2017. február 22., szerda

Tarlós demokráciaképe: nyelvvel előre

Még mindig Tarlós, és még mindig Olimpia. Amennyiben a budapesti főkiskirály erősen tagadja, hogy paktumot kötött volna az országos kiskirállyal. Viszont közli: mindenkinek coki. Mert nagyjából ezek mentén látszik kialakulni a tarlósi világkép Olimpia-ügyben. Amit szerinte elárultak.

Mert mi más lenne egy népszavazási kezdeményezés? Annak, aki fizeti, mi köze is lenne az egészhez? Azért mindenesetre jellemző az is, hogy Tarlós cáfolni látta szükségesnek, hogy külön paktumot kötött volna Orbánnal a kérdésben. Annyiban mindenképpen jelzi a közállapotokat, illetve a vezetőkről kialakult képet, hogy egy ilyen állítást külön cáfolni kell. Mert a főpolgármesteréhez hasonló, minden felelősséget másra, mindenki másra, kenő vehemenciával csak azt érdemes cáfolni, ami különben hihető. Márpedig ezek szerint nagyon is hihetőnek ítélte a főpolgármester, hogy közte, illetve a miniszterelnök között egyfajta különalku jöhetett létre a balhé, az olimpiai fiaskó, elviteléről. Olyan alku, amelynek nem csak az olimpia a tárgya, hanem az, hogy a főpolgármester újraválasztását lezsírozzák. Ami alapján az is hihető történet lehet Tarlós szerint, hogy a jelenléte a fővárosi bársonyszékben gyakorlatilag független a választók szándékától. S ez független attól, hogy különben jogos a kérdése: hol voltak, és hogyan szavaztak azok a pártok annak idején, amelyek most ráröpültek a végjátékban a Momentum kezdeményezésére.

Ahogy független attól is, hogy a Fidesz esze szerint az Olimpia kizárólag Budapest ügye. Kósát nem az éleslátásáért, hanem az arcbőréért szeretik a pártjában. Ellenben az is jellemző azért, hogy ha nem Kósa, akkor Tarlós is elő tud állni egy döntésköri szűkítéssel. Miközben igyekszik a felelősséget szétmaszatolni, tett egy olyan kedélyes kijelentést, ami alapján a pályázatról neki, a miniszterelnöknek és Borkainak kell dönteni. Azok véleménye, akik fizetni fogják a számlákat, illetve elviselni a felhajtást, nem számít. A főpolgármester szerint. Ami nagyjából ugyanazt jelenti, amit az előző tiltakozása alapján vélelmezhetünk: Tarlós nagy ívben tesz a választásokra, szavazásokra. S ezt aligha lehet az ellenzék nyakába varrni. Bármilyen is legyen az, amit ma ellenzéknek neveznek. Ez, a választásoktól függetlenített hatalomkiosztási rendszer akkor is a feudális hűbér-birtokokat idézi, ha formálisan rendeznek választásokat. Amelyek játékszabályait majd hozzáigazítják a hatalomtechnika éppen aktuális fuvallataihoz.

Ha semmi másért, akkor már pusztán ezért a helyzetért a demokráciatörténeti szemétdombon, a demokráciának nem nevezhető rendszerek komposzthalmában a helye az orbanizmusnak. S vele a kleptoligarchia teljes egyletének.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése