha az a háború nem úgy, illetve nem akkor ér véget. Ha akkor létezik tömeges oltás az influenza ellen.

De több olyan betegségre is elmondható talán, hogy igen komoly hatása lenne az oltások hiányának. Hatva például a gyermekhalandóságra. Akik körében a bevezetőben említett kanyaró érthetően komolyabb kárt okoz. Nem véletlen az, hogy a jó ideje létező oltásról nyugodtan állítható: életmentő hatása lehet. Ráadásul az oltásoknak van egy másodlagos hatása is. Akkor is megakadályozzák a járványok kialakulását, ha ez a hatás nem túl látványos. Tekintettel arra, hogy a fogékony egyedek előfordulási arányát a járványos továbbfertőzést előidéző szint alá csökkenti. Hasonlóan ahhoz, amit akár a növénytermesztésben is tapasztalni lehet. A kórokozókra rezisztens fajták „hálójában” olykor a fogékonyabb egyedek kisebb nagyobb populációja is képes magot hozni. Mert a megbetegedés mértéke nem éri el a totális kipusztulás szintjét. Így aztán látszólag az oltások elmaradása is sokáig képes olyan látszólagos hatást mutatni, mintha nem is lenne szükséges az oltásokra. A járványgócok kialakulásának hiányában a be nem oltottaknak is nagyobb esélyük van megúszni a fertőzést. Hamis önbizalmat, illetve kommunikációs vaktöltényeket adva azoknak, akik álságos kampányokat folytatnak az oltások ellen.

Mely oltás különben kötelező hazánkban. Bár korábban csak egy, egyfajta alapvédettséget adó oltás formájában. Talán ezért is számíthatunk csak kisebb, lokális, inkább a középkorúakat érintő, gócok kialakulására. Ahogy hazánkban jelenleg nem is tudunk sok megbetegedésről. Ami, mint azt szintén említettem, aligha vigasztaló annak, aki elkapja. Egyébként a szomszédos Romániában kialakult tömeges megbetegedésekben, az ottani állásfoglalások alapján, komoly szerepe lehet az oltásellenes mozgalmaknak. Nem egy esetben a hályogkovácsok magabiztosságával nyilatkozó szószólókkal. Ami különben hazánkban is megfigyelhető. Mármint az, hogy nem egy olyan oltásellenes aktivista írása olvasható az interneten, akiknek a biológiai ismeretei kimerülnek a biológiakönyvet olvasó emberről megtekintett fénykép látványában. Ahogy a GMO-k ellen legerőszakosabban fellépők sem okvetlenül bírnak genetikai ismeretekkel. De az legalább nem jelent közvetlen járványveszélyt. Ellentétben az oltások elmaradásával.

Amely utóbbi azért felveti azt is, hogy szellemi pestis terjedéséhez hasonlóan, az oltások ellen kampányolóknál is szerepe lehet az oktatásban, az ismeretterjesztésben tátongó réseknek. Nem vitatva az ismeretterjesztés fontosságát, azért persze arra is számíthatunk, hogy az generációkon át nyúló hatással bír. Miközben a megbetegedések veszélye folyamatossá válhat. S ebben az esetben konfliktus alakulhat ki az egyéni meggyőződéshez való jog, illetve az életbiztonsághoz fűződő, a társadalom minden tagjának joga között.

Gyarló emberként, szülőként hajlamosabb vagyok az oltások tekintetében az utóbbi mellett tenni le a voksot. A közegészségügy gondatlan veszélyeztetőinek tekintve azokat, akik kellő megalapozottság nélkül agitálnak az akár halálos fertőzések ellen védelmező oltások ellen. Akkor is, ha valószínűleg igencsak elhárítanának magukról minden felelősséget akkor, ha a megbetegedések mindegyike esetén a teljes ellátási költséget velük akarnák megfizettetni. Holott a kép akkor lenne teljes, ha a véleményük szabadsága mellett a véleményükért vállalt felelősséggel is kampányolnának.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése